Д-р Манджукова

Кои храни влияят негативно на чистата кожа

Грижата за кожата е философия, която изисква напълно отдаване от всеки един човек, за да бъде разбрана и прилагана правилно. От една страна са безчетните предложения, формули и технологични иновации, които помагат за подобряване на външността, от другата – нуждите на кожата, които трябва да бъдат удовлетворени, за да може тя да функционира по правилен начин. И понякога, въпреки отделяното време и правилно определените продукти, цялостният облик отново не представлява това, към което се стремим.

Уморена и отпусната кожа, видими линии и неравномерен тен, акне и зачервявания – за всичко това сме склонни да обвиним слънчевите лъчи, замърсеният въздух и смяната на времето. Така можем да попаднем в един затворен цикъл, в който се съсредоточаваме върху грижата за кожата отвън чрез прилагане на овлажняващ крем, слънцезащитен лосион и други продукти за красота. Разбиването на този порочен кръг може да се корени в некачествения и нездравословен хранителния режим.

Както не веднъж е ставало дума, следването на питателна, добре преценена диета е един от най-важните фактори за поддържане на здрава, младо изглеждаща кожа, лишена от видими проблеми. Някои хранителни вещества, като селен, цинк , омега-3 мазнини и витамини А, Ц и Е, помагат за предпазване от дехидратация, загуба на еластичност и щетите, причинени от ултравиолетовите лъчи.

Редовната консумация на храни, богати на хранителни вещества, за които е известно, че поддържат и защитават кожата, може да помогне за забавяне на признаците на стареене, да намали риска от развиването на някои специфични състояния и да подобри влажността и еластичността на бариерата. Същевременно, от изключително значение за сияйния изглед, е избягването на определени храни, които пречат на чистата кожа и причиняват дерматологични проблеми.

1. Соеви продукти 

  Веганите и хората, които имат непоносимост към лактозата знаят, че популярна алтернатива на млякото е т. нар. соево мляко, което е известно обаче и поради друга причина. Заместващият продукт си проправя път към върха на веригата за хранителни алергии, може би и благодарение на факта, че 90% от соевите култури са генетично модифицирани.

  Освен нарастваща хранителна чувствителност, соята съдържа фитоестрогени, които всъщност имитират истинския естроген при усвояване в тялото. По този начин се нарушава хормоналния баланс и в един момент може да се достигнат прекомерни нива на естроген, които най-често се изразяват в кожни проблеми като кистозно акне.

  2. Захар и рафинирани въглехидрати

  Захарта, сиропите с високо съдържание на фруктоза и изкуствените подсладители са добре познати вещества, причинители на различни кожни заболявания. Захарта, която включва рафинирани въглехидрати като паста, хляб и преработени храни, действа срещу кожата по 3 начина.

  Първо, тя увеличава производството на мазнини и запушва порите. При консумация на захар организмът освобождава инсулин, който регулира нивата на кръвната захар. Тези инсулинови скокове причиняват прекомерна мастна секреция, което предизвиква образуването на акне, обостряния на екзема и др.

  Второ, преработената захар подхранва вредните бактерии в червата и стимулира растежа и възпроизвеждането им. По този начин те изтласкват добрите бактерии и провокират достигането на бактериален дисбаланс, който се характеризира с образуване на обриви, акне и др. на повърхността. др.

  Не на последно място, захарта буквално състарява кожата, тъй като преработените захари и рафинираните въглехидрати се свързват с молекулите на колагена, което води до образуването на съединения, известни като „Крайни продукти за напреднала гликация“. Организмът не е в състояние да прекъсне тази връзка, което оказва влияние върху цялото тяло и рефлектира върху външния вид.

  3. Мазни и преработени меса

  Огромният брой проучвания, изследващи различните кожни заболявания, достигат до един общ извод, съгласно който се счита, че в редица случаи възпалението е в основата на всеки един процес. Поради тази причина, експертите са единодушни, че в списъка с „лошите“ храни трябва да попаднат онези от тях, които насърчават възпалението.

  Според изследвания, проведени в медицинския център на Университета в Мериленд, хората с атопичен дерматит трябва да избягват тлъсти и омазнени меса, като вместо тях трябва да избират ястия, богати на омега-3 киселини. Освен това нитратите, открити в голям брой преработени меса, могат потенциално да разрушат еластина и колагена в тялото, което да повлияе пряко на преждевременно стареене на кожата.

