Д-р Манджукова

К-бюти подход за постигане на стъклена кожа

Изминаха няколко години откакто корейската грижа за кожата (К-бюти) – козметични продукти и начини за поддържане на безупречен външен вид – превзе европейския и американския пазар. Благодарение на иновативните си подходи в грижата за външния вид, К-бюти се превърна в основен пътеводител за онези, които се стремят към съвършенство. От листовите маски, през пчелната отрова или филтрирания екстракт от охлюви (муцин), до някои от най-добрите есенции днес всички говорят за корейския начин за млада, стегната и напълно изчистена кожа.

През последната година в социалните мрежи (главно в Инстаграм) огромна популярност придоби терминът „стъклена кожа“. Открита и поднесена на света от Ели Чой – гримьор и инстаграмър – този тип грижа за кожата има своите верни последователи. Стъклената кожа е изцяло нов, революционен метод, който цели да превърне кожата в гладко, кристално чисто, напълно бистро парче стъкло. Или с други думи казано – крайната цел е да се постигне външен изглед без видими пори, напълно хидратирана, бебешки мека, стегната кожа.

Разбира се, както при повечето K-бюти тенденции, постигането на желания ефект не се случва с няколко прости стъпки, а трябва да се спазва уникален режим. Той е малко по-обширен от нормалния ежедневен ред за разкрасяване, което в началото може да се стори обезсърчително. На практика, за постигането на безупречна и гладка като стъкло кожа трябва да се следват седем стратегически стъпки и макар че може да отнеме малко повече време, резултатите си струват, особено в дългосрочен план.

Процесът за постигане на стъклена кожа е свързан с почистване и наслояване на леки, хидратиращи продукти. Ето как:

Стъпка 1: Двойно почистване 

Както при всяка рутинна грижа за кожата, първата стъпка трябва да бъде изцяло свързана с почистване на лицето. По този начин ще се освободи повърхността от замърсявания и нечистотии. Азиатският начин е известен със своето двойно почистване. Това включва премахване на грима с почистващ препарат на маслена основа или мицеларна вода, последвано от измиване със крем или пяна за почистване на водна основа. Задължително е да се избере средство за отстраняване на грим и измиване на лицето, които са специално създадени за индивидуалните особености на кожата, поддържащи pH баланса на кожата, без да я изсушават.

Стъпка 2: Тонизиране

Традиционните тонери често биват игнорирани, защото част от дерматологичния свят счита, че са прекалено изсушаващи. В корейската грижа за кожата те обаче имат съвсем различна роля. Тонерите K-бюти са формулирани с освежаващи и повишаващи влагата съставки (като зелен чай, галактомии, женшен и флорална вода) и се прилагат не само за възстановяване нивата на pH, но и за по-добро усвояване на последващите продукти. Наслояването на овлажняващи средства е от ключово значение за постигането на изключително хидратирана кожа – фундаментът на корейската техника за безупречен външен вид. Подходяща е употребата на нежен, лишен от алкохоли тонер, който омекотява и възстановява баланса на pH.

Стъпка 3: Добавяне на есенция

Есенциите са в центъра на корейската рутинна грижа за кожата, съдържащи малко по-висока концентрация на активна съставка от серумите. Леката и водниста консистенция им позволява лесно абсорбиране от кожата. Подобно на целевите лечения, те са създадени за справяне с определен проблем като пигментация или зачервяване, като допълнително осигуряват нови количества влага и хидратация.

Стъпка 4: Третиране със серум или ампула

С прилагането на серум грижа за кожата минава на следващото ниво. Чрез хидратирането, което доставя, се изравнява тенът на кожата, подобрява се тонусът ѝ, намаляват фините линии и се поддържа балансът на влагата през целия ден. Корейските серуми или ампули обикновено съдържат по-висока концентрация на активни съставки. Тъй като някои видове се използват само за определен период от време, е редно да се пристъпи към средства за ежедневна употреба, които съдържат активни съставки като хиалуронова киселина, витамин С, алфа хидрокси киселини или бета хидрокси киселини.

Стъпка 5: Овлажняване

Понякога целият смисъл на всекидневния режим за грижа се крие в овлажняването. Трябва да се използва овлажнител, който е предназначен за конкретния тип кожа, не предизвиква раздразнения и има успокояващ, озаряващ ефект. Подходящи са ботанически екстракти, антиоксиданти, насърчаващи производството на колаген и еластин агенти.

Стъпка 6: Нанасяне на основа

Осигуряването на наистина сияещ външен вид и за достигане до крайната цел – „стъклена кожа“ –  се използва овлажняваща основа, която няма матово покритие. Продукт, осигуряващ блестящо покритие, може да бъде лек фон дьо тен  на базата на гел.

Стъпка 7: Използване на подчертаващ лосион

Последната стъпка, преди да се премине към поставянето на грим, е лосионът за подчертаване, който помага да разкриване на определящите черти на лицето (например, голямо внимание може да се обърне на скулите или върха на носа).

С пристъпването към тенденциите на К-бюти, е важно да се запомни, че няма пряк път за постигане на безупречен, ефирен, гладък вид на кожата. И ако има нещо, на което корейската грижа за кожата учи, това е, че се изисква последователност и ангажираност с режима за поддържане и разкрасяване. Не бива да се забравя, че пълноценният сън, правилната диетата и физическата активност също имат определящо значение за вида на кожата.