Д-р Манджукова

Лечение на базално-клетъчен карцином

Човешката кожа има съществена роля за общото благосъстояние на организма, тъй като нейната основна функция е да го предпазва от навлизането на зловредни микроорганизми, вируси и токсини от заобикалящия свят. Когато не се полагат грижи за нея и когато не е достатъчно защитена, съвсем естествено е тя да изпитва трудности в изпълнението на тази своя мисия. Когато не се вземат предвид външни фактори като ултравиолетова светлина, замърсен въздух, тютюнев дим, климатични аномалии и не се осигури адекватен режим за предпазване, може да се наруши нейната цялост и вид. Проблемите, които се появяват, следва да се обсъдят с дерматолог, за да се избегне тяхното задълбочаване, а в не редки случаи – да се предотврати развиването на опасно кожно заболяване.

Кожните заболявания представляват патологични състояния, които засягат повърхността на тялото, включително кожата, косата, ноктите и свързаните с тях жлези. Често засягат всички слоеве на кожата и имат многобройни етиологии като инфекции, тумори или възпаления. Тези нарушения се различават значително по симптоми и тежест и могат да бъдат временни или постоянни, болезнени или не. Но в крайна сметка, последната дума винаги е на дерматолога. Той може да диагностицира и да определи правилния път за лечение.

Твърде честото излагане на слънчева светлина, когато не е осигурена необходимата защита на кожата, определено може да изложи тялото на риск от образуване на рак. Базално-клетъчният карцином е рак, който расте върху части от кожата, които са изложени на твърде силна слънчева светлина. Напълно нормално е, когато човек е диагностициран с такъв вид заболяване, да се притесни, но трябва да се има предвид, че това е най -малко рисковият вид рак на кожата. Ако бъде „уловен“ навреме, той може да бъде излекуван. За разлика от меланома, който засяга бенките и се разпространява в други жизнено важни органи, базално-клетъчният карцином е слабо вероятно да се разпространи от кожата в други части на тялото. Въпреки това, все пак е добре да се знае, че този карцином може да се „премести“ в костта или друга тъкан под кожата.

В началото си туморът се появява под формата на малки лъскави подутини, най-често върху носа или други части на лицето. Не е гаранция обаче, че не може да се появи и на други части от тялото, краката или ръцете. Карциномът обикновено се развива много бавно и не винаги проявява дразнещи или болезнени симптоми.

Този вид рак на кожата може да изглежда различно. Първоначално се появява като малка „перлена“ подутина, която прилича на бенка с телесен или тъмен цвят. Специалистите предупреждават за растеж под формата на купол, в който има кръвоносни съдове; той се проявява и като люспести петна или образувания, подобни на струпеи с бледорозов или червеникав цвят. Обикновено образуванията са крехки и могат да кървят.

Основна причина за образуването на карцинома са ултравиолетовите (UV) лъчи от слънце или от солариум. Когато UV лъчите са достигат до кожата, с течение на времето те могат да увредят ДНК в клетките, като в последствие се стига до образуването на рак.

Когато бъдат открити рано, повечето базално-клетъчни карциноми могат да бъдат третирани и излекувани. Бързото лечение е от жизненоважно значение, тъй като с нарастването на тумора той става по-опасен и потенциално застрашаващ и изискващ мащабно лечение.

Хората, при които ракът е диагностициран в ранен стадий, могат да се подложат на редица ефективни лечения. Терапиите се извършват амбулаторно, като се използва локална анестезия с минимална болка. След това повечето рани могат да заздравеят естествено, оставяйки минимални белези.

Кюретаж и електродезикация (електрохирургия)

Кюретажът и електродезикацията могат да бъдат ефективни за повечето малки карциномни лезии. В тези случаи шансът за излекуване с процедурата е близо 95 %. Дерматологът изстъргва тумора с помощта на кюрета (остър инструмент с връх във формата на пръстен), след което използва топлина или химически агент, за да унищожи останалите ракови клетки, да спре кървенето и да „запечати“ раната. Лекарят може да повтори процедурата няколко пъти по време на сесията. Обикновено процедурата оставя кръгъл, белезникав белег, наподобяващ изгаряне от цигара.

Операция на Мohs

Операцията на Mohs е златен стандарт, най-ефективната техника за премахване на базално-клетъчни карциноми. Тази процедура щади максимално здравата тъкан, като същевременно постига възможно най-високата степен на излекуване – до 99 %. Често се препоръчва за тумори, разположени в области около очите, носа, устните, ушите, скалпа, пръстите, или гениталиите. Mohs се използва и за големи, агресивни карциноми, които растат бързо, както и за тумори, които се завръщат.

