Д-р Манджукова

Ланолин – супер съставка или токсичен риск

Опознаването на заобикалящия ни свят и възможността да черпим блага от него имат все по-съществена роля във нашето всекидневие. Така например, извличането на есенции от растенията и добиването на съставки от животински свят навлизат все по-активно в козметичната индустрия, която от своя страна предоставя разнообразни решения за подобряване на външния вид. Определено, взаимодействието на организма с натурално получени ингредиенти спомага за подсилване на основните функции на кожата, като същевременно я предпазва от развиване на някои нежелани състояния.

Преди столетия овцевъдите са били известни със своята мека, гладка и здрава кожа на ръцете. Този факт може би е шокиращ за някои от Вас, но в козметичния бранш са напълно наясно с необикновените свойства на една съставка, която се среща във вълната на овцете. Години наред, ланолинът затвърждава репутацията си заради своите хидратиращи свойства и присъства като основен компонент в редица продукти за грижа за кожата. Въпреки това, в наши дни възникват множество въпроси, свързани с безопасността от употребата на този животински продукт. Да, ланолинът е фантастично омекотяващо средство, което спомага за задържане на влагата, но както много други елементи и той търпи специфична обработка преди да бъде включен в състава на кремове, балсами и маски. Нека обаче разберем дали ползите от нанасянето му са толкова чудотворни, колкото твърдят производителите на козметика.

Какво представлява всъщност ланолинът?

Ланолинът е пречистен продукт, който се отделя от мастните жлези на овцете. Представлява мазна жълта субстанция и се събира от вълната. Предимно се състои от дълговерижни восъчни естери, в продуктите за грижа на кожата може да бъде срещнат като „мазнина от вълна“ или „вълнен восък“. Поради високото съдържание на мазнини в структурата си, ланолинът предотвратява изпаряването на водата от кожата (трансепидермална загуба на вода) и я запазва хидратирана.

Хидрофобните му свойства способстват за лечение и защита на кожата, както и за предпазване от дразнене и инфекции. Ланолинът лесно се съчетава с вода и това го превръща в основна съставка в кремове за ръце, лосиони, овлажнители, слънцезащитни продукти, продукти за грим, лак за коса и крем за бръснене. Преди да влезе в употреба и да се използва в каквито и да е продукти, той трябва да бъде пречистен, като процесът на рафиниране, използваните химикали и степента на чистота варират при всеки производител.

Въпреки безспорните ползи от използването на ланолин в козметиката, следва да се имат предвид и някои съпътстващи проблеми:

Собствениците редовно третират овцете с инсектициди, тъй като животните са податливи на вредители. Друг възможен източник е обработваната със силни препарати тревна маса, която овцете пасат. Проучване, публикувано през септември 1992 г., установява, че пробите от ланолин съдържат няколко вида остатъци от пестициди и нивото на замърсяване варира значително между партидите. Авторите на проучването отбелязват, че нивата на пестициди не са достатъчно високи, за да бъдат сериозно застрашаващи и опасни за здравето, но остатъкът представя две специфични опасности: някои от идентифицираните пестициди потенциално могат да се натрупат в мастната тъкан на човека, както и в млякото при кърмещите жени.

Наред с това, ланоловият алкохол, получен след обработката на вълна и използван за лечение на изгаряния, ожулвания, екземи, както и при разранени зърна по време на кърмене, е основен източник на алергени. Хората, които имат непоносимост към алкохол от вълна, могат да развият алергичен контактен дерматит. Клиничната картина на състоянието може да премине през появата на обрив, зачервяване, сърбеж или дори образуване на мехури, и същевременно да повлияе и други области от тялото при допир с пръсти.

Нееднозначните мнения поставят ланолина в категорията на не напълно безопасно средство и рисков играч в „отбора на продуктите за грижа за кожата“. От една страна той  може да бъде чудесно допълнение особено за хората със суха кожа. От друга страна обаче, предразположените към алергии и тези с чувствителна кожа може да изпитат определени проблеми след нанасянето на изделие, съдържащо ланолин. Осъществяваният контрол за качеството на продуктите в големите компании не би допуснал на пазара застрашаващо здравето средство. Въпреки това, в търсене на общоприет вариант, съвсем спокойно може да се помисли за хидратиращи натурални средства като пчелен восък, Алое вера, екстракти от растения – масло от ший, какаово масло, мастни киселини, масло от пореч, линолова киселина, олеинова киселина, кокосово масло, масло от вечерна иглика, слънчогледово масло, масло от манго и др.