Д-р Манджукова

Комбиниране на съставките в коктейл за кожата

Изграждането на перфектната рутинна грижа за кожата е колкото изкуство, толкова и наука. За нея обаче не се изисква познаване на хилядите продукти по рафтовете на магазините, а просто кои съставки взаимодействат добре със съответния тип кожа. Така, например, някои от препаратите могат да действат изключително агресивно и да създадат проблеми при някои от потребителите, докато при други същите изделия да са в хармония с организма и да сътворят чудеса с външния вид.

Опознаването на активните агенти в изделията за красота и начина им на действие разнообразява процедурите по всекидневно разкрасяване. Нещо повече – разбирането за действието им позволява те да бъдат допълвани и смесвани с друг, сходен и подсилващ действието им, продукт. Но това може да бъде нож с две остриета. Често срещано явление е коктейлът от едни съставки да действа твърде остро върху кожата, да я раздразни и възпали. Например, поради присъщата си нестабилност, витамин Ц реагира остро, когато се смеси с шепа съставки, включително ретинол, ниацинамид, алфа и бета хидрокси киселини. По подобен начин ретинолът не трябва да се смесва със салицилова киселина или бензоилов пероксид.

Но целта тук не е да се покаже кое не може и не бива да се смесва, а да се даде зелена светлина на съставките, подходящо комбиниращи се една с друга. Поради тази причина е важно да се знае повече за съчетанието на активните елементи, за което винаги може да се потърси съвет и от опитен дерматолог. А докато науката не измисли универсален продукт, отговарящ на всички нужди на потребителите, ето и няколко възможни коктейла за кожата:

Борба с бръчките и тъмните петна: Ниацинамид + ретиноиди

Да, както вече беше казано, ретиноидите могат да раздразнят кожата в комбинация с друг основен елемент. Но те са също и основен участник в борбата със стареенето и не могат да бъдат напълно изключени от грижата за кожата. Ретиноидите трябва да бъдат нанасяни внимателно, като за плавния им преход могат да бъдат сдвоени с продукт, съдържащ ниацинамид. Това е успокояваща съставка, която намалява възпалението и помага за намаляване на раздразнението, причинявано от ретиноиди.

Важна забележка: Не бива да се смесват ретиноиди с продукти, включващи в състава си витамин Ц.

Предотвратяване на стареене: Антиоксиданти + слънцезащитен крем

Слънцезащитните кремове блокират проникването на ултравиолетова светлина в кожата, а антиоксидантите са предпазната мрежа, която блокира всичко, което е преминало през изградената от фотозащитата бариера. Важно е да се знае, че голяма част от коктейлите от подсилващи съставки трябва да завършват със слънцезащитен фактор. Ежедневен серум против стареене с активен био-проектиран антиоксидант и лосион за лице с лека формула, която се абсорбира бързо от кожата и оставя гладка основа за грим, са отлични варианти за предотвратяване на ранните признаци на стареене. 

Премахване на сухотата: Масло за лице + Нощен крем

Смесването на няколко капки масло с овлажнител не е изцяло нова концепция за хидратиране на кожата. От една страна маслата могат да бъдат много добри ултравиолетови абсорбатори, което увеличава рисковете от увреждане на кожата; от друга – те могат да бъдат включени в нощната грижа за кожата, като комбинацията им с крем би подсилила успокояващите и хидратиращи свойства. Използването на крем с амино-пептиди и добавянето на няколко капки масло ще допринесат за гладкия, плътен и отпочинал вид на сутринта.

Балансиране на комбинираната кожа: овлажняваща маска + маска от глина

Понякога суха, понякога мазна – в случаите, когато кожата спада ту към единия, ту към другия вид, е препоръчително да се използва мулти-маска. Глинената маска се поставя върху области, които се нуждаят от намаляване на себума, а овлажняващата – върху зони, които трябва да се хидратират и успокоят от създадени раздразнения.

Фини линии: пептиди + силикон

Въпреки че няма продукт, който всъщност може да изтрие напълно фините линии, комбинирането на пептиди със силикон може да бъде доста ефективно за намаляването им. Овлажнител с пептиди обикновено помага за синтеза на колаген, което в резултат омекотява линиите. Върху тази основа обикновено се нанася слой изглаждащ силикон, който съвсем ще обезличи появилите се бръчки.

Борба с акне: гел за облекчаване на зачервяването + крем против акне

Акнето придава зачервен вид на лицето, затова е подходящо често почистване на лицето, особено за склонната към образуване на пъпки кожа. След това може да се пристъпи към наслояване на успокояващ зачервяванията продукт, който е добре да се изчака няколко минути да попие добре в лицето преди да се добави средство срещу акне.

Подсилване на овлажняването: обикновен овлажнител + бензилов пероксид

Грижата за кожата изисква редовно поставяне на овлажнител, дори и при склонна към образуване на акне кожа. В стремежа си да запазят порите си отпушени, част от отдадените на грижата за кожата потребители пропускат поставянето на такъв тип средства. Истината е, че редовното хидратиране на добре почистената кожа намалява риска от комедони и пъпки с бял връх.  Употребата на обикновен овлажнител, смесен с малко бензоилов пероксид, е рецепта, от която могат да се очакват фантастични резултати. Проучванията показват, че ако правилно се овлажнява кожната бариера, то тя ще позволи на бензоиловия пероксид да разкрие свойствата си доста по-ефективно.