Д-р Манджукова

Келоиди – белезите, които не спират да нарастват

Кожата e сложен и незаменим орган, без който човешкият организъм би бил подложен на зловредните влияния на външния свят, без да може да го предпази. Всъщност, ролята на човешката кожа е да защитава тялото от силните слънчеви лъчи, температурните изменения, безпощадните инфекции, действието на вредни вещества и химикали.  В случаите, в които е наранена, тя има способността да регенерира, но не винаги запазва предишния си външен вид. Всяко изгаряне, нараняване или друга травма, като например операция, може да предизвика появата на белег.

Трудно е да се сетим за човек, който няма поне един белег. Като цяло белезите представляват постоянни „кръпки“ върху кожата, получени в следствие на нейното нараняване. Те се образуват над получената рана като лечебен процес след изгаряне, порязване, възпаление, хирургическа намеса, акне и др. Увреждането на по-дълбокия слой на кожата – дермата – обикновено е предпоставка за образуване на белег, докато повлияването върху епидермиса не винаги води до подобно състояние на кожата. Обикновено те са по-дебели, червеникаво-розови и по-лъскави от останалата част на кожата.

Съществуват различни видове белези – белези от акне, контрактурни (засягащи подвижността на дадена става), хипертофични и един тип, който по своята същност се различава коренно от останалите – келоидни.

Келоидите са индивидуална реакция нa увредената кожа и се характеризират с прекомерно нарастване на съединителната и колагеновата тъкан, както и с появата на множество кръвоносни съдове. Наричани са още „белези, които не знаят кога да спрат да нарастват“, тъй като растат много по-големи от раната, която причинява белега. Келоидите изглеждат като доброкачествена туморна тъкан около мястото на нараняването и се издигат съвсем рязко над останалата част от кожата. Те имат гладка горна част и розов или лилав цвят. За разлика от другите видове белези келоидите не намаляват размерите си с течение на времето, а дори напротив – могат да се увеличат.

Въпреки че келоидните белези предизвикват сърбеж, те обикновено не са вредни за вашето здраве. Възможно е да причинят дискомфорт или да бъдат раздразнени при обличане на дрехи и при други форми на триене. В изключителни случаи появата им се разпростира върху големи части от тялото и това би могло да ограничи някои движения.

Тежкото изгаряне, порязване или акне в най-честите случаи води до образуване на белег, но не всеки белег води до развиване на келоид. Хората с тъмно пигментирана кожа имат 15 пъти по-голяма вероятност да развият келоиди, а тези на африканската, латино и азиатската етническа група са изложени на най-голям риск. Този вид белези са еднакво често срещани и при мъжете, и при жените, рядко срещани при възрастни хора и деца.

Този вид белези представляват повече козметична грижа, отколкото здравословна. Ако келоидния белег е изникнал на видима част от тялото (например върху ушната мида или лицето), това може да доведе до понижаване на самочувствието и изразен психологически дискомфорт. Излагането на слънчева светлина кара белега да изглежда по-тъмен и изпъкващ в сравнение с останалата част на кожата около него. Поради тази причина хората, които имат големи келоидни белези, прибягват до търсене на решение за тяхното премахване. Съществуват няколко начина за намаляването на размера или премахването им:

Кортикостероидни инжекции (интралезионални стероиди): Те са безопасни, но умерено болезнени. Инжекциите обикновено се правят веднъж на всеки четири до осем седмици в келоидите и помагат за изравняване на изпъкналата кожа със заобикалящата я здрава.

Хирургична интервенция: Този метод е рисков, тъй като изрязването на келоид може да предизвика образуване на подобен или дори по-голям като размери. Някои хирурзи постигат успех чрез инжектиране на стероиди или прилагане на компресия (използвайки специализирано устройство за натиск) на мястото на раната, месеци след отстраняването на келоида.

Лазер: Импулсният лазер може да бъде ефективен при изглаждане на келоидите и да намали изпъкналия им розово-лилав цвят. Лечението е безопасно и не много болезнено, но са необходими няколко лечебни сесии преди постигане на задоволителен резултат.

Силиконов гел: Непрекъснато носене на лист силиконов гел върху засегнатата област в продължение на месеци би могло да доведе до намаляване на издатината и избледняване на белега.

Криотерапия: Замразяването на келоиди с течен азот води до тяхното изглаждане, но и доста често настъпват промени в техния цвят като те или потъмняват, или стават прекалено светли в сравнение с останалата кожа.

Интерферон: Интерфероните са протеини, произведени от имунната система на организма, които имат способността да помагат при справянето с вируси, бактерии и други предизвикателства пред организма. Проведени изследвания, направени с инжекции интерферон, показват добри резултати при намаляване на размера на този вид белези.

Въпреки че няма универсална терапия за образуваните келоидни белези, след консултация със специалист може да се предприеме един от посочените методи за намаляването им и частично заличаване. Лечението изисква търпение и постоянство, като е необходимо пациентът да разбере, че келоидите не изчезват, но вероятността да станат по-малко симптоматични и плоски е голяма.