Д-р Манджукова

Кокосово масло – употреба, ползи и противоречия

Вълшебно хапче за красота и третиране на всички кожни проблеми не съществува, но качеството на живота ни може да се повлияе положително, ако имаме желанието и готовността да отделим време за външния си вид. Все по-често хората търсят начини за подобряване на цялостния си изглед, като поставят основния акцент върху поддържането на младежкия облик. Всяка стъпка в грижата за тялото, кожата, лицето и косата има своето значение и именно поради тази причина нараства фокусът към холистичните подходи към живот.

Използването на хранителни съставки в грижата за кожата привлича потребителите повече от всякога в цялостната грижа към външността. Ако една съставка е достатъчно добра за ядене, тя също създава впечатление, че е чиста и питателна, което автоматично кара потребителите да искат да я приложат върху кожата си. Използването на някои хранителни съставки в продуктите за красота може да са просто рекламен трик и въпреки че определени плодове или зеленчуци са вкусни и сочни, това не означава непременно, че са добър избор за нанасяне върху кожата.

В разнообразния свят на дерматологията съществуват съставки, за които експертите не са постигнали съгласие относно ползите, с които даряват кожата. Такъв е случаят с кокосовото масло – продукт, използван както в кухнята, така и в рутинната грижа.

Първоначално рекламирано като цялостно решение за почти всяка коса, кожа и едновременно с това представяно като продукт за трапезата, кокосовото масло през годините е имало своите възходи и спадове. Някои експерти натискат спирачките (поне що се отнася до диетичните ползи на маслото), което повдига въпроса относно ефективността му в грижата за кожата. Само защото някои изследвания противоречат на неговите ползи за здравето, когато се консумира, трябва ли наистина да спрем да поставяме богатия на витамини еликсир върху тялото си? Отговорът: не, не е задължително.

Кокосовото масло е богато на полифеноли, антиоксиданти и средноверижни мастни киселини, които съставляват около 65% от общия му състав, в това число лауринова, миристинова, каприлова, палмитинова, капринова, олеинова, линолова и стеаринова киселини. Като цяло то е силно наситено масло, което традиционно се получава чрез извличане на екстракт от сурови кокосови орехи или сушени кокосови ядки. Разработени са различни механични и химични процеси, които се използват за производството му, но конкретно за употреба в грижата за кожата се препоръчва нерафинирано (необработено или екстра върджин) студено пресовано кокосово масло. Доказано е, че когато кокосовото масло е студено пресовано, т.е. добива се без използването на топлина, се запазват повече от хранителните вещества на продукта в сравнение с други методи на обработка.

Благодарение на големите количества полифеноли и антиоксиданти, кокосовото масло е идеално допълнение към рутинната грижа за кожата, защото:

Елиминира вредните микроорганизми

Средно верижните мастни киселини в кокосовото масло имат антимикробни свойства, които могат да помогнат за защита срещу вредни микроорганизми. Тези му свойства го правят особено важен елемент, който може да защити кожата от кожни инфекции, включително акне, целулит, фоликулит и стъпало на спортиста, които се причиняват от бактерии или гъбички.

Прилагането на кокосово масло директно върху кожата може да предотврати растежа на тези микроорганизми. Благодарение на съдържащата се в състава му лауринова киселина, която съставлява близо 50% от мастните киселини в кокоса, могат да се елиминират вредните микроорганизми. Проведено проучване показа, че лауриновата и каприновата киселини могат да унищожават щамове бактерии, включително Propionibacterium acnes – видът микроорганизми, които са основен фактор за развиването на възпалително акне.

Намалява възпалението

Хроничното възпаление е в основата на много видове кожни заболявания, включително псориазис, контактен дерматит и екзема. Антиоксидантите в кокоса действат, като стабилизират свободните радикали в тялото, неутрализирайки реактивните атоми, които могат да допринесат за възпаление.

С локалното му прилагане се постига укрепване на кожната бариера, минимизира се навлизането на дразнители и едновременно с това се поддържа хидратацията на кожата, като така се намаляват симптомите на получено възпаление. 

В проучване от 2018 г. е установено, че необработеното кокосово масло потиска възпалителните маркери и защитава кожата, като подобрява функцията на кожната бариера.

Помага за овлажняване

Кокосовото масло може да играе в рутинната грижа за кожата ролята на овлажнител, благодарение на големите количества средноверижни мастни киселини – лауринова киселина, която има сериозни антибактериални и антимикробни свойства, както и линолова киселина, която е естествен мощен хидратант.

Омекотяващите свойства на кокосовото масло могат да бъдат полезни за възстановяване на бариерната функция на кожата, което го прави особено полезно допълнение при суха, чувствителна кожа или такава с атопичен дерматит.

Освен че е супер хидратиращо, кокосовото масло действа като защитен слой, който задържа влагата и същевременно предотвратява трансепидермалната загуба на вода.

Премахва грима

Кокосовото масло е чудесно средство за премахване на основа, сенки, фондьотен, защото разгражда липидоразтворимите примеси като грима, както и себума – естествената мазнина на кожата.  

Маслото всъщност може да свърши доста добра работа, особено що се касае до премахване на мръсотията и натрупването на омазняване, което се случва през целия ден. Въпреки това то често оставя след себе си мазен остатък, който може да доведе до поява на пъпки, така че за предразположената към акне кожа се препоръчва използването на нежен почистващ препарат след кокосовия продукт за премахване на излишния себум.

Докато изследванията показват, че кокосовото масло има неоспорими ползи за здравето на кожата, все пак трябва да се знае, че то може да окаже вредно въздействие върху мазния тип кожа. Известно е, че то е комедогенно, което означава, че може да запуши порите, увеличавайки риска от обриви и акне. 

Кокосовият орех се счита за увеличаваща риска от образуване на пъпки храна и съставка, затова не се препоръчва на хора, които имат склонност да развият подобно състояние.

Кокосовото масло, особено необработеното, може да има полезни свойства за кожата, като например повишаване на хидратацията. Въпреки това, за хора със склонна към акне или мазна кожа, то може допълнително да запуши порите и да увеличи обривите. Използването му върху по-дебела кожа, като например краката, може да доведе до по-малко дразнене.