  4. Мляко и млечни продукти

  Млякото и млечните продукти често се посочват като враг номер едно, който причинява образуването акне. Проучванията показват, че нивата на инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1) са по-високи при хора с акне. IGF-1 е хормон в кръвния поток, който достига пик през юношеството, което обикновено се обвързва с появяването на пъпки през този период. IGF-1 увеличава производството на себум – основна причина за блокиране на порите и образуването на акне. Млякото естествено съдържа IGF-1 и други хормони, които провокират това възпалително състояние.

  Същевременно, за да се увеличи производството на мляко, кравите приемат синтетичен хормон, известен като рекомбинантен говежди растежен хормон (rBGH). Този хормон съвсем естествено повишава нивата на IGF-1 и следователно кравите, третирани с rBGH, дават мляко. което може да влоши акнето.

  Алергията към млечни продукти е различна от непоносимостта към лактоза. Млечната алергия възниква, когато имунната система реагира към големите количества мляко или отхвърля млечните протеини. Симптомите варират от обриви, уртикария и акне до нещо по-заплашително като хрипове и анафилактичен шок.

  5. Рафинирани растителни масла

  Повечето растителни масла са с високо съдържание на провъзпалителни омега-6 мастни киселини. Проблеми могат да възникнат, когато балансът между провъзпалителните омега-6 и противовъзпалителните омега-3 е нарушен.

  Връзката омега-кожа е добре документирана в проучвания, при които хората, които консумират по-малко омега-6 и големи количества омега-3 морски дарове, са имали значително по-ниски нива на акне, мазна кожа и подобни проблеми .

  Освен това, много растителни масла са чувствителни към топлина и светлина, лесно гранясват, когато са изложени на високи температури. В последствие тези вече проблемни масла се окисляват, което води до производство на свободни радикали, увреждащи клетките и предизвикващи преждевременно стареене.

  6. Алкохол

  Алкохолът дехидратира по два начина – първо, той инхибира секрецията на хормони, които задържат хидратацията и второ – причинява прекомерна загуба на вода през порите на кожата, което води до до суха, лющеща се обвивка и тъмни кръгове около очите.

  Освен това в алкохола се наблюдава високо съдържание на захар, което повишава инсулина и активира повишеното производство на мазнини.

  Сякаш това не е достатъчно лошо, но тялото метаболизира алкохола с ензими, секретирани от черния дроб. Това освобождава страничен продукт, известен като ацеталдехид, който всъщност е токсичен за тъканите на тялото. Когато добавим увреждащите токсини към фактора дехидратация и е лесно можем да разберем защо редовното консумиране на алкохол оказва негативно влияние върху външния вид.

  7. Глутен

  Глутенът се отнася до семейство протеини, съставени от глиадин (намира се в пшеницата), хордеин (намира се в ечемика) и секалин (намира се в ръжта). Отговорни за разтегливото качество на тестото, тези протеини действат като лепило, което поддържа формата на тестото, откъдето идва и името.

  Все по-голям брой медицински доказателства показват, че има пряка връзка между чувствителността към глутен или най-тежката му форма, наречена цьолиакия, и различни кожни проблеми, вариращи от дерматит херпетиформис, суха кожа, хронична уртикария (наричана още копривна треска), екзема и псориазис.

  Докато консумирането на лакомства може да ни донесе мигновено задоволство, трябва да помислим за цялостното удовлетворение, което идва с добре поддържания външен вид. Съставянето на питателен хранителен режим, който върви ръка за ръка с рутинната грижа за кожата, със сигурност трайно ще подобри качеството на живот, ще вдъхне увереност и самочувствие. Промяната на диетата може да бъде плашеща, но облекчаването на симптомите си заслужава, особено ако става дума за проблемна кожа.

  Тъй като храните, обсъдени по-горе, са замесени в провокирането на състояния, които застрашават целия организъм, е напълно възможно регулирането им да доведе до цялостно подобряване на здравословното състояние, подсилване на имунната система, зареждане с повече енергия, повишаване яснотата на ума и намаляване на боледуванията.