Д-р Манджукова

Лазерна епилация за мъже

Векове наред се ширеше схващането, че окосмяването при мъжете е една от пионерските черти за тяхната мъжественост и беше съвсем естествено да наблюдаваме представителите на силния пол да оставят естествения вид на космите по тялото и лицето си. С течение на годините и навлизането на изцяло нови модни тенденции, светът промени своята гледна точка. Живеем във времена, в които е съвсем нормално мъжете да полагат грижа за своя външен вид наравно с дамите.

И ако преди три десетилетия мъжете считаха окосмяването за нещо приемливо и нормално, то сега те търсят алтернативи за премахване на нежеланите косми. В наши дни представянето като поддържан, елегантен и добре сложен мъж включва контрол над „по-дивите“ аспекти на външния вид. Популярността на практиката за обезкосмяване при мъжете се разрасна стремглаво, като всяка година стотици хиляди представители на силния пол се обръщат към козметичните центрове, за да се справят с този новопоявил се „проблем“.

Едно от най бързите решения, които предлага модерната естетична медицина е лазерната епилация.

Подробно описание на алтернативите за премахване на нежеланото окосмяване – тук!

Експертите в грижа за кожата са единодушни – лазерната епилация се счита за най-добрата възможност за премахване на косми!

Харизматичните мъже, които се борят да се отърват от сивите си и непокорни косми по цялото тяло, вече могат да намерят утеха в този изпитан и напълно безопасен метод.

Обезкосмяването при мъжете е една от най-търсените нарастващи козметични процедури, които се извършват днес. Територия, която години наред беше окупирана изцяло на дамите, вече е поделена с мъжката част на планетата. Съществуват редица фактори, които обуславят това желание сред представителите на силния пол:

Спорт и атлетика: Атлетите, колоездачите и плувците мъже постоянно трябва да премахват нежеланото окосмяване, което създава трудности и на тренировка, и на състезания. 

Лична хигиена: Космите са склонни да задържат потта и миризмата, така че ограничаването им или пълното им премахване е добра основа за поддържането на по-добра лична хигиена.

Самочувствие: Добре поддържаните мъже, обикновено имат по-високо самочувствие, което е условие за успех в различни житейски сфери.

Физика: Какъв е смисълът да имаш страхотна физика, ако гъсто окосмяване скрива цялото тяло. Лазерната епилация помага за подчертаване на силните страни и изваяните мускули.

Време: Бръсненето като процес може да отнема малко време, но в днешния забързан свят, премахване на наболите косми си е ангажимент и е вероятно да предизвиква досада.

Пари: Ежедневното бръснене изисква средства и средства, нова самобръсначка, гел, ножчета за тример или просто отново най-новият модел. Въпреки че лазерните процедури не са евтини, в крайна сметка те са изгоден икономически вариант, ако се погледнат изхарчените средства за бръсначи, кремове и продукти година след година.

Дискомфорт и болка: Ежедневното бръснене също може да бъде болезнено – порязвания, раздразнения или враснали косми. Благодарение на напредъка в лазерната технология, процедурата е безопасна и безболезнена алтернатива на остарелите методи. Няма дразнене, неприятно усещане или дискомфорт.

За незапознатите с процедурата е важно да научат, че методът за премахване на нежелано окосмяване с лазер представлява освобождаване на вълна със светлина към космения фоликул. Специфичният лъч светлина се превръща в топлина, заобикаля епидермиса (повърхността на кожата) и насочва се към космените фоликули. Пигментът в космения фоликул абсорбира светлинния импулс на лазера, който уврежда фоликула достатъчно, като този процес е известен в дерматологията като фототермолиза. При условие, че косъмът е в правилния етап на растеж (анагенната фаза), фототермолизата забавя или спира повторния растеж на косата в третираната зона.

Необходимо е да се знае, че косата расте в четири фази: анагенна, катагенна и телогенна. За да се предотврати повторен растеж, космения фоликул трябва да бъде третиран по време на анагенната фаза , която е единствената част от цикъла на растеж, в която космения фоликул е прикрепен към луковицата. Всеки един индивидуален косъм най-вероятно ще бъде в различни фаза на растеж, затова са необходими няколко сесии на процедурата. Обикновено специалистът, който извършва процедурата обсъжда това със своите по време на първоначалната консултация за премахване на окосмяване. Най-често се препоръчват около 8 сесии, разделени в 4-6 седмици (в зависимост от зоната, която ще се третира).

Най-обсъжданите мъжки зони за лазерна епилация включват:

Гръб и рамене: Поради тяхната труднодостъпна природа, лазерната епилация може да бъде оптимален начин за премахване на космите в тези зони.

Линия на брадата и шията: Препоръчва се за хората, които са предразположени към раздразнение на кожата от бръснене или за тези, които постоянно страдат от враснали косми.

Гръб и задни части: Все повече и повече мъже използват трайната лазерна епилация за трайно обезкосмяване на гърба и задните си части. По този начин мъжете се чувстват по-уверени сред представителките на нежния пол, също така се намаляват неудобствата като акне и врастнали косми.

Гърди: лазерната епилация действа добре на големи участъци от тялото. Също така популярна процедура сред мъжете, които не искат да се отърват напълно от космите по гърдите си, но искат да намалят окосмяването, правейки космите фини и редки.

Подмишници и крака: Лазерните процедури за окосмяване на подмишниците и краката също стават все по-популярни, особено сред спортисти, като колоездачи, плувци или културисти.

В дните преди първата сесия трябва да се избягват лекарства, разреждащи кръвта, както и болкоуспокояващи. В деня преди процедурата е необходимо да се обръсне с нов и незахабен бръснач зоната, която ще се третира.

Непосредствено преди първата терапия е добре да се вземе душ и да се почисти старателно избръснатата зона. След това е добре мястото да се подсуши, но да не се използва лосион, слънцезащитен крем или овлажнител. По време на лечението кожата трябва да е чиста, суха и без никакви продукти за рутинна грижа. Освен това експертите съветват да се избягват тренировките и физическата активност ден преди лазерната епилация, тъй като натоварването може да накара тялото да задържа топлината, което може да рефлектира върху чувствителността на кожата към светлината.

С новата лазерна технология, която вече е на разположение, терапията е много по-малко болезнено, в сравнение, да речем, от кола маската. Повечето пациенти съобщават, че процедурата не е болезнена, а други споделят, че усещането е като убождане с игла или щракване с ластик ведно с чувство за топлина.

След процедурата кожата често се усеща зачервена и подута, но тези симптоми обикновено отшумяват след няколко часа. Опитните специалисти препоръчват да се поддържа лека и нежна рутинна грижа: нанася се лед, за да се намали болката и подуването, ако е необходимо. Кожата се почиства с нежен почистващ препарат, след което се нанася овлажнител. Освен това е силно препоръчително да се избягва слънцето и престоя на открито в летните дни. Задължително е поставянето на слънцезащитни продукти свисок предпазващ фактор, за да се предотврати евентуално образуване на хипопигментация.