Д-р Манджукова

Гъбични инфекции

Гъбични инфекции

Заболяванията, причинени от гъбички (онихомикозата) и разпростиращи се по кожата и ноктите, са едни от най-разпространените в съвременния свят и засягат все повече хора, независимо от пола и възрастта. От една страна, те са силно упорити, образуват се на специфични места по тялото и неглижирането им може да доведе не само до чувство на психологически дискомфорт, а в редица случаи до силен сърбеж, образуване на рани, косопад и др.

Естествената среда за развитие и разпространение на гъбичките е заобикалящата ни природа – вода, въздух почва, растения, животни и, разбира се, човешкото тяло. Съществуването, както и възможността да причиняват инфекция, са обект на научни изследвания и до ден днешен, като характерно за някои от тях е, че могат да живеят нормално върху човешката кожа, без да причиняват инфекция.

Редица фактори, обаче, могат да окажат влияние върху активизирането на гъбичките и причиняването на заболявания – топлото време, причиняващо изпотяване, антибиотици, диабет, хормонален дисбаланс, както и занижена лична хигиена. Отслабеният имунитет и нарушената цялост на кожата създават благоприятна предпоставка за инфекция и образуването на лезии.

Разпространението на гъбични инфекции се получава при занижена лична хигиена и се предава от човек на човек при допир или ползване на общи предмети, както и от контакт с животни. Медицината изкарва на преден план няколко вида гъбични инфекции (тинеа), които се обособяват според причинителя и мястото, на което са се образували обриви:

  • Тинеа по кожата на тялото – изникват по гладките части на тялото като дребни зачервени петънца. С нарастването си образуват пръстен с червени ръбове, а кожата в центъра избледнява и дава вид на заздравяваща. При неглижиране могат да се разпространят и по други видими, гладки части на тялото.
  • Тинеа на ръцете – в голяма част засяга и двете ръце, като се появяват обриви, придружени със силен сърбеж. Образуват се малки мехурчета, които постепенно се задебеляват и следва олющване на кожата.
  • Тинеа на ходилата – образува се при изпотяване на краката и носене на затворени, запарващи ходилата обувки. Задържането на влага между пръстите провокира започването на инфекциозен процес. Поради тази причина заразяването обикновено се случва след посещение на басейни, сауни, парни бани, места, в които ходилата са незащитени и достъпни за инфектиране. Характерно за тинеата на ходилата е бързото разпространяване и по ноктите на краката (онихомикоза).
  • Тинеа на ингиналните гънки – получава в случаи на наднормено тегло, при хора, чиито професии са свързани със застояване дълго време в седнало положение. Специфичното при гъбичките на ингвиалните гънки е образуването на зачервени петна на свивките между краката, придружено от силен сърбеж. С прогресирането на инфекцията, петната се увеличават, оформят се бледочервени, олющени ръбове.
  • Тинеа на космите – упорито заболяване, което изисква търпение и особено внимание. В заразените зони се образуват гнойни пъпчици, следва косопад и олющване на кожата. Препоръчително е да се локализира причинителят, за да се вземат адекватни мерки за лечение.
  • Кандидоза – силно изразена при хора с наднормено тегло или страдащи от имунни заболявания, придружени със съпътстващи болести – диабет, атопичендерматит. Характеризира се с изникването на лезии по местата задържащи влага, които с времето се разширяват на площ. Образуванията имат червен цвят, с времето засегнатата площ се разширява и могат да образуват белезникав налеп.
  • Разноцветен лишей – гъбична инфекция, която не е заразна, но засяга области със силна секреция на мастните жлези – гръб, гърди, шия, подмишници, скалп. Изникват малки петънца (по-светли или по-тъмни на цвят от кожата), покрити с люспи, които често дразнят кожата и предизвикват сърбеж.

Лечението на инфекции, причинени от гъбички, обикновено е свързано с посещението към опитен дерматолог, който осъществява преглед и локализира заразата и причинителите ѝ. В много от случаите се налага продължително лечение и третиране с локален антибиотик на заразените области. Всичко това следва да се случва след преглед и преценка на специалист по кожни заболявания.

За намаляване на риска от заразяване с гъбични инфекции, д-р Манджукова съветва – повишено внимание към кожата и спазване на безупречна лична хигиена. Отбягвайте използването на чужди вещи – шапки, джапанки, кърпи, дрехи, стикове за подмишници, а също така разхождането с боси ходила на обществени места като басейни, бани, спа центрове. Избягвайте дългия престой с влажни дрехи, както и внимателно подсушавайте тялото след баня. Особено внимание може да се обърне на местата задържащи влага – между пръстите на краката, свивките на бедрата, подмишниците. Особено бдителни следва да са хората с домашен любимец и при съмнение за инфекция незабавно да се консултират с ветеринар. Продължителното носене на затворени обувки от неестествена материя, както и дрехи от изкуствен текстил, отварят вратата за гъбична инфекция.

Като опитен дерматолог с отлична професионална подготовка и сериозен стаж, д-р Манджукова ще помогне за справянето с Вашия дерматологичен проблем.