Д-р Манджукова

Кои са най-често срещаните кожни проблеми през есента

Всеки сезон има свой чар и особености, свои предимства и недостатъци. Есента за някои е край, за други начало, но независимо от това как е възприемана, тя е най-красивата,  ярка и многообразна част от годината. А и идването на мъглите, влагата и мрачното настроение все пак означава, че коледните и новогодишните празници са съвсем наблизо.

Но какво означава есента за човешкия организъм и най-големият му орган – кожата?

Изсушаване – понижаването на температурите и усилването на вятъра, за съжаление, са съпроводени от суха и лющеща се кожа, а отоплението на дома и офиса влошава този проблем, защото изсушава въздуха и „изсмуква“ влагата от кожата. Затова с първите хладни дни в рутинната грижа за кожата следва да се включи качествен, по-плътен овлажняващ продукт за лице и за тяло, който е добре да се нанася няколко пъти на ден. Използването на овлажнители за въздух също е препоръчителна възможност.

Екзема – страдащите от екзема знаят, че студът може да предизвика обостряне на състоянието. В тези случаи, освен хидратация, е препоръчително да се потърси консултация със специалист.

Розацея – тя също се влияе от променливото есенно време и честите и резки промени на топло и студено време, характерно за този преходен сезон. Въпреки по-ниските температури, слънцезащитата продължава да е задължителна, но все пак следва да се потърси индивидуален подход за терапия от лекар. Помещенията не бива да са с много висока температура, особено ако навън е много студено.

Акне – Големите температурни амплитуди биха могли да предизвикат пристъпи на акне. Кожата следва да се почиства с неагресивен препарат и да се продължи използването на слънчева защита.

Себореен дерматит (пърхот) – през лятото скалпът обичайно е по-мазен, но през есента се изсушава, вследствие на което люспи мъртви кожни клетки могат да покрият лицето, раменете и дори веждите и това би могло да повлияе по изключително негативен начин на самочувствието на човек дори и през есенните месеци, когато сме добре облечени и увити. Терапията включва специализирани шампоани, маски и масла за скалп, както и правилно подбрани храни.

Кератоза пиларис – известно още като „пилешка кожа“ или „гъша кожа“. Това е удебеляване на кожата и поява на ситни пъпчици в отделни участъци, причинено от блокирането на космените фоликули вследствие на свръхпроизводство на кератин. Състоянието може да се влоши при триене с дрехи. За облекчаването му се препоръчва редовно ексфолиране и при възможност – носене на по-широки дрехи от дишащи материи. Препарати със салицилова киселина също имат благоприятно влияние. Сухата кожа е изключително податлива на кератоза пиларис, така че страдащите от този проблем трябва да съсредоточат своето внимание върху хидратацията.

Изсушени и напукани устни – за тях няма „облекло“ и те първи стават жертва на студа. Балсамът за устни е подходящ както за предпазване, така и за лекуване на пораженията на ниските температури и вятъра. Нанася се няколко пъти през деня, а за оптимални резултати – и вечер преди сън.

Ясно е, че есента е преходен сезон и всеки човек трябва да положи грижи и да настрои своята рутина от летните горещини към есенното колебливо време. За щастие, съществуват стратегии, които могат да бъдат използвани, за да се оптимизира грижата за кожата според сезона. При развиването на проблематично състояние или обострянето на съществуващо такова е добре да се потърсят съветите на опитен дерматолог, за да се назначи адекватно лечение.