Д-р Манджукова

Култура на хигиената и 5 нехигиенични практики

Полагането на грижи за кожата следва да намери място във всекидневието на всеки човек, без значение от неговия пол и възраст. И тази задача е от първостепенно значение, тъй като кожата е най-големият човешки орган с основна функция да предпазва тялото от навлизането на зловредни организми и вируси. И въпреки, че тя има свойствата постоянно да се обновява, това не бива да спира хората да дават най-доброто от себе си за нейния безупречен вид.

Освен това, кожата е в основата на първото впечатление, което човек оставя сред околните. Наличието на нездравословен вид може да изгради негативна представа за нивото на хигиенните практики и обща способност в живота. С други думи, грижата за кожата трябва да бъде основен приоритет. За съжаление, понякога се зараждат определени проблеми, за които не може да се разбере точната причина и за които трябва да се вземат необходимите мерки. Те обикновено включват използване на кожни медикаменти, седмично ексфолиране, всекидневно овлажняване и използване на слънцезащита. Но дали само те са достатъчни? Често в основата на зачервената и възпалена кожа стоят някои нехигиенични привички, които на пръв поглед може да не въздействат на възприятията и да бъдат пренебрегнати. Да, обаче здравата и сияйна кожа е продукт не само на скъпите козметични препарати и практики.

Постигането на обаятелен външен вид трябва да е съобразено с културата на чистотата, която следва да бъде първата сериозна мярка срещу вирусни заболявания като херпес, грип или гъбични инфекции.

Именно за това следва внимателно да се подхожда към някои привички, които с течение на годините все по-малко правят впечатление, а същевременно са сериозна предпоставка за разпространение на вирус или гъбична инфекция.

1. Използване на червило-тестер

Преди закупуването на скъпо и марково червило, най-вероятно всяка дама би поискала да го изпробва, за да прецени дали подхожда на нейния стил и външен вид. Все пак трябва много да се внимава, тъй като въпросният артикул е употребяван преди това от някой друг, а това създава предпоставка за пренасяне на болести. Въпреки че може да има поставени хартиени ленти или тампони за тестване, няма как да се гарантира как някой друг ги е изпробвал – червилата, балсамите и гланцът за устни съдържат емолиенти, които лесно улавят и задържат мръсотия и бактерии. Това е един от най-често срещаните начини за разпространение на вируса на херпес. Ето защо е най-добре да се избягват пробите на грим, а да се залага на изпитани вече марки и цветове.

2. Маникюр с дип пудра

Маникюрът с пудрен прах е най-новата тенденция за стилни и изящни нокти. Новаторският подход обаче крие опасности – констатирани са редица оплаквания за разпространение на бактериални инфекции от тази практика. Както подсказва името, маникюрът с пудрен прах включва потапяне на ноктите в пигментирано прахообразно вещество, което трябва да задържи лакът здрав много по-дълго от традиционния акрилен лак. Ако обаче ноктите на всеки са потопени в един и същ съд, най-добре е тази процедура да се преосмисли. Бактериите лесно и бързо се разпространяват и по този начин създават условия за сериозна инфекция.

Препоръчително е посещението на салони, при които техниката позволява поръсване на праха върху ноктите, вместо потапяне – по-безопасен и хигиеничен начин за траен маникюр.

3. Кола-маска с восък

Преди посещаването на салон за красота, където е планирана процедура за премахване на окосмяването с топъл восък, следва внимателно да се провери дали козметикът използва един и същ восък за няколко души.  Да, клиентите внимателно трябва да изследват местата за разкрасяване и да се уверят лично, че използваните върху тях вещества се отварят от неразопаковани кутии, а използваните уреди трябва внимателно да са дезинфекцирани. Повторно използваната кола-маска с восък може да съдържа вредни микроорганизми. Не са рядкост съобщения за разпространение на херпес, генитални брадавици и други, засягащи половата система на човека болести.  Препоръчва се изборът на салон да е съобразен с хигиената и чистотата на работата – внимателно почистена техника и санитарни материали, работа на персонала с ръкавици и др.

4. Четки за коса и грим

Един от най-бързите и лесни начини за разпространение на заразни болести по косата и дори въшки е споделянето на четки за коса и гребени. Това с пълна сила важи както за деца, така и за възрастни. По подобен начин използването на една четка за грим от няколко души може да разпространи бактерии и да причини сериозни вирусни заболявания на очите или кожата. Дори приятелят да е близък или член на семейството, най-добре е предметите за разкрасяване на външния вид да се употребяват индивидуално.  

5. Споделяне на бръснач

Споделянето на самобръсначки само по себе си звучи нехигиенично – космите, мръсотията и мъртвата кожа се хващат между резците като в капан. Освен това използването на ножче за бръснене от двама или повече души е огромен риск от заразяване и инфекция. При случайно порязване може да се отвори „вход“ за навлизането на най-различни заболявания, включително – хепатит и СПИН.