Операцията на Mohs се извършва с еднократно посещение, на няколко етапа. Хирургът премахва видимия тумор заедно с много малък ръб тъкан около и под мястото на тумора. В лаборатория на място специалистът изследва тъканта под микроскоп, за да види дали остават ракови клетки. Ако това е така, той отстранява повече тъкан точно там, където се намират раковите клетки. Лекарят повтаря този процес, докато изчезнат следите от раковите клетки. В последствие раната може да бъде затворена, а в някои случаи да се остави да заздравее сама.

Ексцизионна хирургия

Този метод се използва за малки, ранни карциноми, които не са се разпространили. Шансът за излекуване е над 95 процента в повечето области на тялото. С помощта на скалпел хирургът премахва целия тумор заедно с границите около него на околните тъкани и го изпраща в лаборатория (извън лечебното заведение) за анализ. Ако лабораторията потвърди наличието на още ракови клетки, се извършва още една операция на по-късна дата, докато засегнатите зони се освободят от раковите клетки.

Лъчетерапия

С лъчевата терапия няма начин да се разбере дали целият тумор е унищожен. Тъй като процедурата е недотам точна, тя дава процент на излекуване от 90 %. Този метод се използва предимно за базално-клетъчни карциноми, които са трудни за отстраняване с операция, при възрастни пациенти или хора с влошено здравословно състояние.  Процедурата включва използване на ниско енергийни рентгенови лъчи, за да се унищожи туморът. Премахването изисква няколко лечения в продължение на седмици.

Криохирургия

Криохирургията е ефективна за малки, повърхностни тумори. Тя е особено полезна за пациенти с нарушения на кръвосъсирването. Степента на излекуване варира между 85 и 90 %. Тази техника се използва по-рядко за развили се и големи карциноми, тъй като може да пропусне да отстрани части на тумора, които са настанени по-дълбоко. Дерматологът използва апликатор или спрей с памучен връх, за да нанесе течен азот за замразяване и унищожаване на образуванието. На по-късен етап лезията и заобикалящата я кожа се покриват с коричка и падат сами, което позволява да се появи здрава кожа.

Лазерна хирургия

Лазерната хирургия все още не е одобрена за повърхностни карциноми, но понякога се използва като вторична терапия, особено когато други техники са били неуспешни. Дерматологът насочва лъч интензивна светлина към тумора, която има за цел да го унищожи без да наранява повърхността на кожата.

Фотодинамична терапия (PDT)

Фотодинамичната терапия се използва за някои повърхностни клетъчни тумори, появили се върху лицето и скалпа, но не се препоръчва при по-тежки случаи. Дерматологът прилага локално средство върху карцинома, за да направи лезията чувствителна към светлина. След кратък период от време за абсорбиране се използва лазер със синя светлина или импулсно багрило, което предизвиква реакция, разрушаваща образуванието. След процедурата пациентите трябва стриктно да избягват слънчевата светлина за поне 48 часа, тъй като излагането на ултравиолетови лъчи ще увеличи активирането на лекарството и може да причини тежки слънчеви изгаряния.

Локални лекарства

Одобрени лекарства са 5-флуороурацил (5-FU) (Efudex®, Carac®, Fluoroplex®, Tolak®), Имиквимод (Aldara®, Zyclara®). 5-FU е медикамент, одобрен за лечение на някои вътрешни ракови заболявания, с възможност за излекуване между 80 и 90 %.  Имиквимод е одобрен за повърхностни карциноми, със същата степен –  между 80 и 90 %. Това са кремове или гелове, прилагани директно върху засегнатите участъци от кожата за третиране на повърхностни тумори с минимален риск от белези. Имиквимод активира имунната система, за да атакува раковите клетки, докато 5-FU е локална химиотерапия, която убива раковите клетки.

След успешното лечение на базално-клетъчен карцином, е нужно да се предприемат някои стъпки, за да се сведат до минимум рисковете от повторно получаване на карцином.

Специалистите съветват кожата да се проверява често и да се следи за образуването на нови лезии Проверете кожата си. Дръжте под око за появата на нови израстъци. Освен това е необходимо да се избягва честото излагане на пряка слънчева светлина, особено в часовия диапазон 12-16 ч. Задължително е да се използват слънцезащитни продукти с висок предпазващ фактор и поне 6 % цинков оксид.