Д-р Манджукова

Колоидна овесена каша за здрава и защитена кожа

С изтичането на последните летни дни постепенно започва програмирането на организма за преминаване към хладния есенно-зимен сезон. Плавната промяна е особено важна за човешката кожа, тъй като продължителното излагане на слънчева светлина, морската сол и солен пясък, изсушават кожата, тя става напукана и лющеща се. Точно сега е моментът за планиране на зимната рутина и ако не веднага, то идните студени месеци ще наложат използване на повече средства за борба със сухотата. А какво по-добро от това погледите да се насочат към отдавна изпитаните практики и процедури за избягване на дразненето и зачервяването?

Колкото и странно да звучи за някои, в продължение на векове колоидната овесена каша е мехлем за сърбяща, суха или раздразнена кожа. Неоспорим е и фактът, че преди стотици години хората са се къпали в суха овесена каша за облекчаване симптомите на варицела. Днес тази естествена съставка може да бъде намерена в редица козметични продукти като овлажнители, шампоани и кремове за бръснене.

Колоидната овесена каша се получава чрез смилане на овесени зърна (Avena sativa) на фин прах и се смята за вещество, което омекотява или успокоява кожата, защото съдържа мазнини, протеини, витамини, минерали и други хранителни вещества, за които е доказано, че имат благотворно действие.

Заедно с това, колоидната овесена каша може да се похвали с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които щадят кожата и не позволяват да се стигне до проблематични състояния. Известно е, че антиоксидантите се борят със свободните радикали, които увреждат тялото чрез оксидативен стрес, ако броят им стане твърде висок. Оксидативният стрес се свързва със състояния като рак, диабет и сърдечни заболявания, възпаления, както и някои кожни заболявания като дерматит. Той влияе и на стареенето, като най-честото проявление е липса на еластичност и влага в кожата.  

Проучване установява, че уникалният профил на колоидната овесена каша може да намали цитокините – група протеини, които причиняват възпаление в тялото, поради наличието на авенантрамиди – растителни химикали, открити в овесените ядки. Авенатрамидите имат способността да инхибират възпалителния отговор, като блокират възпалителните цитокини.

Поради своите доказани качества, именно заради наличието на богатство от полезни съставки, колоидната овесена каша се използва за подсилване здравето на кожата и лечение симптомите на различни дерматологични проблеми.  

1. Укрепва бариерната функция на кожата

Кожата е изградена от защитен слой, наричан кожна бариера. Той е жизненоважен за защита на организма от агресорите на околната среда, като същевременно предотвратява загубата на вода. Въпреки това, поради влиянието на вътрешни и външни фактори като УВ лъчение, наследствена обремененост, околна среда, стрес и др., тази бариера може да стане уязвима. Колоидната овесена каша може да бъде от полза за укрепване на защитната функция на кожата; да я предпази от загуба на вода и усещане за сухота.

2. Успокоява раздразнената кожа

Колоидната овесена каша омекотява и като добавя влага към кожата. Тя поддържа обвивката мека и я предпазва от раздразнение и сърбеж, тъй като има противовъзпалителни свойства. Това се дължи на съдържащите се в нея влакна и целулоза. Точно заради този факт тя е подходяща и се препоръчва на хора с екзема, известна още и като дерматит, която е от групата медицински състояния, които водят до кожни аномалии като сърбяща, люспеста и зачервена обвивка.  

3. Предотвратява трансепидермалната загуба на вода

Колоидната овесена каша е съставка, която създава бариера над най-горния епидермален слой. Това предотвратява загубата на естествена вода и влага, което предразполага към гладка, хидратирана и здрава кожа.

4. Абсорбира УВ лъчи

Някои изследвания показват, че фенолите в колоидната овесена каша помагат за абсорбиране на УВ радиацията.

5. Почиства замърсената кожа

Овесът действа като естествен почистващ и ексфолиращ продукт, като премахва мъртвите клетки на кожата. Той съдържа сапонини, които имат почистващи свойства, както и противогъбични свойства, благодарение на своите авенацини.

Колоидната овесена каша е регистрирана и одобрена като безопасен продукт, който рядко причинява зачервяване или алергични реакции. Изследване при 445 820 души установява нулеви алергични реакции след използване на продукти за лична хигиена на основата на колоидно овесено брашно в рамките на 3 години.

Друго проучване, проведено върху 2291 души, показва, че някои от участващите в изследването имат леко дразнене, след като са използвали колоиден пластир от овесени ядки за един ден. Те също така забелязват, че кожата им остава овлажнена няколко седмици по-късно.

Колоидната овесена каша много рядко причинява странични ефекти, които биха могли да се изразят в парене, зачервяване и дразнене. При много суха и чувствителна кожа е препоръчително да се използва два пъти на ден; в случаите на мазна кожа – веднъж на два дни; при екзема, използването ѝ всеки ден ще облекчи сърбежа.

Колоидната овесена каша е безопасна съставка, използвана в редица продукти за грижа за кожата – средства за измиване на тялото, овлажнители, лосиони, а също и гелове за бръснене. Тя се прилага като лечение за възпалителни състояния на суха кожа и помага за укрепване на кожната бариера и също така добавя влага към нея.