Д-р Манджукова

Кои естетични процедури е подходящо да се извършват през есента и зимата

С настъпването на по-студените сезони като есента и зимата, фокусът върху грижата за кожата често се измества от слънцезащитни продукти и леки серуми към овлажняващи процедури за защита от вятъра и изсушаващите отоплителни системи. Много често реномираните списания и интернет сайтове за красота и грижа за външния вид публикуват по това време на годината кратки прегледи на най-добрите практики за борба със сухата и загубила блясък кожа.

В същото време експертите по естетична медицина предлагат иновативни подходи за грижа към кожата през есента и зимата, изцяло насочени към подсилване на външната бариера. Осигуряването на допълнителен слой защита и овлажняване определено ще помогне за предпазването на обвивката от агресивните студове през декември, януари и февруари.

Професионалните процедури в този период са напълно приемливи и за премахване на щетите, нанесени от парещото лятно слънце. Контролираното ексфолиране разгражда мъртвите клетки на роговия слой (най-външния слой на кожата), което позволява на опитните естетици да третират по-дълбоки нива на кожата. Премахването на тези външни слоеве на кожата позволява на свежите клетки да се регенерират и да подсилят есенния блясък. Предимствата не се изчерпват само с изброеното до тук. Естетичните процедури осигуряват:

По-мощни съставки, по-бързи резултати. Разбира се потребителите не бива да изоставят своите изградени режими за поддържане на кожата си млада и здрава. Продуктите и процедурите за рутинна грижа в домашни условия са ефективни, когато се използват правилно. Въпреки това някои резултати, не могат да бъдат постигнати без помощта на професионалист. Професионалното лечение, извършено в клинично заведение, е винаги по-ефективно от всяко локално лечение, извършено у дома. Професионалистът просто има достъп до активни съставки от професионален клас, които могат да проникнат по-дълбоко в кожата от всеки закупен в аптеката продукт.

Някои мощни процедури могат да причинят повече вреда, отколкото полза, ако се прилагат неправилно. Професионалистът работи за регулиране и контрол на нивата на рН на кожата, като третира епидермиса и дермата с висококачествени продукти и апаратури. Ако тези устройства и съставки се използват неправилно (в домашни условия), могат наистина да навредят на кожата.

Професионалистите могат да диагностицират правилно определения тип кожа и съществуващ проблем. Нерядко хората напълно погрешно определят собствения си тип кожа. Професионалният анализ понякога е точно това, от което се нуждае кожата, за да остане балансирана. Специалистите в дерматологичните и естетичните центрове притежават знанията и инструментите, за да анализират и персонализират процедурите за нуждите на определения тип кожа.

Професионалните процедури имат релаксиращ ефект. Експертът не само знае как правилно да се ориентира клиентите си в професионалните продукти, но също така има способността да осигури отпускащо съзнанието изживяване, което успокоява ума, тялото и душата.

Въпреки че технически естетичните процедури могат да се извършват целогодишно, някои от тях е препоръчително да се извършват през есента и зимата, когато слънчевите ултравиолетови лъчи са по-малко интензивни, което оптимизира резултатите.

Химическият  пилинг е процес на прилагане на химически разтвор върху кожата, за да се отстранят мъртвите кожни клетки, да се ускори обновяването на клетките и да се стимулира производството на колаген за по-гладка и сияйна кожа. Тази процедура е една от най-разпространените лечения за лице, която се използва главно за намаляване появата на акне, хиперпигментация, мелазма и бръчки.

Процедурата химически пилинг се прилага в зависимост от търсения последващ ефект или третирането на даден проблем. В естетичната медицина са известни повърхностен, среден и дълбок пилинг. Повърхностният използва лека алфа-хидрокси киселина, която прониква само във външния слой на кожата и я ексфолира по лек и нежен начин. Този тип пилинги се използват за лечение на леко обезцветяване на кожата, акне и повърхностни белези.

Средният пилинг се завършва чрез нанасяне на гликолова или трихлороцетна киселина върху кожата, която прониква навътре във външния и средния слой. Средните пилинги се използват за третиране на възрастови петна, бръчки и умерено обезцветяване на кожата.

И накрая, дълбокият пилинг премахва увредените кожни клетки, като използва трихлороцетна киселина или фенол, за да проникне дълбоко в средния слой. Процедурата е препоръчителна умерени бръчки, пигментни петна и белези по лицето.

Микронидлинг е чудесен избор за подготовка на кожата за есента и зимата. Въпреки че се използва най-често за лицето, той е подходящ за третиране на кожата на врата и ръцете.

Микронидлингът е минимално инвазивна процедура, която третира фини линии, обезцветяване, белези от акне, размер на порите, а в някои случаи и появата на стрии. При самия метод се използва специален наподобяващ писалка инструмент, в чиито край има прикрепени множество малки игли. Острите върхове на иглите се използват за създаване на малки дупки в кожата. В последствие докато наранената бариера зараства се стимулира производството на колаген в третираните зони. Синтезът на колаген спомага за намаляване на фините линии и бръчки, както и белезите от акне. Обикновено отнема 3-4 сесии, преди да се постигнат очаквани резултати.

Лазерното лечение се състои от директни къси, концентрирани пулсиращи лъчи светлина за лечение на различни кожни състояния – пигментация, възрастови петна, акне, белези, нежелано окосмяване и дори татуировки.

Резултатите от лазерно и светлинно лечение варират в зависимост от технологията и лечението. Когато се извършват правилно, лазерните и светлинните лечения могат видимо да подобрят състоянието и проблемите на кожата. Те подмладяват обвивката, оставят я стегната и блестяща, което прави тези процедури отличен избор за потребителите, търсещи драстични резултати или за онези от тях, изпробвали серия от химически пилинги за своите проблеми с грижата за кожата.

Възстановяването варира в зависимост от вида на приложената процедура. Леките лечения, като тези с лазери с ниска мощност, обикновено отнемат малко време за възстановяване – от няколко дни до една седмица. Този тип лечение не води до обилно лющене, подуване или образуване на корички по кожата. Агресивните лазерни лечения изискват по-дълъг период на възстановяване. Обикновено кожата преминава през различни етапи на зачервяване, подуване, образуване на корички и лющене в продължение на една седмица. След това на вид тя може да остане розова до още две седмици.

Подготовката на кожата за предстоящите есенни и зимни месеци е важна част от рутинната грижа за кожата. Въпреки че могат да се срещнат версии на тези процедури, които да се поставят в домашни условия, е препоръчително нуждите от подсилване и заздравяване на кожата да се доверят на сертифицирани дерматолози.