Д-р Манджукова

Кои са най-често срещаните кожни вирусни инфекции

Хилядолетия наред човечеството е изправяно пред значителни препятствия, които е успявало да преодолее по един или друг начин. От самото раждане, та до сетният час, организмът е изложен на влиянието на външни фактори, някои от които изискват адекватни мерки както за предпазване от тях, така и за ограничаване на последствията от действието им.

Вирусните инфекции са типични застрашаващи здравето външни агенти, които атакуват тялото и причиняват няколко често срещани заболявания, включително обикновената настинка. За този вид състояния е необходимо да се знае, че вирусът е микроорганизъм, който нахлува в живите клетки, като ги използва, за да се репликира и да остане жив. Когато вирусът навлезе в тялото и атакува клетките може да се приеме, че в организма се развива вирусна инфекция.

Здравата имунна система позволява на тялото да се пребори с вирусната инфекция, като в чести случаи то запазва информация за съответния вирус, което означава, че изгражда имунитет срещу него в бъдеще. Някои вируси обаче не могат да бъдат преборени от имунната система и остават в тялото за по-дълъг период от време, причинявайки повтарящи се пристъпи на симптоми в продължение на години. Въпреки че не се повлияват от лечението с  антибиотици, подобно на бактериалните инфекции, вирусните са склонни да изчезнат сами в рамките на няколко дни или седмици.

Една малка част от всички вирусни заболявания могат да засегнат и в последствие засягат кожата, въпреки че проявления върху външната обвивка могат да възникнат при други инфекции, причинени от вирус. Последните декади донесоха значителен напредък в адекватната диагностика и третирането на кожните вирусни заболявания, а заклеймяването на някои от тях като животозастрашаващи също намаля.

В определени характерни случаи кожните лезии могат да подскажат специфично вирусно заболяване, така че диагнозата може да бъде установена достатъчно бързо, когато се следват стандартни медицински процедури. Потвърждението обикновено се извършва чрез един от петте общи лабораторни диагностични метода: вирусна култура, микроскопско изследване, откриване на вирусни антигени, откриване на вирусен генетичен материал (ДНК или РНК) или серология.

Обикновено кожата се заразява, когато вирусите навлязат в тялото през кожна рана, пукнатина или порязване. Независимо от това, понякога, при търкане на определени зони на кожата, могат да се развият кожни инфекции. Освен това инфекции могат да възникнат, ако част от тялото има недостатъчен кръвоток или имунната система е компрометирана поради заболяване или медицинска процедура. Тежестта на вирусните инфекции варира от напълно безвредни до сериозни и рядко смъртоносни.

Някои от най-често срещаните кожни вирусни инфекции са:

Питириазис розеа (розов лишей)

Този самоограничаващ се обрив засяга деца и възрастни на възраст между 10 и 35 години, като обикновено се появява през пролетта и есента. Заболяването причинява овални, бледочервени петна по цялото тяло, лице и глава. Обикновено започва с по-големи овални петна по корема или гърдите, последвани от десетки или дори стотици по-малки овални петна. Въпреки техният будещ тревоги вид, други симптоми почти не се усещат.

Морбили

Морбили е силно заразно вирусно заболяване, което може да се разпространи чрез директен физически контакт, кашляне и кихане. Подобно на обривите от питириазис, обривът от морбили не е болезнен, но има неприятен вид. Инфекцията води до общо неразположение – температура, кашлица и отпадналост.

Рубеола

Този вирус може да причини фин, розов обрив, който започва от лицето се разпространява по тялото, ръцете и краката. Изчезва в същия ред. Заболяването причинява главоболие и отпадналост и се предава от заразен човек чрез кашлица или допир до заразен предмет.

Болест ръка-крак-уста (HFMD)

Вирусът Coxsackie A16 е причинител на HFMD, като заболяването обикновено започва с неразположение за ден или два, последвано от малки петна в устата, които се развиват до по-дълбоки язви. Същевременно, по дланите и стъпалата се образуват малки подутини, които не са болезнени или сърбящи, но предизвикват психологически дискомфорт.

Варицела

Варицелата е инфекция, причинена от вируса варицела-зостер, който обикновено засяга деца на възраст под 10 години, но не е изключено да се появи и в по-късен етап. Симптомите на варицела включват малки, разпръснати петна по цялото тяло, най-често по гърдите и корема, както и крайниците. Обривите са сърбящи и в някои случаи оставят и белези.

Маймунска шарка

Маймунската шарка е рядка вирусна инфекция, която се причинява от вируса mpox. Въпреки това, понякога може да се сбърка с варицела поради обрива, особено в ранните етапи. Мехурите от маймунска шарка първоначално съдържат бистра течност, но с течение на времето в тях се образува мътна жълто-бяла течност. 

Молускум контагиозум

Характеризира с малки, перлено-бели или бледо розови брадавични пъпки (молуски) по кожата. Заболяването се причинява от вирус, който може да се разпространи чрез контакт със заразена кожа или замърсени кърпи, одеяла, меки играчки и др. Всяка една възрастова група може да бъде засегната от състоянието, въпреки че най-често се появява при деца на 1-4 години.

Херпес симплекс

Оралният и гениталният херпес са вирусни кожни заболявания, причинени от вируса на херпес симплекс или HSV. От инфекция с вируса на херпес симплекс се появява кожен обрив, който причинява парене и изтръпване.  В последствие може да се развият един или повече болезнени мехури, които да „сълзят“.

Брадавици

Брадавиците представляват израстъци или подутини с цвета на кожата, които обикновено се появяват по пръстите и ръцете. Те се разпространяват чрез близък контакт или докосване и може да отнеме около 6 месеца, за да се развият напълно върху кожата. Обикновено са безвредни и могат да изчезнат сами, в случаите на силна и здрава имунна система.

Мононуклеоза

Известна още като „болестта на целувката“, мононуклеозата се разпространява чрез слюнката. Вирусът може да бъде предаден чрез кашляне и кихане от заразен човек, както и от консумиране на обща храна.  Обикновено засяга устната кухина и се изразява със ситен обрив вътре в нея.

Орф

Вирусно кожно заболяване, предавано при контакт с болни овце или кози. Обривът се появява по лицето, предмишниците, пръстите и ръцете. Обикновено изчезва от само себе си и отнема около шест седмици, за да се излекува.

ХИВ обрив

ХИВ е вирусна инфекция, разпространявана чрез интимен контакт или интравенозна употреба на наркотици. Заболяването може да причини обрив, при който е характерно образуването на плоски червени малки подутини. В някои случаи заразената кожа е чувствителна към слънчева светлина или химикали като почистващи препарати.

За щастие почти всички вирусни кожни заболявания се подобряват сами с течение на времето. Понякога не е необходимо лечение, а за облекчаване на симптомите може да се използват определени лосиони (каламинов лосион при варицела), парацетамол за облекчаване на болката и антихистамини за контролиране на сърбежа. Някои кожни заболявания, причинени от херпес симплекс, могат да бъдат лекувани с антивирусни лекарства, предписани от лекар.