Д-р Манджукова

Кой е подходящият тип вода за почистване на кожата

Всички знаем колко важно е почистването на лицето като част от рутинната грижа за кожата. То подготвя външната обвивка за нанасянето на активните съставки, които се съдържат в овлажнители, серуми, маски и др. От съществено значение са подробностите, които съпътстват измиването на кожата – подходящият тип вода – чешмяна или специализирана. Използването на мицеларна вода и други специални води за изчистване на лицето набра по-широка популярност в последните години, но все още не са потвърдени ползите на тези методи за постигането на блестяща кожа.

Все пак, използването на вода от чешмата за сутрешния или вечерния тоалет е нещо съвсем нормално. Единствено, като изключение, могат да бъдат взети предвид хората с чувствителна кожа – за разлика от филтрираната вода, чешмяната може да съдържа различни минерали и други вещества, които могат да предизвикат кожни реакции. Например, калцият е минерал, който често се среща в чешмяната вода и е известно, че влошава състояния като екзема, акне или розацея. В случаите, в които се получава зачервяване или сърбеж след измиване на лицето, следва да се потърси алтернативен източник на вода за почистване. Особено, ако се установи, че дразненето се случва в над 25 % от времето след използване на чешмяна вода върху кожата.

Наред с това, не по-малко важна е температурата на използваната вода. Схващанията, че при измиване на лицето с гореща вода, ще се отворят порите и че студената вода стяга кожата и намалява бръчките, всъщност са напълно погрешни и могат да нанесат много повече вреди, отколкото ползи. Когато кожата е изложена на екстремни температури, това води до нежелани реакции. Например, топлата вода изсушава кожата и премахва основното ѝ естествено омазняване. Прекалената топлина може да увреди защитната бариера на кожата, и да попречи на основната ѝ функция да предпазва от навлизането на болестотворни бактерии, вируси, инфекции. В същото време, студената вода е идеална за освежаване след сутрешен тоалет, но може да се твърди със сигурност, че използването ѝ не затяга порите.  Въпреки че може временно да намали подпухналостта, прекалено ниската ѝ температура не е идеална за измиване на кожата.

Един от най-важните въпроси, който си задават немалко хора и е пряко свързан с  грижата за кожата, касае нивото на рН на водата. Оптималното ниво на киселинност на кожата, което я поддържа в оптимално състояние и създава подходяща среда за правилните микроорганизми, е около 5,5 (pH 5,5). Поради тази причина водата от кранчетата трябва да е в подходящия диапазон, като в идеалния случай тя е с рН 7. Ако е с прекалено висока киселинност (с по-ниско рН) или с ниска киселинност (с по-високо рН), тя може да увреди деликатната защитна преграда.

В тези случаи първата стъпка е поставянето на воден филтър за кранчето, който трябва да филтрира твърдите съставки във водата. Ако все пак този вариант не помогне, съществуват различни специални води за почистване на лицето:

Натурална минерална вода. Този продукт може да се съхранява на различни места, но е препоръчително преди употреба да се използва приятно охладена вода, за да не се раздразни кожата от прекалено висока или прекалено ниска температура.

Минерална вода, богата на сяра и други противовъзпалителни съставки, които помагат за успокояване и са добър избор за чувствителна и бързо възпаляваща се кожа.

Термална изворна вода – богата на селен, който е противовъзпалителен ингредиент и действа по превъзходен начин при състояние на екзема и за предразположени към розацея типове кожа.

Изборът на почистващ препарат не отстъпва по значимост на използваната вода за почистване. Употребата на неправилен вид почистващ препарат за кожа може да допринесете за проблеми като акне, сухота, лющене и дори развитие на розацея. Преди  решението за това какъв тип вода ще се използва за измиване на лицето, хората трябва да се уверят, че използват правилното почистващо средство. Най-общо казано, индивидите със суха кожа трябва да избягват пенообразуващи почистващи препарати, които допълнително отделят излишното омазняване от кожата. За чувствителна кожа е подходящо използването на кремообразно почистващо средство, съдържащо противовъзпалителни съставки като треска, арганово масло, лайка и зелен чай.