Д-р Манджукова

Карта на лицето при акне (Какво означават пъпките в различните зони)

Изграждането на нежен, но ефективен  режим за грижа към външния вид е от съществено значение за здравата кожа, особено за хората, които са предразположени към образуване на акне. Появяването на пъпки в ранните години на пубертета, в последствие и в зряла възраст, може да повлияе по негативен начин върху самочувствието и психологическия комфорт, особено при дамите. Точно поради тази причина още в първите дни на тинейджърството трябва да започне запознаването с „изискванията“ на собствената кожа, което на малко по-късен етап ще бъде полезно за изграждане на правилната рутина и предпазване от повторно изникване на акне.

Акне вулгарис е може би най-често срещаното кожно състояние, което възниква, когато мъртви кожни клетки, бактерии и кожни мазнини (себум) остават блокирани в космените фоликули. В последствие този процес създава предпоставки за размножаване на бактерия Propionibacterium acnes, която причинява появяването на възпалителни и невъзпалителни петна като пъпки, черни и бели точки. Зоните, които имат най-голямо количество мастни жлези създават предпоставки за образуването на акне – като лицето обикновено остава най-засегнатата част от този кожен проблем.

Появата на пъпки по кожата на лицето може да бъде поради съзряване, а също така и причинено от:

  • Някои продукти за грижа за косата и кожата;
  • Хормоналните колебания, особено по време на пубертета или бременността;
  • Храни, които могат да провокират появата на черни точки и пъпки с бял връх;
  • Генетична предразположеност – в случаи, че единият или двамата родители са имали акне;
  • Неправилното почистване на кожата или твърде честото използване на сапуни и детергенти може да доведе до обриви;
  • Физическото дразнене от тесни дрехи, например, или триене;
  • Някои медикаменти могат да предизвикат образуването на акне като страничен ефект;
  • Високите  нива на стрес могат да влошат акнето.

Постоянното повтаряне на акне в една и съща област на лицето може да подсказва наличието на по-сериозен проблем вътре в организма. Точно поради тази причина столетия назад древната медицина открива зависимост между образуването на пъпки на определено място и скрити заболявания на тялото. Разбирането на първопричините определено могат да помогнат за предотвратяване на симптомите на този козметичен проблем.

Така на бял свят се появява картографирането на лицето при акне, което представлява интригуваща концепция, вкоренена в практиките на аюрведа и традиционната китайска медицина. Схващането зад картографирането на лицето е, че петната, които се появяват в определени зони на лицето, са свързани със специфични здравословни проблеми на други места в тялото.

Въпреки че не е точна наука, някои специалисти виждат голяма стойност в използването на закономерностите от този метод. Кожата на всеки пациент е уникална, но същевременно различните генетични фактори и агресорите на околната среда влияят по подобен начин на всеки един човек. Картографирането на лицето дава чудесна отправна точка, когато се обмисля подходящата терапия на акне, въпреки че, разбира се, може да се наложи да се обмислят корекции в бъдеще в зависимост от индивидуалния отговор и предпочитания на пациента.

Дори да останат настрана традиционните възгледи за картографиране на лицето, разбирането къде често се появяват пъпки може да предостави някои ценни прозрения. Разпознаването на модели в местата на изникване може да хвърли светлина върху потенциалните причини, което помага за приспособяване и намиране на ефективен подход за лечение.

По същество картографирането на акне е по-малко за получаване на окончателни отговори и повече за разбиране на уникалните нужди и реакции на съответната кожа. И като цяло си струва да бъдат разгледани тези основни причини по-подробно, за да се даде отправна точка за бързо разрешаване на проблема и да се предотвратят бъдещи обостряния на състоянието.

Акне по веждите и челото

Акнето, засягащо веждите и челото, често е показателно за храносмилателни проблеми или високи нива на стрес. Нередовният сън също може да доведе до увеличаване на пъпките в тази област

Челото и зоната около веждите са предразположени към поява на акне поради концентрацията на мастни жлези в тази област. В случаите, при които хората изпитват чувство на тревожност, организмът автоматично увеличава нивата на определен тип хормони, които стимулират производството на себум. Излишните количества омазняване се смесва с мъртвите кожни клетки и запушва порите, което е предпоставка за получаване на акне.

Проблеми с храносмилането, като непоносимост към лактоза, могат да причинят възпаление, засягащо челото. Не добре поддържаният чревен биом нарушава хормоналния баланс, увеличавайки производството на мазнини. Приемането на достатъчно фибри, пробиотици, омега-3 и хидратация определено може да спомогне за поддържането на здрава чревна флора, която оказва положително въздействие върху външната бариера.  

Липсата на сън също е считана за проводник на акне, тъй като през нощта кожата се обновява. Недостатъчният сън води до повишаване на кортизола (хормон на стреса) и компрометирано възстановяване на кожните клетки. Експертите съветват за поддържане на постоянен график за сън, с продължителност между 7-9 часа.

