Д-р Манджукова

Козметични процедури за лечение на мелазма

Белези от акне, увреждания от слънцето, възпаления дължащи се на екзема – всички тези състояния на кожата могат да предизвикат обезцветяването ѝ в определени засегнати области или да образуват тъмни пигментни петна. Хиперпигментацията е широко понятие, което касае голяма част от населението на земята, без значение от пол и възраст, дължащо се на фактори като ултравиолетови лъчи, хормонални проблеми, генетично предразположение и т.н. Независимо дали проявлението е под формата на белези от упорито акне или лунички, разширяващи се до пълни слънчеви петна, или промяна на цвета на кожата, причинено от екзема (а може и от псориазис), потъмняването/обезцветяването попада под общото наименование „хиперпигментация“; просто, защото акнето, слънчевата светлина, кожните обриви и други подобни имат потенциала да стимулират меланоцитите – пигментните клетки в кожата, да произвеждат завишени количества меланин.

Съществуват различни видове хиперпигментации – като луничките, възрастовите петна, както достатъчно често срещаната мелазма.

Мелазмата представлява хронично кожно разстройство, при което се образуват симетрични кафяви петна по лицето (горната част на бузите, над горната устна, челото или брадичката), което от своя страна води до значително неудобство и дискомфорт. Тя засяга обикновено жените, като разликата със силния пол е осезаема 1 на всеки 5 жени е изложена на този тип състояние. Обикновено се среща и започва да се развива между 20-тата и 40-тата година, но не е изключено да се появи в по-ранен етап (в детска възраст) или на много по-късен етап от живота. Смята се, че този вид проблем е свързан предимно с външно излагане на слънчева светлина, приемането на хормони като хапчета за контрол на раждаемостта и вътрешни хормонални промени, наблюдавани при бременността. Именно за това мелазмата е най-често срещана при бременни жени. Този тип състояние засяга по-често хората с тъмен пигмент на кожата, тъй като техните меланоцити са по-активни от тези със светъл пигмент и поради тази причина на най-голям риск са изложени в латиноамериканци, азиатци, северноафриканци, живеещите в Близкия изток.

Точната причина за заболяването все още не е напълно установена. Експерти смятат, че тъмните петна при мелазмата са предизвикани от няколко фактора, включително бременност, противозачатъчни, хормонозаместителна терапия. Слънчевата светлина се счита за най-важният фактор при производството на меланин, особено при индивиди с генетично предразположение към това състояние. Клиничните проучвания показват, че хората обикновено развиват мелазма през летните месеци, когато излагането на ултравиолетови лъчи е най-интензивно. Когато пигментацията се появява по време на бременност, тя се нарича още „хлоазма“ или „маската на бременността“. Бременните жени имат повишени нива на естроген, прогестерон и меланоцит-стимулиращ хормон през втория и третия триместър на бременността.

В медицината са известни четири различни вида мелазма – епидермален, дермален, смесен и неназован тип, който е характерен за тъмнокожите индивиди. Епидермалният тип се идентифицира с наличието на излишък от меланин в повърхностните слоеве на кожата. Дермалната се отличава с наличието на меланофаги (клетки, които поглъщат меланин) в дермата. Смесеният тип включва както епидермичен, така и дермален тип. В четвъртия вид излишъкът от меланоцити присъства в кожата на афро-американската раса.

 

Съществуват няколко алтернативи за лечението на мелазма.. Хидрохинонните кремове могат ефективно да облекчат тъмните петна, когато се прилагат два пъти дневно. В допълнение към крема, следва ежедневно да се прилагат и слънцезащитни средства, за да се предотвратят бъдещи хиперпигментации. Епидермалният тип мелазма реагира най-добре на този вид кремове, тъй като се среща главно на повърхността на кожата. Въпреки това, следва да се внимава с този тип мазила, тъй като продължителното третиране с тях може да доведе до постоянно обезцветяване на кожата.

Козметичните процедури също са изпитан с времето вариант при лечението на този кожен проблем.

Химически пилинг

Широко разнообразие от химически пилинг и използвани съставки трябва да бъде съобразено със специфичния тип мелазма. В зависимост от дълбочината на проблема, дерматологът преценява начина на лечението и необходимия брой процедури за премахване на засегнатият слой кожа чрез химически пилинг.

Микродермабразио

Вакуумните изсмуквания, алуминиевите кристали и диамантените накрайници се използват за намаляване на тъмните петна по време на лечението с микродермабразио. Налягането на засмукване може да се регулира така, че да съответства на типа кожа. Лечението с микродермабразио може да продължи от пет минути до един час и не изисква време за възстановяване. Въпреки това, видимите ефекти от процедурата са налице едва след няколко сесии

Лазерна терапия

Процедурата трябва да се прави от дипломиран специалист и повишено внимание, тъй като погрешното лечение може да влоши тъмните петна по кожата. Все пак лазерните процедури често дават и най-добър и видим резултат, тъй като насочваният контролиран лъч светлина много ефективно почиства мъртвия слой клетки, позволявайки на новата кожа да се появи здрава и гладка кожа без мелазмени белези.