Д-р Манджукова

Кимчи – изворът на витамини и пробиотици

Чудили ли сте се защо корейските знаменитости имат такъв свеж, блестящ и безупречно изглеждащ вид. Разбира се, най-бързият отговор е, че те са известни със своята интензивна рутина за грижа за кожата. Но вглеждайки се в дълбочина, корейските известни личности не разчитат само на иновативните козметични продукти, които определено им помагат за придобиването на наистина уникална кожа. В техния режим те поставят акцент върху изготвянето на определен хранителен режим, защото знаят че здравето на организма е обвързано и с чистата и гладка кожа. Подхождащи с особен респект към диетата си, корейските популярни лица залагат на напълно естествените дарове от природата, като съществена част от трапезата им е известното в цял свят кимчи.

Всъщност тази магическа храна с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри е широко достъпна в магазините за хранителни стоки и здравословна храна в цялата страна. Като цяло класическата рецепта за кимчи включват червено, ферментирало зеле (примесено с репички), приготвено със смес от сол, оцет, чесън, люти чушки и други подправки. Говори се, че средностатистически кореец консумира около 18 кг от ястието годишно. Според интернет сайтът VisitKorea има около 180 разновидности на кимчи, като използваните съставки за приготвянето му се влияят от сезоните, както и от регионите.

Кимчи обикновено се съчетава с ориз или юфка, може да се добавя към салати или да се яде самостоятелно. Киселото зеле от продукта се комбинира по невероятен начин със сурово или варено тофу, а в дъждовен и студен ден, супата с кимчи осигурява енергия и свежест за цялото тяло.

За безценните му качества свидетелстват редица експерти, наблягайки главно върху сериозните благотворни ползи, с които дарява организма. От една страна, като вид ферментирала храна, кимчи съдържа огромен брой пробиотици, които помагат за лечението на различни инфекции в тялото. На второ място, продуктът съдържа и множество  полезни бактерии, като най-значимата от всички е лактобациликус, същата тази, която се намира в киселото мляко.

Наред с това, зелето е богат източник на витамин Ц, за който е известно, че спомага срещу свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене на кожата. В същото време чесънът и лукът в кимчи действат като детоксикатори на организма, което от своя страна рефлектира върху външния облик на обвивката. Като допълнение – селенът в чесъна съдейства за придаване на сияние на кожата и поддържа косата блестяща и здрава.

Най-значимото предимство на кимчи обаче е свързано със състоянието на стомаха и осигуряването на баланс в чревната флора. „Населяващите“ киселото зеле добри бактерии помагат в борбата с възпалението на червата и оказват въздействие върху натрупалите се токсини в тялото, като ги блокират и неутрализират. Този процес предпазва от развиването на проблемни състояния на кожата като акне, екзема и инфекции.

Освен че намалява акнето, яденето кимчи предотвратява появата на бръчки, като добавя влага към кожата. Проучване, публикувано през януари 2015 г., установява, че хората, които ежедневно приемат бактериите, открити в ястието, само четири седмици по-късно получават подобрена бариерна функция на кожата и повишаване на хиалуроновата киселина.

В наши дни кимчи е силно популярно изделие, което може да бъде намерено в специализирани хранителни магазини в цял свят. Предпочитано и заради ниското съдържание на холестерол, високо съдържание на фибри, то е чудесно средство за подсилване на имунната система. Редица изследвания твърдят, че консумирането на кимчи увеличава със 75 % имунната активност на клетките. Доверявайки се на вълшебните му свойства, добавяйки го в хранителния си режим, хората постигат значителни резултати не само за собствения си външен вид, но и за цялостното си здраве.