Д-р Манджукова

Крият ли рискове за кожата празничните дни

С последните дни на ноември започва да се усеща празничното настроение и приближаващите коледни тържества. Тези дни от годината са изпълнени с много щастливи моменти, време, прекарано в уют със семейството и приятелите, спазване на традиции и наслада от специално приготвената трапеза. Много често обаче тези празнични събирания оказват въздействие на цялостната грижа към кожата – в този период хората пренебрегват изградената рутина и се отдават изцяло на забавлението. Но нуждите на човешката кожа не познават почивка, а самата тя очаква да бъде почистена, подхранена и хидратирана. Особено през в тази част от годината, когато ниските температури допълнително утежняват проблемите със сухотата и дразненето.  

Между празничните партита и обиколките за пазаруване в последната минута, готвенето за семейството и опаковането на подаръци, целият стрес, липсата на сън и хранителните удоволствия, хората трябва да отделят внимание и на своя външен вид. Според дерматолозите съществуват няколко външни фактора, които могат да причинят хаос върху кожата през празничния сезон. Специалистите са единодушни, че трябва да се обърне внимание на всеки един от тях, за да може външната обвивка да бъде предпазена от възникването на проблеми или от задълбочаването на някои съществуващи вече състояния.

  1. Липсата на сън пречи на кожата да се възстанови за една нощ – повишава нивата на кортизола и може да наруши производството на хормони, необходими за възстановяването на тъканите и регенерацията на клетките.
  2. Прекаляването с ваканционните лакомства може да увеличи уязвимостта към стресови фактори в околната среда като замърсяване, цигарен дим и ултравиолетова светлина.
  3. Твърде много захар може да доведе до гликиране – свързване на захарта с протеини и липиди в тялото – което инхибира функцията на колагена и еластина. Това може да попречи на кожата да изглежда стегната и гладка.
  4. Приятните празнични напитки могат да предизвикат освобождаването на хистамин, който разгражда колагеновите влакна, предизвиква възпаление и може да допринесе за хиперпигментация на кожата.
  5. Натрупването на грим около празничните партита може да запуши порите и да увеличи риска от обриви – особено не се премахва вечер преди сън и лицето не се изплакне обилно с вода.
  6. Повишеният стрес задейства производството на кортизол, което увеличава производството на мазнини в кожата. Този процес нарушава естествената защитна бариера на кожата и води до образуването на акне.

Изпълненият с празнични събития график носи със себе си приповдигнато настроение, заради предстоящите срещи с близки и приятели. Същевременно той трябва да бъде и сигнал, че външната бариера не може да се задържи некомпрометирана, само и единствено, заради зареждането с положителна енергия. За настъпващите Коледни дни е необходимо да се отдели време за следните подпомагащи кожата стъпки:

Хидратиране – Празниците са пълни с преживявания и понякога денят преминава на един дъх, но не бива да се пропуска да се приемат необходимите на организма количества вода. Хидратирането е важно за цялостното здраве, както и за кожата.

Пълноценен сън – Стресът и лишаването от сън могат да се превърнат в опасна комбинация за здравето на организма. Сънят трябва да бъде приоритет, а пълноценната почивка предполага между 7 и 8 часа покой.  

Умерен прием на алкохол и храна – Трудно е да се каже „не“ на празничната трапеза и поредния десерт, който приканва да бъде изяден. Но удоволствията трябва да бъдат балансирани и свързани с питателни и здравословни храни. Приемът на големи количества алкохол дехидратира организма, в това число и кожата и може да причини характерните за сезона изсушаване и дразнене на защитната външна бариера.  

Придържане към изградената рутинна грижа – След дълго празнично парти е изкушаващо да се пропуснат стъпките с почистването на грима и поставянето на нощен крем. Не е разумно да се неглижира ежедневния режим за красота, тъй като е твърде вероятно да се навлезе в новата година с нов списък с кожни проблеми.