Д-р Манджукова

Лечение на хиперхидроза

Лечение на хиперхидроза

Отделянето на течност от ендокринните потни жлези е съществена функция на организма, чрез която се изхвърлят ненужните течности от тялото при обмена на вещества и се осигурява нормално топлинно регулиране на човешкото тяло. Потните жлези обхващат всяка една част от тялото, крайниците, главата и сборът от всички тях е над 2,5 млн., като общата им дължина достига между 3500 – 4000 метра. Отворите им са разположени върху повърхността на кожата, като по-голяма концентрация на потни жлези има върху подмишниците, свивките на краката, стъпалата, дланите, лицето, слабините.

В зависимост от външната среда, температурните стойности и физическите натоварвания, организмът може да изразходва между 0,8 до 1,4 литра на час, а при активно спортуване е възможно да загуби между 2 и 3 л/ч. Изразходването и отделянето на пот 3-4 пъти над нормалните стойности е обезпокоително и в голяма степен говори за наличие на хиперхидроза.

Тя не е болестно състояние, а по-скоро може да е резултат от наличието на заболяване в организма. Най-често става дума за проблеми с бъбреците, метаболизма, вегетативната нервна или сърдечно-съдовата система, но не е изключено да се получи и при напълно здрави хора, дори когато не е свързано с прием на медикаменти и лечение на заболяване.

Обилното изпотяване носи след себе си оставяне на следи по дрехите и неприятна миризма, което възпрепятства нормалното осъществяване на социални контакти, причинява дискомфорт и понижено самочувствие. В редица случаи околните хора избягват физически допир (например, ръкостискане), а практически хиперхидрозата може да попречи на изпълняване на всекидневни задължения (например, невъзможност да се държи химикалка, воланът на колата, компютърната мишка, инструменти и др.)

Областите, в които се проявява, са дланите, стъпалата, лицето, гърбът, слабините, свивките на коленете, подмишниците, тъй като там има най-висока концентрация на потни жлези.

За отстраняване на проблема са направени редица изследвания, като в по-леките случаи е препоръчително използването на  антиперспиранти, но при по-тежки случаи може да се достигне и до хирургична намеса.

Дермато-козметичен център Belle Femme предлага един изключително полезен ход при лечението на хиперхидроза – поставяне на ботулинов токсин на местата с обилно отделяне на пот. Ботулиновият токсин е синтезиран протеин, извличан от бактерията Clostridium Botulinum. Самото му действие „парализира“ мускулите, спира предаване на импулси към потните жлези, което от своя страна води до намаляването на количеството пот, което тялото изхвърля.

Самата процедура е безболезнена, тъй като поставянето на токсина се извършва със свръхтънка игла. Ефектът е осезаем още на първата седмица, а трайността се запазва между 7 и 9 месеца след инжектирането, след което може да се повтори отново.

За осигуряване на собствения комфорт, както и спокойното и безопасно инжектиране на ботулинов токсин, д-р Манджукова препоръчва провеждане на консултация, запознаване с проблема в дълбочина и намиране на източника за възникването му.

Според д-р Манджукова, третирането с висококачествен медикамент, разработен от елитен производител, е задължително, тъй като потенето се намалява до 80%, а трайността на ефекта след поставянето му се увеличава. Като опитен дерматолог с отлична професионална подготовка и сериозен стаж, д-р Манджукова ще помогне за справянето с Вашия дерматологичен проблем.