Д-р Манджукова

Лечение на видими вени на лицето

В пъстрия свят на дерматологията твърде често изникват въпроси относно несъвършенствата на кожата, например какви са те, какво ги причинява и какви са ефективните методи за премахването им. Кожните състояния се развиват в различни размери и могат да засегнат всяка една област от обвивката – краката, ръцете, торса, лицето и дори скалпа. Когато не причиняват болка, парене и сърбеж, тези проблеми обикновено не предизвикват безпокойство и често биват неглижирани. Появата им по откритите части като дланите и лицето обаче често е съпроводено с дискомфорт и неувереност. В тези моменти е съвсем естествено да се потърси съвет от специалист и да се предприемат адекватни мерки за отстраняване.

Един от сериозните проблеми, които се свързват със спад в увереността на индивида и безпокойство за външния вид, се нарича телеангиектазия. Известна с разговорните наименования „паякообразни вени“, „спукани капиляри“ или „спукани кръвоносни съдове“, телеангиектазията представлява появяването на малки, повредени вени на повърхността на кожата. Състоянието се разпознава с образуването на видими червени, сини или лилави фини линии, най-често по кожата на лицето, в областта около носа, скулите или страните. Докато паякообразните вени не причиняват физическо неразположение и опасност, те могат да нарушат изцяло положените усилия за сияен външен вид. Поради тази причина хората, получили тези несъвършенства, търсят алтернативи за пълното им премахване и предотвратяване на новата им поява. Въпреки че все още не е известна напълно причината за видимите спукани капиляри, е доказано, че те се срещат много по-често при дамите, отколкото при мъжете.

Паякообразните вени получават името си заради разширените повърхностни кръвоносни съдове, които се разпространяват във формата на паяжина под повърхността на кожата. Образуването им основно се дължи на повишаване на венозното налягане, което води до увреждане на определени участъци от вената и препълването им с кръв. Това създава малки паяжиноподобни вени, които често могат да бъдат забелязани по лицето. Освен че са визуално непривлекателни, в определени случаи могат да предизвикат леко усещане за парене или сърбеж. Изключително рядко телеангиектазията може да бъде признак на сериозно заболяване. Например, наследствената хеморагична телеангиектазия (HHT) е рядко генетично състояние, което може да бъде животозастрашаващо. Вместо да се образуват върху кожата, телеангиектазите, причинени от HHT, се появяват в жизненоважни органи, като черния дроб. Те могат да се спукат, причинявайки масивно кървене (кръвоизливи).

Изследователите смятат, че съществуват няколко причини за развиването на паякообразни вени – генетични, под влияние на външни фактори или комбинация от двете. Известно е, че за повечето случаи на телеангиектазия основен източник са излагането на слънце или високите температури. Именно заради това тя най-често се появява върху бузите и около носа – области, в които кожата е изложена на ултравиолетово лъчение.

Други възможни фактори за образуването на видими паяжиноподобни вени  са:

  • алкохолизъм: той влияе на притока на кръв в съдовете и може да причини чернодробно заболяване;
  • бременност: често оказва голям натиск върху съдовете;
  • стареене: застаряващите кръвоносни съдове могат да започнат да отслабват и да се пукат;
  • розацея: увеличава малките видими вени по лицето, създавайки зачервен вид по бузите и носа;
  • обичайна употреба на кортикостероиди: изтънява и отслабва кожата;
  • дерматомиозит: възпалява кожата и подлежащата мускулна тъкан;
  • системен лупус еритематозус: може да увеличи чувствителността на кожата към слънчева светлина и екстремни температури.
  • За хората, които искат да се отърват от този вид несъвършенства съществуват две основни възможности за лечение.

Склеротерапията се извършва в лекарски кабинет, като при нея медицински специалист инжектира вените с разтвор, който третира увредените съдове. Този метод може да бъде болезнен и да доведе до подуване и сърбеж. Макар и ефективна, ако не се приложи правилно, терапията отнема дълъг период от време (до няколко седмици) преди вените да избледнеят.

Лазерните процедури са най-новият и ефективен метод за премахване на спукани капиляри. Този тип процедура има своите предимства пред склеротерапията, защото е относително безболезнена и не изисква домашен престой за възстановяване. Фотоните на лазера се абсорбират от кръвните клетки във вените, а излъчваната топлина разрушава видимите кръвоносни съдове, което води до свиване на вените.

Препоръчително е, когато се обмисля лечение на видими вени на лицето или други видове венозни заболявания, да се потърсят средства, които предлагат медицинска и одобрена от индустрията лазерна технология. Така се гарантира безопасността на пациента и същевременно се постигат желаните резултати.