Д-р Манджукова

Лечение на Акне инверса

Акне инвесра (Hidradenitis suppurativa) е рядко, продължително и изискващо специално внимание състояние, което се характеризира с малки, болезнени бучки, образуващи се под кожата. Най-често те се появяват на места, на които кожата се втрива една в друга, обикновено в зоните на свивките като подмишници, слабини, между хълбоците, под гърдите и т.н. Напредването на проблема и оставянето му без специализирани грижи обикновено води до образуване на тунели под кожата (известни като синусоидален тракт) и неприятна миризма от засегнатите зони.

В общите случаи този вид кожен проблем започва по време на пубертета или след неговото отминаване, като може да продължи дълго време след това и да се задълбочи с течение на времето, оставяйки сериозни последици за ежедневието и емоционалния комфорт. За щастие заболяването не е заразно и не може да се предаде от човек на човек.

Една от основните причини за появяването на акне инверса, според медицинските специалисти е когато космените фоликули или жлезите (главно потните) са блокирани и запушени. Най-често засегнатите зони са тези, в които се натрупва пот. Оттук насетне заболяването се развива на три етапа, като това разграничаване спомага при определяне на подходящото му лечение:

Първи етап – обикновено включва малко на брой абсцеси или циреи. Образуванията са широко раздалечени, не се допират и не Растенията са широко раздалечени, като не формират синосуидален тракт. На този етап акне инверса е трудно да се диагностициране и често води до заблуда като тежък случай на акне.

Втори етап – Абсцесите се задълбочават, като се появяват нови и нови образувания. Те нарастват с времето и натрупват гной, като едновременно с това се появяват и тунелчета под кожата, свързващи лезиите.

Трети етап –  Образуванията са големи, като започват да се свързват и допират едно до друго. Разпространява се и синусоидалният тракт, а възпалението е  сериозно и болезнено, оказващо значително влияние върху качеството на живот. В последния етап образувалите се лезии се спукват, като от тях изтича натрупалата се течност.

От медицинска гледна точка, все още не е напълно известно какво причинява hidradenitis suppurativa. Блокирането на космените фоликули може да бъде причинено от хормонални нарушения и прекомерно изпотяване, особено като се има предвид често срещаните места за образуването по тялото и фактът, че няма засечени случаи на акне инверса преди пубертета. Други потенциални причини включват дисфункционалното производство на андроген в организма и генетични нарушения, които засягат клетъчните структури. Болестта няма ясни рискови фактори, когато става дума за раса. Наследствената предразположеност също оказва влияние за заболяването, което е по-често срещано при жените, отколкото при мъжете. Акне инверса е свързано и със състояния синдром на възпалителни черва, болест на Крон и дори артрит.

Освен типичните симптоми и прогресията на вече описаното заболяване, то е съпътствано с различни странични ефекти, което го прави и опасно за цялостното здраве на организма. Някои от тях са гарантирани с настъпването на hidradenitis suppurativa, докато други са по-скоро изключение, но не и невъзможни.

Белези – Откритите рани, причинени от спукване на образуванията, могат да доведат до тежки и често повдигнати белези. Тежките белези могат да доведат и до обезцветяване на кожата.

Инфекции – Откритите рани водят и до инфекции особено в случаите на пренебрегване и липса на лечение. Когато раните са упорити и не се взимат под внимание е възможно да се достигне и до сепсис – навлизане на инфекцията в кръвоносната система

Болки в ставите – Причинява се от възпаление като лечението след това става трудно и продължително.

Контрактура – Мускулите се затягат или съкращават, причинявайки силно намалена подвижност.

Анемия – Характеризира се с ниска концентрация на червени кръвни телца в кръвта, което се дължи на дългосрочни и хронични инфекции.

Затлъстяване – Голяма част от хората, които страдат от заболяването, намират движението за изморително и понякога болезнено, особено в случаите, когато образуванията се намират на свивките на коленете. Това ги поставя в по-голям риск от затлъстяване.

Акне инверса не се счита за животозастрашаващо състояние, въпреки че някои от усложненията определено могат да доведат до сериозни проблеми с други органи и части на тялото и да застрашат здравето. Например, ниските протеинови нива в организма могат да доведат до бъбречна недостатъчност.

При наличие и развиване на акне инверса е необходимо да потърсите специализирана помощ в кожен кабинет. След обстоен преглед и диагноистициране на състоянието обикновено могат да бъдат назначени антибиотици – тъй като те в общите случаи лекуват инфекции, като локалните имат значителен ефект срещу болестта. Освен тях, обикновено се изписват и кортикостероиди – за външно нанасяне или перорално приемане, като помагат на организма да управлява възпалението, инфекцията, протеиновия баланс и др. Лекарите могат да предписват и противовъзпалителни средства, като ибупрофен, в значително по-големи дози, както и тумор-некрозис инхибитори.

Този тип неинвазивни лечения не спомагат за излекуване на заболяването и се предписват само за третиране на болката и симптомите.

Процедурите на базата на лазерни и светлинни терапии могат да бъдат ефективни като допълнителна терапия при лечението на акне инверса. Първоначално въведени за намаляване на размера на порите при лечение на акне, лазерната и светлинната терапия доказват своето значение и при други проблеми, свързани с дерматологията. С насочването на контролирана високочестотна енергия се намалява броят на космените фуликули, мастните жлези и бактериите в засегнатите области, както и хроничните и проблемни лезии. Проведени изследвания доказват ефективността на тези методи, като само след три-до четири сесии, в рамките на два до три месеца се наблюдават подобрения и заличаване на образувания в засегнатите зони.

Все пак, препоръчвам на първо място да се обърнете задължително към дерматолог, който ще определи на какъв етап е заболяването и ще определи индивидуална, според потребностите и хода на болестта, терапия.