Д-р Манджукова

Карбокситерапия срещу бръчки, белези и мазнини

Недотам популярен факт е огромната роля на въглеродния диоксид за цялостното здраве на тялото. Въглеродният диоксид се произвежда в организма в резултат на клетъчното дишане, при което жизненоважните хранителни вещества се превръщат в енергия благодарение на кислорода. След изпълнение на своите естествени функции, всяка клетка на организма отделя въглероден диоксид като остатъчен продукт. Полученият въглероден диоксид се отстранява от тялото чрез разтваряне в кръвта и свързване с хемоглобина, който го пренася до белите дробове, след което се издишва от носа и устата.

В случаите на физическа активност (например, по време на тренировка) тялото увеличава кръвообращението и нивата на кислород, което автоматично означава освобождаване на излишното количество въглероден диоксид. Използването на това основно знание за тялото може да се използва за подобряване на цялостния външен вид с процедура, наречена карбокситерапия.

Методът представлява инжектиране на малки количества въглероден диоксид точно под повърхността на кожата, за да се стимулира притокът на кръв и да се увеличи еластичността на кожата. Допълнителният въглероден диоксид подтиква организма „да мисли“, че е претоварен, което от своя страна води до увеличаване циркулацията на кръв. Осигуряването на завишени количества кислород насърчава производството на колаген и подобрява външния вид на кожата. По този начин терапията постига успехи при третиране на различни кожни състояния като целулит, стрии, белези, тъмни кръгове под очите и отстраняване на излишната мазнина от тялото.

Голямото предимство на въглеродния диоксид е, че той е невидим газ без миризма, който съществува като част от човешкия организъм. Това прави целия процес на инжектирането му в тялото напълно безопасен, без рискове от сериозни усложнения или странични ефекти. За целите на процедурата се използва малка игла, която доставя въглероден диоксид в желаната област, а потокът на газ, който влиза в кожата, се регулира от специална апаратура.

Времетраенето на една сесия от терапията варира в зависимост от третираната зона, но в повечето случаи варира между 15 и 30 мин. Обикновено са необходими няколко инжекции за равномерно разпределение на газа в определената за лечение зона. При въвеждането на въглеродния диоксид може да се изпита странно усещане, но като цяло карбокситерапията не се счита за болезнена и неудобна процедура. За достигане на максимален ефект от лечението е необходимо провеждането на курс от 4-6 сесии, като видими резултати могат да се наблюдават още след първата манипулация.

Съвременните естетически приложения на въглеродния диоксид са насочени в три направления: намаляване появата на кожни несъвършенства, подобряване на тъмните кръгове около очите и намаляване на локализираните мазнини.

Стрии, белези, бръчки

Терапията с въглероден диоксид може да се използва за лечение на увреждания на кожата като стрии, белези или бръчки. Стриите се появяват при бързи промени в теглото, най-често при бременни или напълняване в пубертета. В тези случаи дермалният слой на кожата се разкъсва, разкривайки кръвоносните съдове в по-дълбоките слоеве. Карбокситерапията е един от възможните способи за премахване на стриите, тъй като засилването на кръвообращението спомага за ускоряване на естествения лечебен процес.

Белезите върху кожата са резултат от нараняване или акне, като често наранените места заздравяват с цвят, различен от заобикалящата ги кожа, най-често тъмно розов до кафяв. Карбокситерапията не заздравява тъканта, но спомага за активизиране на потока кислород и по този начин помага на третираната област да избледнее и придобие цвят, еднакъв с този на останалата кожа.

Една от най-често срещаните причини за подлагане на козметични процедури е подмладяването и премахването на визуалните признаци на стареене. Карбокситерапията подобрява еластичността на кожата, което от своя страна спомага за изглаждането на бръчките и фините линии.

Тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите придават изтощен или уморен вид, а в по-тежки случаи изглеждат като натъртвания или синини. Една от причините за получаването им е системно недоспиване, причинено от стрес, което води до спукани кръвоносни съдове или понижена циркулация на кръв в тази зона. Периорбиталната кожа около очите е с дебелина 0,5 милиметра, около една четвърт от дебелината на кожата в останалите части на тялото. Ето защо районът е по-податлив на потъмняване. Карбокситерапията подобрява кръвообращението и в този случай може да осигури по-свежо изражение на лицето.

Намаляване на мазнините

Някои зони в човешкото тяло, като бедрата и под брадичката, съдържат по-големи количества мастни клетки. Локализираната терапия с въглероден диоксид съдейства за изгаряне на тази мазнина по-бързо, особено когато е в съчетание с редовна физическа активност.

Целулитът се появява, когато телесните мазнини преминат през съединителната тъкан на кожата, образувайки бучки в богатите на мастни клетки области. Карбокситерапията предлага целенасочен подход, който е едновременно бърз и относително безболезнен – въглеродният диоксид спомага за увеличаване на притока на кръв към съединителната тъкан, което от своя страна намалява образувалия се целулит.