За лечение на акне по веждите и челото е добра идея да се използва нежен почистващ препарат, съдържащ салицилова киселина, за отпушване на порите и същевременно за предпазване от изсушаване на обвивката. Точковото лечение с бензоил пероксид може да се насочи към съществуващи пъпки. Поддържането на хидратация, намаляването на захарта и преработените храни и управляването на стреса чрез упражнения, медитация или дихателни упражнения, със сигурност ще допринесат за изчистване на проблемите с акнето.

Пъпки по бузите

Пъпките по бузите често се причиняват от външни фактори като мръсни екрани на телефони, калъфки за възглавници, шапки и продукти за коса. Алергиите и респираторни проблеми също могат да бъдат отключващ фактор за образуването на акне по бузите, тъй като деликатната кожа на бузите е податлива на дразнене от външни източници.

За да изчистите акнето от бузите, е препоръчително по честата смяна на калъфките за възглавници и редовното почистване на екрана на телефоните. Експертите съветват да се почиства кожата сутрин и вечер като се използват средства за лечение, използвайте средства за лечение, съдържащи салицилова киселина или бензоил пероксид . При тежко възпалително акне по бузите може да се предпише перорален антибиотик.

Пъпки около носа

Лезиите на акне около носа често са свързани с висок прием на захар или млечни продукти, прекомерна употреба на козметика и респираторни алергии или инфекции.

Тази област на лицето е предразположена към акне, защото съдържа висока концентрация на мастни жлези. Излишъкът от захар и млечни продукти в диетата може да повлияе отрицателно на хормоналния баланс, като увеличи производството на себум от тези жлези. Деликатната кожа около носа също е чувствителна към тежък грим и продукти за грижа за кожата, като често, поради тази причина, се запушва и раздразнява.

Други медицински състояния, засягащи носа и синусите, като алергии (алергичен ринит) или възпаление на синусите (синузит), причиняват възпаление в близката назална област. Запушването свръхстимулира мастните жлези, докато издухването на носа може да разпространи бактерии. Лечението на алергиите, избягването на дразнители и правилната хигиена на носа помагат за изчистване на акнето около ноздрите.

Препоръчва се нежното ексфолиране, за да се отстрани мръсотията от гънките, както и използването на безмаслена, некомедогенна козметика и хидратиращи почистващи продукти. Точковото лечение със салицилова киселина може да помогне за изсушаване на съществуващите петна. Намаляването на млечните продукти, рафинираните въглехидрати и захарта балансира хормоните и ограничава обривите.

Акне около устата

Акнето около устата често е свързано с хормонални промени, проблеми с устната хигиена и контакт с дразнители като балсами за устни. Хормоналните колебания по време на менструалния цикъл или поради контрацептиви могат да стимулират активизирането на мастните жлези около устата. Същевременно, бактериите от носа и устата също се улавят по линията на устните, причинявайки обостряния на акнето.

За предотвратяване на акне около устата, е разумно да се избягват продукти за устни на маслена основа, като е добре да се заложи на нежни формули без аромати. Отличен вариант са меките почистващи препарати, а не грубите ексфолианти. Мъжете трябва да се бръснат внимателно, за да предотвратят дразненето и врасналите косми.

При тежко или постоянно акне в устата може да се предпишат перорални антибиотици или лекарства за регулиране на хормоните. С внимателна грижа за кожата и терапия, насочена към причините, акнето около устата може да бъде сведено до минимум за по-чиста и здрава кожа.

Акне по брадичката и челюстта

Пъпките по брадичката и линията на челюстта обикновено произтичат от хормонални промени, противозачатъчни хапчета , стрес и непоследователна хигиена на лицето. Тази област е изпълнена с мастни жлези.

Дерматолозите съветват да се закупуват средства за лечение на пъпки, съдържащи бензоил пероксид или ретиноиди. Пациентите трябва да намалят захарта, млечните продукти и рафинираните въглехидрати, като същевременно увеличите приема на фибри чрез цели продукти. За управление на стреса е добре да се избере подходящ спорт, както и релаксиращи дейности като йога и медитация.

Акне по линията на косата и слепоочията

Самите продукти, предназначени за освежаване на косата и заздравяване на косъма – като шампоани, балсами и различни помощни средства за оформяне – понякога могат да бъдат твърде агресивни към скалпа и линията на косата. Акнето, което се появява заради употреба на такъв тип продукти, е толкова разпространено, че си е спечелило специфичен медицински етикет „акне козметика“.

Много продукти за грижа към косата, особено помадите, съдържат масла, които придават на косата елегантен блясък. Но когато това масло се прехвърли върху кожата, може да възникнат проблеми – то блокира порите, което автоматично означава акне.

Борбата с този тип акне често изисква двупосочен подход. Първо, да се помисли за преминаване към продукти за коса, които е по-малко вероятно да запушат порите. Второ, насочване на вниманието към предметите, които често докосват косата и лицето, като шапки, калъфки за възглавници и ленти за глава, по които е възможно да има остатъци от продукта, който допринася за образуването на пъпки.

Дори в днешния модерен свят древната практика за картографиране на лица е все още актуална. Заедно със западната наука, връзката между здравето на органите и здравето на кожата, която е в основата на картографирането на лицето, може да предостави полезна информация за всеки, който се бори с упорито акне – предоставяйки още една част от пъзела при създаването на холистичен план за лечение за изцеление на кожата.