Д-р Манджукова

Контрацептиви срещу акне

Кожата е огледало на цялостното здравословно състояние при човека – тя е реално отражение на случващите се в тялото процеси. Голяма част от заболяванията, включително на вътрешните органи, имунната и сърдечносъдовата системи, вирусите и болестотворните бактерии, рефлектират върху вида на кожата, като е възможно да причинят някои проблематични състояния. Отделно от това, фактори от външната среда (климатични особености, ултравиолетови лъчи, замърсена околна среда), стрес или прием на определени медикаменти също оказват своето влияние върху епидермалната обвивка – от лека сухота до увеличаване на акнеични лезии. 

Не бива да бъде пренебрегван и фактът, че една от основните причини за появата на акне е хормоналният дисбаланс. Наред с фамилната анамнеза, стресът и мръсният въздух, хормоналните колебания имат решаващо значение за образуването на комедони и пъпки с бял връх.

Акнето, причинено от хормонални проблеми, се среща и при двата пола, но жените са доста по-склонни към развиване на състоянието в различни периоди от живота, освен обичайните тийнейджърски години. Пъпките по време на менструация, бременност, след раждане, в периода на кърмене или с напредване на възрастта са обичайно срещани проявления на дисбаланс на хормоните. Липсата на внимание и прилагането на неадекватно лечение нерядко водят до психологическа чувствителност, проблеми в общуването и социална изолация.

Предпоставки за получаването на акне са андрогенната група хормони (включително и тестостерон), които активизират производството на себум – специфичен секрет, отделян от мастните жлези. Женските яйчници и надбъбречните жлези обикновено произвеждат ниски нива на андрогенни хормони. В случаите на повишаване на тези нива секрецията от мастните жлези се увеличава. Оттук насетне, заедно с натрупаната мръсотия, себумът запушва порите на кожата и стимулира растеж на бактерии, които от своя страна причиняват пъпки.  

В наши дни съществуват различни възможности за терапия на кожни състояния като акне. От една страна стоят новите технологии и модерните козметични процедури, които все повече навлизат в ежедневието на обикновения индивид и играят съществена роля в подобряването на външния вид. От друга страна обаче имаме и подобрени лекарствени формули, които се борят с първопричината за появилите се върху кожата проблеми.

В голяма част от случаите дерматолозите предписват хапчета за контрол на раждаемостта, т. нар. контрацептивни хапчета, които съдържат както естроген, така и прогестерон и намаляват количеството на андрогените в тялото. Повечето от противозачатъчните хапчета използват етинил естрадиол като естрогенна съставка и по този начин понижават нивата на тестостерона в тялото. Това от своя страна оказва влияние на количествата себум, произвеждани от мастните жлези и вероятността за запушване на порите и образуване на акне силно намалява.  

Въпреки това не всички противозачатъчни хапчета имат благоприятно действие за случаите на акне. В зависимост от формулировката, някои орални контрацептиви могат да повишат количеството тестостерон в организма, а това на свой ред би могло да влоши проблемите с кожата.

Пероралните контрацептивни хапчета се приемат ежедневно, за предпочитане по едно и също време всеки ден. Вземат се по специално изготвен график – първите три седмици „активните“ хапчета, последвани от една седмица с плацебо „напомнящи“ хапчета. Преди достигане до първите ефективни резултати е възможно да минат над три месеца, като не е изключено в първите дни да се наблюдава влошаване на състоянието, вместо очакваното подобрение.

Както при приема на всякакъв тип перорални медикаменти, така и при перорални контрацептиви могат да се появят странични ефекти. Честите нежелани реакции могат да включват гадене, наддаване на тегло, чувствителност в гърдите и промени в настроението. По-редките и по-сериозни странични ефекти включват кръвни съсиреци, главоболие, камъни в жлъчката, повишаване на кръвното налягане и депресия.

Пероралните контрацептиви могат да се използват като дългосрочна терапия за акне за жени, които същевременно се нуждаят и от предпазване от нежелана бременност. Те могат ефективно да контролират леки до умерени случаи на акне, както и такива, които се влошават по време на овулация и менструация. За жени с по-тежко акне, противозачатъчните хапчета могат да се комбинират заедно с други лекарства за терапия на това състояние.