Д-р Манджукова

Кои храни контролират образуването на акне

Акне вулгарис е едно от най-често срещаните дерматологични заболявания в световен мащаб, което засяга около 85 % от тинейджърите, но може и да се прояви и продължи в зряла възраст. Състоянието възниква в следствие на блокирани космени фоликули от прекомерно омазняване на кожата и натрупване на мъртви кожни клетки. Запушените фоликули са причина за разпространението на бактерията Cutibacterium acnes, заради която по кожата се образуват характерни лезии – пъпки, черни точки, бели точки, кисти.

До голяма степен акнето може да бъде наречено хормонално състояние, тъй като се управлява от андрогенните хормони какъвто е тестостеронът.  Именно поради тази причина то става активно през юношеските години и може да продължи дълго след това.  Наред с това обаче за дерматологията са известни и други фактори, които оказват влияние за развитието на този проблем – замърсената околна среда, честото излагане на слънчева светлина без поставена слънцезащита, недобра хигиена и дори използването на несъобразени с нуждите на кожата препарати.

Към тези външни агресори, следва да бъде изтъкнато влиянието и на хранителния режим и риска от появяване на акне. Редица изследвания доказват, че редовното консумиране на храни с висок  гликемичен индекс или високо гликемично натоварване може да насърчат образуването на пъпки. Известни са като вещества, които повишават кръвната захар, съдържащи нишесте (бял хляб, картофи и бял  ориз) и преработени продукти с наличие на множество консерванти, млечни продукти, както захарни изделия са основните причинители на акне. От друга страна, диета, състояща се от омега-3 мастни киселини, определено може да намали разпространението на черните и белите точки, заради своите противовъзпалителни свойства.

В случаите на разпространението на пъпки в ранна младежка възраст, а и след преминаването в по-зрели години, експертите съветват да се изготви и следва определен хранителен режим, който съдържа следните елементи:

Храни с нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс е термин, използван за описване на храни, които повишават нивата на кръвната захар два часа след като са били консумирани.

Храните с нисък гликемичен индекс причиняват по-бавно, по-плавно повишаване на нивата на кръвната захар, което определено може да е от полза за хората с акне, тъй като обратното е предпоставка за възпаление и запушени пори. Консумирането на храни с нисък гликемичен индекс, като пълнозърнести храни (като кафяв ориз), ядки, бобови растения (боб, грах и леща), плодове и зеленчуци, помага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар, намалявайки шансовете за обриви.

Освен това храните с нисък гликемичен индекс намаляват активността на андрогенните хормони и IGF-1. И не на последно място, тези храни са богати на антиоксиданти и други основни витамини и минерали, които предпазват кожата от увреждане.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини се намират в омазнени риби като сьомга, скумрия и сардини. Храните с високо съдържание на омега-3 намаляват производството на вещества, активиращи акне и поради тази причина се очаква, че консумирането им, може да помогне за намаляване на признаците на състоянието. Нещо повече, ейкозапентаеновата киселина (вид омега-3 мастна киселина) намалява синтеза на левкотриен В4 – вещество, което причинява възпаление и акне.

Богати на цинк храни

Цинкът е основен микроелемент за поддържане на здрава кожа. Проучванията показват, че той може да унищожи бактерията, причинител на  акне – Cutibacterium acnes. С няколко фундаметлани проучвания е доказано, че пациенти с акне и дефицит на цинк, подобряват вида на заболяването с редовна консумация на храни с богато съдържание на елемента –  стриди, авокадо, зърнени храни, спанак, пиле, гъби, сусам и агнешко.

Богати на антиоксиданти храни

Антиоксидантите са силно препоръчителни за хора, които лекуват акне, защото заради своите качества, те успяват да намалят разпространението на пъпки по лицето и тялото. Най-известните от тях – витамин С, бета-каротин, селен и манган – успяват да намалят реактивните възпалителни вещества, които обикновено се срещат при пациенти с акне. Например катехините, антиоксидант, открит в зеления чай, инхибира производството на себум. А ресвератролът, открит в червеното грозде, червеното вино, фъстъците и черниците, има вродени свойства, запазва кожата чиста и намалява разпространението на Cutibacterium acnes.

Храни, богати на витамин А и Е

Някои забележителни витамини за поддържане на здрава кожа включват витамини А и Е. Витамин Е е мастноразтворим витамин, който предпазва клетките от увреждане и помага на кожата да задържа влага. От друга страна, производни ретиноиди на Витамин А регулират функцията на мастните жлези и ограничават производството на себум. Изследователи наблюдават връзката между ниските нива на витамини А и Е при пациенти с тежки случаи на акне, и съобщават за подобрения на симптомите на кожното състояние с прием на допълнителни количества от двата витамина. Източници на витамин А са яйцата, черния дроб, тъмни листни зеленчуци и моркови. За достатъчно витамин Е е препоръчително да се избере спанак, броколи и други зелени зеленчуци.

Въпреки високите шансове за подобряване вида на кожата след следването на подходящ хранителен режим, понякога състоянието на акне изисква намесата на специалист, който следва да оцени тежестта на симптомите и да назначи подходящо медикаментозно лечение. И в единия, и в другия случай пациентите следва да проявят търпение и да следват своя план за здравословна диета и оттам изчистена и сияйна кожа.