Д-р Манджукова

Криополиза – намаляване на мазнините по тялото

С напредване на годините, кожата започва да губи своята еластичност и да се отпуска. Стрес, ултравиолетови лъчи, замърсяване, тютюнопушене – всичко това се отразява на начина, по който изглеждаме. Колагенът и еластинът ускоряват скоростта си на разграждане и забавят тази на образуване. По този начин външната обвивка губи своя ярък и гладък вид. Има редица начини за премахване и намаляване на отпуснатостта на кожата на лицето и шията: ултразвукова, радиочестотна, лазерна терапия, дермални филъри, процедури с мезотерапия и много други. Какво обаче да правим с останалите части на тялото, където тези методи също могат да се приложат, но не се използват често?

Криолиполизата е неинвазивен метод за намаляване мазнините по тялото на избрани места, чрез използване на ниски температури за разграждане на мастните клетки. Студът не влияе на другите клети така, както на мастните и точно заради това не се получават увреждания на околната кожата и останалата тъкан. Необходимо е да се знае, че тази процедура не е предназначена за хора с наднормено тегло. Криолиполизата е начин да намалим мазнините на места, които не се повлияват от диети и упражнения като, двойна брадичка, колене, задна част на ръцете, корем и други. В допълнение към очакваното намаляване на мазнините след лечението се наблюдава стягане на кожата в третираните зони. Едно от предимствата ѝ е, че пациентът не се нуждае от упойка или обезболяващи преди прилагането, тъй като е безболезнена.

Методът на криолиполизата постига резултати чрез вакуумен ефект. С помощта на специален апликатор се всмуква мастна тъкан, като ефектът временно ограничава притока на кръв на третираното място и то се охлажда за по малко от минута до -1 градус. За разлика от останалите клетки, които са устойчиви на охлаждане, мастните не са. По влияние на тази процедура  те започват да кристализират, което води до тяхното разграждане и елиминиране през лимфната система. Чувството на издърпване и парене, причинени от вакуума и студа намаляват около пет минути след началото, тъй като третираното място изтръпва по време на процедурата. Обработката на дадена зона е около час, след което се прави масаж на лекуваното място за няколко минути.

Заради своите предимства криолиполизата набира огромна популярност през последното десетилетие:

  • Не е хирургична интервенция, не се правят разрези и няма упойка;
  • Няма възстановителен период и веднага след процедурата може да се продължи с всекидневните дейности;
  • Няма риск от инфекции или следоперативни усложнения;
  • Няма увреждане на останалите клетки, кръвоносни съдове или мускули;
  • Няма ограничение във възрастта.

Криолиполизата не е подходяща за хора с наднормено тегло и в не добро здравословно състояние. Не трябва да се извършва върху участъци от тялото, където кожата е наранена или възпалена, както не се препоръчва и при бременност и кърмене.

За да бъде ефектът от процедурата постоянен, трябва да се стремим максимално към здравословен начин на живот. Експертите препоръчват да се поддържа тялото в активна форма, да се набляга на физическата активност, здравословното хранете и пиенето на необходимите за деня количества вода. Не бива да се забравя, че тази процедура се прави в лицензирани дерматологично-козметични центрове, от опитен специалист, с който предварително да се проведе консултация.