Д-р Манджукова

Кои комедогенни съставки да избягваме

Грижата за кожата започва с познаване на типа и нуждите ѝ и едва след това идват изборът и купуването на нужните продукти. Внимателният прочит на етикета и на активните съставки в козметиката биха предотвратили нежелани реакции и последици от неправилен избор на продукт. Хората с предразположена към акне и възпаление кожа трябва да бъдат особено внимателни към козметиката, която използват, и към нейните съставки, тъй като при този тип кожа най-големият враг са запушените пори.

Коренът на всеки косъм се намира във фоликул, който представлява торбичка в кожата. Отворът на торбичката се нарича пора и през нея косъмът излиза извън кожата. Във фоликула могат да натрупат мазнини, секрет, мъртви кожни клетки, мръсотия, бактерии и когато се запуши, се образува комедон.

Много продукти могат да бъдат рекламирани като некомедогенни, хипоалергични и не запушващи порите и в същото време да съдържат вещества, които имат точно такъв ефект. Сред най-големите вредители на склонната към акне кожа, колкото и невероятно да звучи, са натуралните масла. Затова най-сигурният начин за предпазване е прецизен преглед на съставките на всеки козметичен продукт.

За по-лесно ориентиране във все по-развиващата се козметична индустрия и използваните в нея продукти е въведен комедогенен индекс, с който може да се прецени степента на „безопасност“ за порите на всяка една съставка, като скалата е от 0 (не запушва порите) до най-високата 5 (не се препоръчва за лице).

Натурални масла – С най-висок индекс са масло от пшеничен зародиш, какаово, ленено и кокосово масло.

Растителни екстракти – водораслите (алгае) и карагенаните (извлек от червени водорасли) запушват порите и могат да бъдат „скрити“ под различни наименования в етикетите.

Минерали – в тази група най-опасни са калиевият хлорид и натриевият хлорид (сол), които се съдържат в редица измивни продукти.

Алкохоли, захари – изсушават моментно кожата и премахват нежелана лъскавина, но предизвикват в отговор увеличена мастна секреция. Наименованията, за които следва се внимава, са Glyceryl-3-Diisostearate, Hexadecyl Alcohol, Isocetyl Stearate, Laureth 4, Octyl Stearate, Polyglyceryl-3-Diisostearate, Propylene Glycol Monostearate, Butyl stearate.

Сулфати – най-масово използваният е Sodium Lauryl Sulfate, който е пенител и се съдържа в почти всички сапуни, шампоани, душ-гелове и измивни продукти за лице, коса и тяло. Пазарът все пак предлага и безсулфатни алтернативи, чиято употреба е препоръчителна.

Рафинирани петролни продукти – това са парафин, минерално масло, вазелин, ацетилиран ланолин. Попадат в разширените пори и ги запушват.

Емулгатори, омекотители, сгъстители – лимонен, ланолин, триглицериди, изопропил миристат, изопропил палмитат, изопропилов изостеарат – предизвикат възпаление и зачервяване.