Д-р Манджукова

Премахване на фиброми

Премахване на фиброми

От най-ранна детска възраст по кожата на човек се появяват образувания – бенки, лунички, брадавици и др., които са неразделна част от тялото и се задържат през целия житейски път. В по-голямата част от случаите кожните израстъци са с доброкачествен характер, не дразнят кожата, не се зачервяват, а понякога придават един характерен чар, отличавайки ни от другите индивиди.

Струпването на голям брой кожни образувания, както и нарастването на някои от тях, в определени случаи са повод за безпокойство и е препоръчителна консултацията с дерматолог, определяне на вида им и възможностите за отстраняването им. Наред с обичайните и често появяващи се бенки, е възможно израстването на фиброми – кожни израстъци, с големината на главичката на карфица (в някои случаи израстват и по-големи). Те са най-често срещаните кожни образувания и няма опасност да придобият злокачествен характер. Въпреки това, в определена част от случаите, се образуват на видими, неприкрити места и при триене могат да се зачервят, възпалят или да потече кръв около мястото, където са ситуирани.

Обикновено фибромите са с телесен цвят, като не е изключено да са светлорозови или по-тъмно кафяви, появявайки се по шията, клепачите, подмишниците, под гърдите, свивките между бедрата и на места, където кожата се трие в кожа или в облеклото. Именно последното се явява една от причините за появяването им, наред с фамилната обремененост, нарушения в обмяната на вещества, хормонален дисбаланс.

Премахването на фиброми може да се случи с използване на течен азот, електро коагулация, а при по-тежките случаи и с оперативна намеса. Във всеки един от изброените случаи, препоръчвам да проведете консултация с дерматолог, който би определил най-подходящия и щадящ кожата метод за отстраняване на кожните образувания. Съветвам Ви процедурите, свързани с премахването на фиброми да се извършват в есенно-зимния период, в който досегът на слънцето до третираните области е незначителен.

Като специалист в областта и на база отличната професионална подготовка, препоръчвам доказани с годините методи, които гарантират пълно премахване и заздравяване на засегнатите зони. В дермато-козметичен център Belle Femme разполагаме с иновативна технология и подходящи медикаменти за отстраняване и лечение на доброкачествени образувания, каквито са фибромите.