Д-р Манджукова

Класификация на типовете кожа според скалата на Фицпатрик

Човешката кожа е уникален орган, а нейният цвят до голяма степен се определя от генетиката. Въпреки количеството пигмент в кожата няма как да бъде променено, често хората прибягват до промяна на тона ѝ, чрез слънчеви бани или соларни легла. Различните типове кожа реагират по различен начин на този тип излагане на ултравиолетови лъчи, за това е важно да се избягва прекомерния престой на слънце и да се използват максимално сигурни защитни средства.

Скалата на Фицпатрик е форма на класификация на типовете кожа, базирана на количеството пигмент в организма и за начините, по които външната обвивка реагира престоя на слънце. Опознаването на съответния тип кожа по скалата на Фицпатрик определено би спомогнал за намаляване на риска от увреждане от слънцето и развиване на меланома, а също така може да предскаже как органът ще реагира на определени естетични процедури.

Известна също и като „Тест за тип кожа на Фицпатрик“ или като „Скала за фототипиране на Фицпатрик“, през 1975 г. дерматологът д-р Томас Б. Фицпатрик, разработва метод за оценка на реакцията на някои видове кожа към ултравиолетова светлина. Събраната от д-р Фицпатрик информация се използва за определяне на подходящата доза ултравиолетова светлина за лечение на кожни заболявания като псориазис и екзема.

Първоначално типизирането на кожата на Фицпатрик се основавава на цвета на косата и очите, което води до твърде завишени дози ултравиолетова светлина. В последствие скалата е коригирана и разширена, като включва по-широк спектър от типове кожа и остава ценен инструмент за дерматологични изследвания и в наши дни.

В настоящето, твърде често системата за определяне на типа кожа, се използва определяне на рисковете от слънчево изгаряне, като категоризира обвивката според количествата меланин. Кожа с минимални нива на меланин има слаба защита от слънчевите ултравиолетови лъчи и е твърде вероятно да изгори. А увредената от слънцето кожа, определено увеличава риска от развиване на рак.

В таблица са обобщени типовете кожа според скалата на Фицпатрик и техните характеристики.

Тип Характеристики Тен/изгаряне
1 много бледо бяла кожа, често със зелени или сини очи, светла или червена, наличие на лунички изгаря без да придобие тен
2 бяла кожа, често със сини очи, светла или червена коса изгарят и не придобиват тен лесно
3 светла кожа с кафяви очи и кестенява коса първо изгаря, после придобива тен
4 светлокафява кожа, тъмни очи, тъмна коса малки изгаряния, придобива тен
5 кафява кожа, тъмни очи, тъмна коса лесно придобива тен, рядко изгаря
6 тъмнокафява или черна кожа, тъмни очи, тъмна коса никога не изгаря, придобива тъмен тен

Все пак е добре да се знае, че скалата за фототипиране е са само ориентир, а видът на кожата на определен човек може да не се впише изцяло в определено ниво. Тя е предназначена да предоставя общи, а не индивидуализирани насоки и не трябва да изключва максимална защита от слънчевите лъчи през цялата година, независимо от склонността към изгаряне или придобиване на тен.

В крайна сметка не съществуват твърди или крайни правила, когато става въпрос за „правилното“ количество излагане на слънце, което човек трябва да поеме. Въпреки че скалата предполага, например, че черната кожа никога не изгаря, трябва да се знае, че понякога това се случва. Простата истина е, че дори най-тъмните тонове са податливи на увреждане от слънцето и че ракът на кожата се среща и при цветнокожи хора.

Докато хората със светла кожа със сигурност са по-склонни да развият злокачествено заболяване, то е препоръчително и по-тъмните нюанси да използват слънцезащитни продукти ежедневно.

Без значение от расата или етническа принадлежност, е важно да се обърне да внимание на всички промени, които засягат епидермиса. В случай, че се появи нова бенка, която мени цвета, формата и размерите си, както и при тъмно петно или възпаление, индивидите трябва да се колебаят, а незабавно да се свържат със специалист дерматолог.  

Докато слънчевата светлина определено дарява организма с положителни ползи за здравето (като например позволяването на тялото да произвежда витамин Д), прекомерното излагане носи доста повече вреди.