Д-р Манджукова

Ксероза или как да се преборим с прекалено сухата кожа през зимата

Предизвикателството, пред което ни поставят зимните месеци със своите ниски температури и леден вятър, не е свързано само и единствено със смяна на дрехите в гардероба. Наред с дебелите якета, топлите обувки, ръкавиците и шаловете, трябва да помислим и за това колко безпощаден към кожата може да бъде студът. Сухият въздух навън определено поставя кожата пред тежки изпитания, които без полагане на внимание и грижи могат да доведат до дехидратация, възпаления и лющене. Още по-неблагоприятният вариант е свързан с развиването на кожен проблем, който може Ви да доведе до вратата на дерматолога.

Студеното време през зимните месеци е предпоставка за появата и развиването на редица състояния, които засягат външната обвивка в различни области. Понякога тези състояния могат да бъдат болезнени и да доведат до значителен дискомфорт (включително и психически). 

Едно от типичните за зимните месеци заболявания е ксерозата, която представлява необичайно суха кожа, която се получава в резултат на дехидратация на роговия слой. Сериозната загуба на липиди в повърхностния слой води до драстична трансепидермална дехидратация, до 75 пъти по-голяма от тази на здравата кожа. По този начин кожата се зачервява и възпалява, появява се и друг характерен симптом – силен сърбеж. При неглижиране на проблема състоянието може да причини напуквания и рани по кожата, което е сериозна предпоставка за бактериална инфекция.

Характерните за заболяването симптоми включват:

 • необичайно суха, сърбяща, люспеста кожа, особено на ръцете и краката;
 • усещане за изключително стегната и опъната кожа;
 • зачервяване и раздразване;
 • фини пукнатини по кожата;
 • умерен до силен сърбеж.

Основна причина за появяването на ксерозата е липсата на влага, което освен от студеното време, когато състоянието най-често се активизира, може да бъде резултат на заболяване или на естествения процес на стареене.  Поради тази причина възрастните хора и тези с диагноза диабет са изложени на най-голям риск от развиването на състоянието. Причина за необичайно суха кожа могат да бъдат и:

 • някои лекарства (диуретици);
 • прекалено горещи вани или душове;
 • прекалено често ексфолиране;
 • прекомерно излагане на слънце;
 • използване на изсушаващи кожата съставки като натриев лаурил сулфат и алкохол;

Ако не се лекува, ксерозата може да предизвика до по-тежки кожни заболявания като гъбична или бактериална инфекция. Състоянието често е болезнено и може да доведе до трайни увреждания в зоните, където се е появило. Адекватната терапия на ксерозата е изключително важна  за поддържането на кожата здрава и за увеличаване на способността ѝ да предпазва от инфекции и болести. Така или иначе първите признаци на сухота са достатъчна предпоставка за предприемане на действия и осигуряване на необходимите количества влага.

Кожата е най-големият човешки орган и правилната грижа за нея играе огромна роля за изграждането на блестящ външен вид. Поддържането на необходимите нива на хидратация е от изключително значение и заради предотвратяването на проблематични състояния, особено през зимните месеци, когато студът и сухото време нанасят значителни щети.

Образуването на ксероза може да бъде избегнато при спазване на някои определени стъпки:

1. Отстраняване на съставките, които изсушават кожата – ако някой от използваните продукти съдържа съставки като натриев лаурил сулфат, триклозан, луга, алкохол или добавен аромат, той може да допринесе за сухота и дразнене.

2. Използване на натурални решения – маслото от слънчогледово семе и кокосовото масло са естествени варианти за подобряване на хидратацията, когато се използват като овлажнител.

3. Ежедневно овлажняване

За максимална хидратация трябва да се нанася овлажняващ крем веднага след душ, когато кожата е чиста и порите са отворени. Чудесен вариант за хидратация и предотвратяване на ксероза е използването на добър терапевтичен овлажнител, който съдържа глицерин или урея.

4. Използване на нежно почистващо средство

Препоръчително е да се избягват тежките почистващи препарати на алкохолна основа, които премахват естествените масла от кожата. Добре е да се избират меки почистващи изделия без аромат, съдържащи пропилен и глицерин.

5. Внимателно ексфолиране – Ексфолирането с мокра кърпа и лек ексфолиант може да помогне за премахване на сухите кожни люспи. След почистване е препоръчително да се нанесе интензивен овлажнител за предотвратяване загубата на влага.

6. Душове с не толкова топла вода

Топлата вода премахва естествената бариера на влагата на кожата, което може да влоши симптомите на ксероза. Намаляването с една идея на температурата на горещата вода може да помогне на кожата да задържи необходимата ѝ влагата, докато се провежда лечение на заболяването. В допълнение към температурата на водата, продължителността на стоенето под душа също може да повлияе върху състоянието на кожата. Колкото по-дълго е времето, прекарано в банята, толкова по-голяма част от естествените масла в кожата се премахват.

7. Ограничаване излагането на слънце

В противоположния край на спектъра стои излагането на слънце – то също може да допринесе за развиване или влошаване на симптомите на ксероза. Докато слънцето е страхотен природен ресурс за набавяне на витамин Д, то също така намалява количеството влага и масла в повърхността на кожата. Препоръчва се нанасянето на слънцезащитен крем с широк спектър с най-малко предпазващ фактор 30, независимо от сезона и времето навън.

В случай на влошаване на клиничната картина е задължително посещението при дерматолог, който да прецени етапа на заболяването и да предпише един от следните медикаменти:

 • Овлажнители, омекотители или бариерни кремове с ниско рН;
 • Локални кортикостероиди;
 • Актуални имуномодулатори;
 • Ментол;
 • Капсацин;
 • Местни анестетици;
 • Локална салицилова киселина.