Д-р Манджукова

Кожните образувания и начини за отстраняването им

Безупречната кожа, която виждаме в списанията, рекламите, филмите или интернет, не винаги е постижима в реалния живот. Постигането на перфектен външен вид изисква отдаване, постоянство и познаване не само на различните марки козметични продукти, но и точните необходимости на съответния тип кожа. И въпреки това, тя не винаги ни се отблагодарява по начина, по който ни се иска. Пъпки, петна и обезцветени участъци по кожата могат да нарушат спокойствието и в крайна сметка да започнем да си задаваме въпроса „Къде грешим?“. Правим ли всичко необходимо, можем ли да приемем за нормални пигментационните промени/образуването на акне и какво предизвиква този тип кожни състояния?

Много от хората свикват по един или друг начин с променящия се вид на кожата си – приемат за нормално появата на лезии и петна в характерни зони като бузите, челото или носа. Това не означава, че тези проблеми трябва да се пренебрегват, тъй като някои от тях може да означават първи признаци за настъпването на опасно заболяване.

Когато не сме сигурни какво точно се е появило върху кожата, е редно да се проведе консултация с дерматолог. Той най-точно може да определи съществуващото състояние и да назначи адекватно лечение (при необходимост или просто, защото го желаем). Така или иначе никога не би навредило, ако научим кои са най-често срещаните видовете образувания, които се появяватпо кожата и как може да се избавим от тях.

Кожни кисти

Те могат да бъдат почувствани върху кожата още преди да са се появили – започват като подкожна бучка или възпаление, което се случва под епидермиса.  Кистите са малки и пълни с течности възли, които са резултат от редица причини, като например нараняване или дразнене на космения фоликул. В някои случаи прекомерното омазняване, недостатъчно честото почистване и мъртвите кожни клетки могат да запушат фоликулите, причинявайки кистозно акне.

Кистите може да изникнат във всяка една област на тялото и лицето, както и да причинят дискомфорт, особено ако станат болезнени. При спукването им се образува отворена рана, от която изтича жълтеникава течност. Неглижирането на проблема поставя кожата в сериозен риск от инфекция.  В случаите, в които кистите са големи, болезнени, зачервени, подути или причиняват козметични проблеми, е необходимо да се посети кожен лекар.

Специфичното лечение, което може да бъде назначено, зависи от няколко фактора. Например, размерът на кистите, местоположението им, общото здравословно състояние и състоянието на образуванията. Често срещани лечения за този проблем включват антибиотици, перорален прием на контрацептиви (за балансиране на хормонални нарушения, предизвикващи образуването на акнетозни кисти) или изотретиноин (форма на Витамин А, която убива бактериите, причиняващи акне и отпушва порите). Лазерната терапия също е вариант за намаляване на уврежданията, причинени от кожни кисти.

Плоски макули

Макулата е вид пигментационна промяна в специфична област на кожата. Този вид лезии са плоски и по-малки от сантиметър в диаметър, като не нарушават самата текстура на епидермиса. Част от хората имат по тялото си тъмно оцветени макули, които се дължат на различни заболявания, например болести на ендокринната или стомашно-чревната система, инфекциозни болести,  прием на силни медикаменти.

Повечето макули са безвредни и не се нуждаят от лечение. Въпреки това някои от тях сменят цвета си, стават по-големи, имат неправилни граници, причиняват дискомфорт или започват да сърбят. Тези симптоми могат да означават по-сериозен проблем. При промени във вида им е препоръчителна намесата на дерматолог, който може да оцени лезията и да реши какви тестове са необходими, за да изключи злокачествено състояние.

Израстване на бенки

Може би не съществува човек на планетата, който да няма бенки в различни части по тялото си. Те представляват малки образувания, като варират от светло кафяв, сливащ се с останалата кожа цвят, до тъмен, почти черен отенък. На вид могат да бъда плоски, почти като макулите до приповдигнати с неправилна форма. И пак, подобно на макулите, появата им не значи наличие на сериозен проблем. Но в случаите, когато бенката започне да променя формата, цвета, границите си, предизвиква болезненост или кърви, то това вече със сигурност на преден план трябва да се включи кожен специалист.

Дерматологът прави визуална оценка на образуванието, като може да извърши биопсия (отстраняване на част или цялата лезия от тялото). На следващ етап взетият материал се изследва за анормални или ракови клетки, като в зависимост от резултата дерматологът създава план за лечение.

Белези от акне

Увреждането на кожата от пъпки води до червени, дебели или текстурирани следи. Те са резултат на прекарано тежко или развито хронично акне, дори и след като този проблем е разрешен.

И докато белезите от акне не причиняват здравословни проблеми, те могат доведат до психологически стрес, понижаване на самочувствието и нежелание за социални контакти. За щастие дерматокозметичните центрове могат да помогнат за намаляване на петната, причинени от акне, с процедури като микродермабразио, химически пилинг, лазерно възстановяване, светлинна терапия, и дермални филъри.

Един отличен шанс е да дадете нов здравословен външен вид на кожата си и да премахнете белезите от пъпки със запазване на час и посещение на дермато-козметичен център Belle Femme. Центърът предлага нови технологии и разнообразни методи за премахване на нежеланите увреждания в следствие на тежко акне, които биха върнали свежеста на Вашата кожа и сияйния ѝ облик.