Д-р Манджукова

Кога е необходимо да посетим дерматолог?

Човешката кожа е най-големият орган и най-тежкият орган на тялото,  изграден от вода, протеини, мазнини и минерали, с основна задача да защитава организма от агресорите на околната среда – ултравиолетови лъчи, микроби и вируси. Наред с това, тя изпълнява и други жизненоважни функции – регулира телесната температура,  предотвратява загубата на вода от организма, участва в синтеза на витамин Д и е сетивен орган, който предоставя информация за болка, удоволствие, температура и налягане.

Подобно на останалата част от тялото, кожата има нужда от специални грижи, за да може да изпълнява адекватно своята основна роля на защитна бариера. Въпреки това хората невинаги са способни да осигурят подобаващо отношение и да създадат благоприятна рутина за нейното правилно функциониране. Влиянието, което оказват външните и вътрешни фактори влияе върху вида на обвивката и цялостното ѝ здраве. Замърсената околна среда, продължителното излагане на вредните слънчеви лъчи, резките климатични промени, алкохолът, цигарите, стресът и дори неправилно подбраните козметични средства могат да застрашат нейната мисия и да създадат определени проблеми, които се появяват на повърхността ѝ.

Голяма част от състоянията, които се развиват върху кожата не представляват опасност за здравето на организма и отшумяват сами. Други, обаче, не са благосклонни и се нуждаят от специфично лечение, назначено от дерматолог.

Дерматологът е лекар, който се специализира в оценката и лечението на доброкачествени и злокачествени заболявания на кожата, ноктите, косата и лигавиците (лигавицата в устата, носа и клепачите). Той съчетава науката с доказани медицински, хирургични и лазерни лечения, за да осигури успех при лечението. Дерматолозите специализират своите знания и придобиват опит в различни направления:

– Хирургични процедури за лечение на кожата;

– Диагностика и лечение на рак на кожата;

– Диагностика и лечение на често срещани кожни заболявания;

– Дерматопатология;

– Педиатрични проблеми;

– Козметични проблеми.

Съществуват различни причини, поради които хората избират да посетят кабинета на дерматолога – когато се е появило заболяване на кожата, което не реагира на лечение без рецепта, за коригиране на козметичен проблем или за консултация за включването на нов продукт в режима за грижа към външния вид. На противоположния полюс са хората, които не влагат усилия за поддържането на своята външна бариера и често неглижират появяващите се проблеми. В крайна сметка, от изключително значение е да светва червената лампа в главата на всеки един индивид, когато е необходимо да се потърси съвет от опитен специалист. Съществуват състояния, които не следва да бъдат пренебрегвани и се препоръчва намесата на дерматолог:

Акне

Акнето е най-често срещаното състояние на кожата и е класифицирано като оплакването номер едно, наблюдавано от дерматолозите. То включва образуването на бели точки, черни точки, пъпки и кисти, които обикновено се развиват поради запушване на порите от свръхпроизводство на мазнини в кожата, натрупвания на замърсяване и мъртви клетки по повърхността ѝ и размножаване на бактерия, която причинява акне. Състоянието се отключва по време на пубертета и обикновено остава и след като човек достигне зряла възраст. Акнето понякога може да е признак на по-застрашаващо състояние като Синдром на поликистозните яйчници, поради което е важно да се посети дерматолог, когато обикновените лечения без рецепта не работят.

Рак на кожата

Ракът на кожата е често срещано животозастрашаващо заболяване. Меланомът е най-опасната форма на рак на кожата, но ако се диагностицира достатъчно рано, може да бъде излекувано успешно. Всякакви промени в кожните образувания (банки и лунички) като размер, форма, цвят и дебелина, точки, които образуват кора, кървят, сърбят, болят или образуват краста, са сигнал за посещение на дерматолога.

Препоръчително е посещението при експерт поне веднъж годишно за диагностициране на признаци за рак на кожата и на всеки 6 месеца за хората с анамнеза за рак на кожата или генетична предразположеност.

