Д-р Манджукова

Премахване на брадавици

Премахване на брадавици

Човешкият папиломен вирус (HPV) е силно разпространен в заобикалящия ни свят, като по медицински данни са известни над 200 специфични щама. Активизирането му започва с нарушаване целостта на кожата – наличие на екземи, акне, нараняване при бръснене, разраняване или одраскване. Обилното потене и прекаленото изсушаване на кожата също могат да отворят вратата за  заразяване с папиломен вирус. Самото инфектиране се случва с непосредствен контакт от човек на човек или чрез предаването от ръка на ръка на заразени предмети.

Наличието на брадавици (веруки) е сигурен признак за инфектиране с HPV. Появата им е характерна за специфични части от тялото – гениталиите, лигавицата на устата, дланите, ходилата, под гърдите, около устата и др. Инкубационният период на вируса е от 5 месеца до 2 години, което, без появата на кожни образувания, го прави неоткриваем за един дълъг период от време – сериозна пречка за вземане на навременни и адекватни мерки.

Брадавиците са вид доброкачествени образувания, които не причиняват дразнене и в зависимост от частите на тялото, в които изникват, както и разнообразието от щамовете на човешки папиломен вирус, се различават няколко вида:

  • Обикновени брадавици – този вид образувания не създават болезнени усещания, грапави са на допир, сивкаво-белезникави са на цвят. Изникват по дланите на ръцете или по пръстите, като единствено създават чувство на неудобство и неприятно усещане при допир.
  • Плантарни брадавици – известни още и като „кокоши трън“, се появяват по ходилата и в определени ситуации (при допир, при ходене) предизвикват остра болка.
  • Плоски брадавици – разпространява се по шията и лицето. Податливи на този вид са децата и подрастващите. На цвят са кафеникави, отличаващи се от естествената пигментация на лицето.
  • Островърхи кондиломи – предават се по полов път и се ситуират в областта на половите органи, ануса и устната кухина. На вид са малки, червеникави възелчета, като при ненавременно третиране се увеличават на брой. Обикновено са неболезнени и в определени случаи това води до неглижирането им. Могат да бъдат опасни и да преминат в злокачествени образувания при ненавременно лечение.

Съветвам отстраняването на вирусни образувания да става своевременно, а не през определен период в годината. В дерматологията са познати няколко способа за отстраняването на веруки, като някои от тях до известна степен са свързани с физическа болка, бавно зарастване на третираните места и в част от случаите с оставане на трайни белези.

Препоръчително за всички засегнати от човешки папиломен вирус е незабавната консултация се опитен специалист и назначаването на адекватно лечение. В дермато-козметичен център Belle Femme сме създали необходимите условия за безболезнено и неоставящо белези лечение на брадавици, гарантиращо бързо въстановяване на лекуваните зони и премахване на съществуващия дискомфорт.

Електрокоагулацията е способ използван в случаите за премахване на плоски брадавици. Процедурата протича чрез контролирано прилагане на ток върху тзасегнатите зони. В зависимост от броя, разположението и обхвата, не е изключено да се назначат допълнителни процедури за напълното премвхване на неестетичните образувания.

При криотерапията се използва методът на замразяване, посредство течен азот с, който се търси лечебен ефект върху засегнатите от папиломен вирус места. Имунотерапията се използва в случаите, в които посочените по-горе методи не дават така желаните резултати и повторната поява на вирусни образувания. При тази процедура се цели засилване на имунната система чрез прием на лекарствени медикаменти или инжектиране в организма на вещества, стимулиращи засилването на имунитета.

Все пак, допитването до специалист в областта би изиграло положителна роля при избирането на метод за отстраняването на брадавици. Не препоръчвам отстраняването им да се случва в домашни условия, тъй като може да доведе до нежелани последствия за тялото и организма.