Д-р Манджукова

Кафе или чай

Сутрешният ритуал за много хора започва с чаша кафе или чай. Изборът, разбира се, е изцяло индивидуален и базиран на личните вкусови предпочитания. И двата вида горещи напитки съдържат уникален набор от вещества и свойства както за тялото, така и за кожата и затова намират място в състава на редица топични продукти, посветени на грижата за външния вид.

В продължение на години редица изследвания търсят зависимост между веществата, съставляващи чая/кафето и реакцията на човешкия организъм.  Ефектите, които оказват, неминуемо се отразяват и върху здравето на кожата. Ето как:

Антиоксиданти – те защитават клетките като ги предпазват от свободните радикали. Чаят съдържа катехини, които са естествени фенолни антиоксиданти, подобряващи кръвообращението, имунната система, укрепват кръвоносните съдове, улесняват усвояването на витамин Ц и регулират теглото. Катехините имат силни антибактериални и антивирусни свойства. Кафето може също да се похвали със своя фантастичен отбор от антиоксиданти – фенолни киселини, които понижават вероятността за сърдечно-съдови заболявания, имат силно изразено действие срещу стареенето, благоприятстват изравняването на тена, намаляват пигментните петна и изсветляват кожата.

Кофеин – доказано е, че кофеинът има слабо пристрастяващо действие, но въпреки това е подходящ за ежедневна употреба, с основен акцент към консумираното количество. Препоръчително е дневният прием на кофеин да не превишава 400 милиграма на ден. Важно е да се има предвид, че чаша кафе съдържа между 50 и 200 мг, а чаша чай – 25 до 100 мг кофеин. Високи нива на съставката в организма могат да причинят повишено кръвно налягане, напрежение, затлъстяване, безсъние, стомашно неразположение и акне.

Танини – съдържащите се в чая танини затрудняват усвояването на желязо. Освен това и танините, и кофеинът водят до нежелана пигментация на зъбите и изсушаване на устната кухина, затова е препоръчително да се приемат големи количества вода и да се измиват зъбите след консумация на чай или кафе.

Много продукти за грижа на кожата съдържат екстракт от чай или кафе, както и кофеин. Високото съдържание на антиоксиданти, противовъзпалителните и антиракови свойства на зеления чай го правят предпочитана съставка на много козметични продукти, насочени към борба със стареенето. Доказано е, че кофеинът засилва кръвообращението и намалява възпалителните процеси, заради това се използва в кремове и серуми за кожата около и под очите. Някои изследвания сочат, че кофеинът влияе много добре в борбата с бръчките, намалява загубата на вода и колаген.

От гледна точка на съдържанието на оксиданти, и двете горещи напитки могат да предложат богато съдържание. Поради тази причина изборът е изцяло в ръцете на индивида, тъй като и чаят, и кафето благоприятстват външния вид и спомагат за здравословното състояние на кожата.