Д-р Манджукова

Кое почистване е подходящо за нашата кожа – скраб или нежно изглаждане

В съвременния свят е еднакво важно и мъжете, и жените да полагат редовни грижи за всеки сантиметър на кожата си. Изграждането на здравословен начин на живот не се състои само от изготвяне на подходящ диетичен режим и редовни тренировки във фитнес залата. Наред с тях, ръка за ръка, върви и поддържането на естествения приветлив външен вид. Грижата за кожата следва да се превърне в неизменен ритуал – от нанасяне на слънцезащитен продукт сутрин, до почистване на грима и използване на вечерен хидратиращ крем преди сън.

Редовното екфолиране на кожата обаче винаги ще бъде първият съществен момент, който следва да създаде добра основа за последващи действия като нанасяне на овлажнители, тонери, серуми и други подхранващи кожата средства. Натрупването на мръсотия, запушените пори и излишните количества себум се превръщат в зареден пистолет, който рано или късно произвежда своя изстрел, а крайният резултат е ясно изразени бръчки, акне и възпаления.

Подбирането на правилния почистващ препарат или ексфолиант (в зависимост от търсените ефекти) сред обширния океан от козметични препарати, които всекидневно атакуват потребителите от списания и телевизия, може да се превърне в сложна задача. От една страна стоят средствата за дълбоко ексфолиране, какъвто е скрабът; в съседство до него могат да бъдат забелязани препаратите за нежно ексфолиране. Но за да може да бъде направен точният избор, следва предварително да се знае разликата между двата вида продукти.

Скраб

Казано по-просто, скрабът е продукт, чиято основна функция е премахване мъртвите клетки чрез ексфолиране, почистването на кожата и увеличаване на кръвообращението. Ексфолиращият компонент в козметичното изделие трябва да бъде достатъчно абразивен, за да постигне своите цели, но не твърде силен, за да не увреди здравата кожа.

Скрабът е отличен избор за хората с по-здрава и устойчива кожа – от нормален до мазен диапазон, с по-големи пори в Т-зоната. Най-добрите ексфолианти използват гладки кръгли екологични гранули. Препоръчва се да се избягват продукти с назъбени грапави елементи, като кайсиеви ядки, които могат да увредят епидермиса и долните слоеве.

Много от естествените съставки, използвани във формулите за ексфолиране, нанасят ужасни вреди на кожата. Например, солта и ядките са естествени съставки – дар от природата – но всяка от тях може да има прекалено груб ефект. В същото време някои натурални съставки като топчетата от жожоба, овесените ядки, силициевия диоксид и оризовите трици са щадящи, нежни и ефективни. Все пак, редно е да се знае, че всичко се свежда до цялостната формула на продукта, включително колко фини са частиците на скраба, дали са формулирани за разтваряне по време на употреба и дали изделието за ексфолиране съдържа хидратиращи и успокояващи съставки.

Нежно изглаждане

Нежното изглаждане на тялото е фин начин за ексфолиране и дълбоко овлажняване на тялото, с който кожата остава по-гладка, мека и сияйна. Този вид почистване, не само ексфолира кожата от главата до петите, отслабвайки мъртвите клетки, натрупвания и себум, но и стимулира растежа на нови клетки.

Нежно почистващите продукти са отличен избор за хората с деликатна, предразположена към зачервявания кожа – от нормални до сухия диапазон, за малки пори на Т-зоната.

Натуралните био продукти, съдържащи екстракти от грейпфрут, кафе, шафран, сандалово дърво или куркума могат внимателно да изсветляват тена на кожата и да придадат нов свеж външен вид. Нежното изглаждане на кожата и премахването на мъртвите клетки предотвратява преждевременната поява на бръчки и други признаци на стареене. Наред това могат да бъдат намерени продукти с антиоксиантни съставки, като виното например, които помагат за изхвърляне на токсините от кожата.

Независимо към кои от двата типа продукти е насочено вниманието на потребителя, следва да се има предвид индивидуалните особености на кожата. Ексфолиращите изделия премахват бариерата на мъртвите клетки, запушващи порите и позволяват появата на свежи нови клетки. По този начин овлажняващите продукти проникват дълбоко в кожата и стават много по-ефективни. Накратко, редовното ексфолиране, дали чрез скраб или с „полиращо“ средство, определено ще поддържа кожата здрава, млада и лишена от бръчки и тъмни петна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *