Д-р Манджукова

Кога изтича срокът на годност на продуктите за рутинна грижа

Чистият въздух, който носи пролетта, е съвсем близо, а заедно с него се завръщат слънчевото време и високите температури. Определено, заедно с прелетните птици и разцъфналите дървета, във всеки човек неминуемо се заражда желанието за обновление и свежест. Първите стъпки обикновено са подмяната на гардероба, както и почистването на рафта с продукти за рутинна грижа. Да, определено тоалетката с всички тези модерни кремове, лосиони, тонери и гримове е мястото, което отдадените на грижата за външния си вид посещават поне два пъти дневно. И въпреки опитите да бъде в перфектно състояние, в крайна сметка неизбежното предстои – старите опаковки и препарати, четки за грим и гъби трябва да бъдат заменени с нови. Почистването на средствата за разкрасяване помага не само за облекчаване на стреса, свързан с бъркотията, но и за поддържане на здравословните и хигиенни навици на индивидите. 

Понякога раздялата с някои от продуктите за кожа и за подобряване на външността е трудна заради сантиментални причини, не маловажен е и факторът, че някои от марките отнемат сериозна част от бюджета. Гримът и продуктите за грижа за кожата, когато са с изтекъл срок на годност, обаче може да съдържат вредни бактерии и вещества. Освен това, ако чекмеджето или рафтът с изделията за красота не се подрежда и почиства често, то определено може да стане причина за замърсяване на иначе новозакупени продукти, а те от своя страна да доведат до кожни проблеми.

Пролетното почистване е идеалното време за изваждане на всички закупени през последната година препарати и преглеждане на срока им на годност.  Експертите заявяват, че в зависимост от качеството на продукта, по отношение на формулировката, както и използваните средства за създаването му, е безопасно да се приеме максимален срок на годност от около една година. Ако в него не са вложени висококачествени елементи, то годността му пада на между три и шест месеца.

Ако опаковката и упътването са изхвърлени след закупуването и няма къде да се провери трайността му, за ориентир би могла да се използват миризмата и външния му вид. Трябва да се обърне внимание на вече отворен продукт, независимо дали е използван един или повече пъти – когато не изглежда или мирише по същия начин, има видими значителни промени спрямо първоначалния му вид, значи се е развалил и трябва да бъде изхвърлен. Продуктите с кремообразни или с маслени емулсии миришат и гранясват по-бързо след излагане на въздух.

Също така, трябва да се знае, че запечатаният, добре формулиран грим е стабилен в продължение на години при стайна температура, тъй като не е изложен на влиянието на въздуха и не се окислява или разгражда. Топлината и влажността насърчават развитието на мухъл и дрожди. Неотворените и неизползвани продукти почти винаги са безопасни за употреба, но все пак трябва да се има едно наум заради вида и формулировката им. Изделията, които са в прахообразно състояние (пудрите), които не са били изложени на въздух и светлина, няма причина да бъдат развалени и поради това – заменяни; същевременно, червилото или течната основа за грим губят водното си съдържание с течение на времето и нямат същите свойства, заради които са били закупени.

Запазването на красотата е съвкупност от полагането на адекватна грижа за кожата и използването на точните продукти. Точно поради тази причина е от съществено значение използваните съставки да са годни и да изпълнят своето предназначение. Потребителите трябва да знаят дали да сменят овлажнителя или почистващия препарат, или да продължат да го употребяват. Експертите съветват да се спазват определени минимални критерии за използването на даден продукт, когато вече е осъществил контакт с въздуха и светлината:

Спирала за очи – средна продължителност: четири до шест месеца или веднага щом започне да мирише странно и да отлага повече бучки, отколкото цвят. Не бива да се рискува с козметиката за очи – средствата, съдържащи микроби, могат да причинят инфекции и възпаления. Препоръчва се да се затварят плътно и да не се споделя по никакъв повод с други хора.  

Очна линия – средна продължителност: една година или ако върхът започне да изпуска мазна субстанция. Правилно е течните разновидности да не се използват повече от  шест месеца. И тук, както при другите средства за красота, не се препоръчва споделяне.

Фон дьо тен – средна продължителност: повечето формули – течности, кремове и компактни изделия – могат да издържат до една година, ако се пазят от пряка слънчева светлина и далеч от източник на топлина. Ако обаче течните продукти започнат да се втърдяват, а кремообразните да се сгъстяват или да издават неприятен аромат, трябва да се подменят. За да се удължи животът на фон дьо тена, трябва да се използва памучен тампон или гъба, които трябва да се измиват добре или сменят след седмица или две.

Коректор – средна продължителност: една година или ако стане твърд и се напука. Течният коректор трябва да бъде изхвърлен, ако на повърхността му се отдели мазен слой или издава тежка миризма на гранясало. За да задържи максимално дълго своите първоначални свойства, продуктът трябва да бъде затварян внимателно и да се държи далеч от светлина.

Руж и сенки за очи – средна продължителност: една до две години в зависимост дали са кремообразни (до една година) или под формата на пудра (две години). Ако прахът придобие бяла коричка или започне да се рони – то е настъпило време за изхвърляне и подмяна. Специалистите съветват да се използват памучни тампони за удължаване на живота на този вид козметика, както и да се съхраняват на място, различно от банята, където влажността би могла да промени текстурата им.

Червило – средна продължителност: осем месеца, освен ако междувременно не стане лепкаво и не излъчва миризма на развалено. Разбира се, ако червилото влезе в контакт с херпес или друг вид инфекция, трябва да бъде изхвърлено.

Четки за грим – средна продължителност: година или повече, в зависимост от вида. Четките с естествен косъм – тези, които се използват за прахообразни продукти – могат да издържат с години, ако се полагат правилни грижи за тях. Те следва да се измиват внимателно веднъж седмично с нежен сапун и топла вода или специализиран препарат, а след това е добре да се оставят да съхнат на маса като краят на четката не бива да докосва повърхността на плота. Синтетичните четки, използвани за кремове, издържат около година и трябва да се почистват поне два пъти седмично с почистващ препарат на алкохолна основа.

Дерматолозите напомнят, че задържането на продукт твърде дълго за употреба може да причини алергична реакция, а ако е замърсен със зловредни микроорганизми – да повиши риска от инфекция. По-специално, очите са силно податливи да развиват възпаления, а честото дразнене може да се предизвика от очна линия или спирала с изтекъл срок.  

Дори и да не настъпи реакция, все пак е най-добре да се изхвърлят старите продукти, особено тези с активни съставки като слънцезащитен фактор, ретиноли / ретиноиди и хиалуронова киселина. Известно е, че след изтичане на срока на годност активните вещества се разпадат и нямат качествата, заради които са станали съставна част на продукта; дори и да не предизвикат реакция, те ще бъдат неефективни и няма да изпълняват основното си предназначение. При настъпил алергичен отговор от организма и образуване на обрив, е наложително да се потърси съвет от опитен дерматолог.