Д-р Манджукова

Кожните проблеми – симптом за основно заболяване

Както неведнъж вече е споменавано, кожата е най-големият орган при човека и нейната основна функция е да защитава организма от навлизането на токсични вещества, ултравиолетови лъчи, а също така вируси и зловредни бактерии. Тя предпазва тялото от главата до петите, като минимизира загубите на вода. Въпреки че голяма част от промените в кожата, които се срещат през целия житейски цикъл, са безвредни, те могат да бъдат и признаци на различни медицински състояния, вариращи от детско кожен обрив, до алергия, хронично кожно заболяване, инфекция и доброкачествен или раков тумор. Проблемите с психичното здраве, както и страничните ефекти от приема на лекарствата, също могат да загатнат за вътрешно заболяване и проблем.

Кожата може да бъде засегната от широк спектър състояния, които се появяват в зависимост от развито първично заболяване. Различни части на тялото и главата могат да бъдат засегнати и е от съществено значение да се потърси съвет от специалист за всякакъв вид необичайни симптоми. В голямата си част проявленията върху кожата са лечими, те могат да бъдат признак на сериозен здравословен проблем, развиващ се вътре в тялото.

Кожни състояния като развиване на алергия, екзема и инфекция са обичайните предвестници на сериозните заболявания. Въпреки че не винаги причиняват сериозен дискомфорт, те трябва да бъдат лекувани наравно с първичния причинител, тъй като неглижирането им може да доведе до влошаване и болезненост. Така например, псориазисът може да се превърне в изтощително заболяване по време на тежки пристъпи и да увеличи риска от усложнения като артрит и сърдечно заболяване. Уголемяването на бенка, промяната във формата ѝ, цвета, болезненост и сърбеж в зоната на образуванието, могат да бъдат знак за меланома (рак на кожата),  който, ако не се лекува, може да е животозастрашаващ.

Образуването на лезии, обривите и други подобни проблеми определено могат да са ранен предупредителен знак, който позволява при навременно вземане на мерки – направени изследвания и консултация с доктор –успешното излекуване и справянето със заболяването. Кожните състояния също могат да са признак на болест, засягаща други части на тялото –  сърбежът по кожата може да е знак, че жизненоважни органи като бъбреците не функционират правилно.

Всякакви необичайни промени в кожата могат да бъдат признак на основно заболяване, особено ако за дълъг период от време остават нелечими, разпространението им се увеличава и не се повлияват от предписаните медикаменти за отшумяването им. Широка гама от промените в организма може да повлияе на кожата по различни начини:

  • Обривите са често срещан симптом на инфекция. Често това са кожни инфекции, които се лекуват след посещение при дерматолог, но трябва да се внимава да не се оставят без терапия за дълъг период от време, тъй като могат да засегнат белите дробове.  
  • Диабетът може да причини различни проблеми, включително обриви, тъмни петна, мехури и суха, сърбяща кожа.
  • Синкавата кожа може да е признак на лоша циркулация поради сърдечно заболяване. Сърдечно-съдовите болести също така могат да доведат до подуване на крайниците, до извиване и чупене на ноктите.
  • Жълтеникавата кожа или жълтеница може да е признак на чернодробни проблеми.
  • Акнето може да бъде причинено от хормонален дисбаланс като синдром на поликистозни яйчници при жените.
  • Група „восъчни“ подутини, които се появяват внезапно по кожата, могат да бъдат знак за висок холестерол, който от своя страна увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми.
  • Удебеляването или втвърдяването на кожата може да бъде следствие от няколко заболявания, включително диабет, високо кръвно налягане, бъбречни нарушения и автоимунни проблеми.
  • Сърбежът на кожата обикновено се причинява от сухота или обрив, но може да бъде симптом за различни състояния, вариращи от чернодробни нарушения до недостиг на желязо и дори левкемия и лимфом. Когато е свързан с основно заболяване, сърбежът често се случва по цялото тяло, въпреки че няма видими признаци по кожата.

При наличието на някое от тези състояния, дискомфорт, причинен от болезненост, парене или сърбеж по кожата или друг вид промени, е задължително да се посети дерматолог. Опитният специалист определено знае какви изследвания са необходими, за да се засече евентуално основно заболяване. В общия случай кожните състояния не са признак на сериозен първичен проблем, но не бива да се изключва възможността за сериозно заболяване, което иска навременна намеса. Казано по-друг начин, вземането на мерки не рядко спасява живот. Дори ако проблемът се окаже обикновен обрив, посещението при лекар и изпълнението на рецептата му може да облекчи дразненето и да премахне неприятните симптоми.