Д-р Манджукова

Кармин в козметиката – предназначение и употреба

Хилядолетия наред хората търсят и намират начини за освежаване и подобряване на своя външен вид. Всяка епоха има своите герои – активни съставки и вещества добиват популярност и се използват за подсилване на красивите черти и прикриване на недостатъците. Някои от тях до ден днешен запазват своето добро реноме, а други биват заменяни с нови по-достойни кандидати за слава.

През последните десетилетия съставките на козметичните средства са една от най-честите теми за дебат в специализираните среди, именно заради функциите им да удължат срока на годност и да придадат на продукта определени свойства. Не бива обаче да се забравя, че разработването на козметични формули е насочено не само към задоволяване на очакванията на клиентите, но и към спазване на строги изисквания за безопасност. Поради тази причина при изготвянето на изделия за красота, големите компании предпочитат да залагат на изпитани през годините „играчи“ с доказани качества.

Карминът е една от онези съставки, която често се използва в грим и други козметични продукти и с годините се утвърдила като неизменен компонент за осигуряване на живи цветове. Средството се използва и за добавяне на цвят към определени храни и напитки, а също и в текстила.

Карминът – известен също като кохинил – е наситено червено багрило, получено от пулверизираните тела на определени женски люспести насекоми, произхождащи от Южна Америка и Мексико. Тези инсекти са известни като кохинеални бръмбари и са вид паразити, които живеят върху кактусови растения. Насекомите съдържат карминова киселина, която се извлича и се обработва за създаване на кармин. Любопитен факт –Кохинеалните инсекти са били използвани като естествено багрило от фонеците и ацтеките хиляди години назад във времето. В последствие испанците се натъкват на тази несравнимо ярка червена боя и я пренасят в Европа. Известно е, че са необходими около 70 000 бръмбара, за да се създадат около 450 грама кармин!

В козметичната индустрия карминът се използва предимно за червила, сенки за очи и гланц за устни. Добавя се, за да създаде яркочервен цвят и да подобри устойчивостта и интензитета на нюанса на грима, но също и като основа за постигане на по-студени гами от розово и лилаво без използване на синтетични багрила.

Въпреки че карминът е изцяло натурален, липсата на прозрачност относно широкото му използване в козметичната индустрия се превръща в спорна тема.

Необходимо е да се знае, че карминът не е веган съставка, тъй като се счита за вещество от животински произход. Поради тази причина някои недобросъвестни търговци сменят името му върху етикета със съдържанието. Възможните термини, под които може да бъде срещнат са кармин, кармин (Coccus Cactil), кармин 5297, ултрафин кармин, карминова киселина, езеро с карминова киселина, кохинил, екстракт от кохинил, естествено червено 4, B розова течност, естествени багрила, естествени пигменти, пурпурно езеро, CI 75470 или E120. Може дори да се промъкне в грима под етикета „естествен цвят“.

И в заключение, но не и по важност – тази съставка може да предизвика алергични реакции. Например, ако се появи дразнене около очите или дерматит по бузите след използване на продукт, който съдържа кармин, напълно е възможно той да е провокирал алергичния отговор от организма.

Като алтернатива могат да се използват синтетичните багрила, но за жалост те се получават от катран или нефтени продукти и не се препоръчват за употреба, тъй като могат да увредят здравето в дългосрочен план.

Така в помощ на потребителите се появяват и минерални пигментни и оцветяващи добавки, използвани за качествени козметични продукти. Минералните пигменти са високоефективни вещества, използвани за оцветяване на качествени козметични продукти. Добавките се смесват с други цветове, за да създадат цветен ефект и уникални нюанси, които резонират с потребителите.

Днес пазарът предлага все повече минерални козметични изделия, изцяло изградени от титанов оксид, цинков оксид, мика, железен оксид.

Минералните пигменти се считат за нетоксични и безопасни за употреба в козметиката, а ако определен продукт съдържа някои от посочените съставки, то той може да се нарече минерален. Това обаче не означава, че не съществува вероятност продуктът да съдържа химикали.