Екзема

Екземата или дерматитът се проявява като розово-червена, люспеста лезия, която сърби и може да се разпространи по останалите части на тялото и крайниците, ако не се лекува.

Повечето деца с атопичен дерматит превъзмогват състоянието в зряла възрат, но около 10% продължават да страдат от проблема през целия си живот.

Състоянието обикновено се появява през първите 6 месеца до 5 години от живота и обикновено се развива по лицето на бебето (особено по бузите и брадичката) и след това може да се разпространи навсякъде по тялото (обикновено гънките на лактите и коленете).

Възрастните хора могат да развият екзема, дори ако никога не са страдали от симптоми като дете. Най-добрият начин да се разбере типа на екземата и да се определят нейните отключващи фактори е посещението на дерматолог.  Те могат да предоставят уникални възможности за лечение, които не са достъпни при личния лекар или без рецепта в близката аптека.

Псориазис

Псориазисът е неприятно сърбящо или болезнено хронично кожно заболяване, което произтича от проблем с имунната система. Кожните клетки се образуват твърде бързо, натрупвайки се на повърхността на кожата, образувайки „плаки“. В тежки случаи те могат да се удебелят и да се покрият с червени и сребристи люспи. Характерното появяване на лезиите е в областта на лактите, коленете, краката, лицето и скалпа. Дерматолозите често предписват локални кремове или перорални лекарства, за да помогнат за потискане на свръхактивната имунна система.

Розацея

Розацеята започва като зачервяване на лицето, което наподобява слънчево изгаряне или необяснима руменина по бузите, носа или брадичката. С течение на времето цветът се засилва и става силно червен. В крайна сметка по лицето могат да се появят видими кръвоносни съдове. Без подходящо лечение се появяват подутини и пъпки, които се влошават с течение на времето, а при тежките случаи, обикновено при мъжете, носът може да се подуе и да се увеличи.

Предупредителни признаци на розацея:

– Усещане за топлина или парене на лицето, особено при излагане на емоционален стрес, екстремни условия на околната среда (топлина, слънце и вятър), определени продукти за лице, пикантна храна или определени течности (алкохол, горещи напитки);

– Зачервяване по бузите, носа, брадичката или челото;

– Малки видими кръвоносни съдове по лицето;

– Подутини или пъпки по лицето;

– Раздразнени очи.

Инфекция

Инфекциите на кожата или ноктите се причиняват от гъбички, вируси, дрожди или бактерии. Инфекциите, които се пренебрегват и не се лекуват, могат да доведат до сърбяща и възпалена кожа като микоза. В последствие бактериалните инфекции на кожата могат да се превърнат в смъртоносни, ако не се лекуват с антибиотици. Дерматологът може да диагностицира източника на инфекцията и да определи начините за нейното лечение.

Козметични процедури

Една от най-популярните причини за посещение на дерматолог е получаването на експертна грижа за външния вид на кожата. Освен медицинските заболявания, козметичните дерматолози могат да извършват различни нехирургични и хирургични процедури, за да подобрят цялостния облик. Козметичните дерматолози имат опит с лечения като липосукция, ботокс, дермални пълнители, лазерно лечение, микродермабразио, химически пилинг, премахване на вени и лазерно обезкосмяване .

Освен това дерматолозите могат да помогнат с експертен съвет за всички нужди и проблеми, свързани с грижата за кожата. Общите съвети, които пациентите търсят, включват средства за правилната защита от слънцето, разбиране на собствения тип кожа и препоръки за най-добрите продукти и грим, които да бъдат включени в режима за рутинна грижа.

Дерматологията е широка, високоспециализирана област – от козметични процедури до прегледи за рак, дерматолозите работят, за да могат техните пациенти да изглеждат блестящо и да се чувстват по най-добрия начин. В нито един момент хората не трябва да забравят, че външният им вид отразява както тяхното вътрешно здраве, така и вътрешната им красота.

Когато забележат нещо необичайно върху своята кожа, те трябва да потърсят незабавно мнението на експерт, за да могат да прекъснат развитието на евентуално застрашаващо състояние и в последствие да се насладят на сияйна и лишена от видими проблеми външност.