Д-р Манджукова

Карбокситерапия за премахване на целулит

Образуването на целулит е един от основните проблеми пред съвременната жена, като редица изследвания сочат, че 90 % от нежния пол развива и живее с този проблем. За щастие, появата на целулит не застрашава здравето, но определено влияе върху самочувствието и психологическия комфорт. Така например, наближаващото лято и предстоящите дни край на плажа носят неприятно усещане и чувство на срам.

Какво представлява целулитът?

Погледнато от медицинска гледна точка целулитът представлява сложен процес на взаимодействие между мастните натрупвания под дермалния слой на кожата и съединителната тъкан. Като резултат от тази зависимост се получава нарушение в микроциркулацията на кръвта, при която мастните клетки (адипоцитите) не се отцеждат изцяло. Остатъците от адипоцитите се наслояват в течна форма, а на по-късен етап се транформират в наподобяващо гел вещество.

Присъствието на неотводнените токсични вещества причинява дразнене на фибробластите, които реагират чрез продуциране на колаген. Това на свой ред води до „издърпване“ и притискане на съдовете.  Тази верига от събития още повече влошава метаболизма на засегнатата тъкан, създавайки порочен кръг, който води до образуването на „целулит”. В крайна сметка, външно той представлява неравности и вдлъбнатинки, образуващи се върху кожата на бедрата, корема и задните части. Заради ролята на определени видове хормони той е по-често срещан при жените, но това не изключва появата му и при представителите на силния пол.

Съществува ли универсална терапия?

Много от леченията, касаещи премахването на целулит като масажи, анти-целулитни кремове рекламират забележителни резултати. Въпреки това, повечето от тези методи и продукти не отговарят на поставените обещания. С напредъка на медицината в сферата на дерматологията бяха поставени редица козметични процедури, включително и за подобряване на външния вид при образуване на целулит. Такъв вид лечение е карбокситерапията.

Какво представлява карбокситерапията?

Методът на карбокситерапията представлява терапевтична употреба на въглероден диоксид (CO2), прилаган под кожата, където се откриват мастни натрупвания. Тази иновативна процедура се оказа една от най-сполучливите терапии за борба с целулита и излишната мазнина. Прилагането на CO2 в области със силно присъствие на мастни натрупвания, позволява възстановяване на гладкостта на кожата чрез осигуряване на правилна циркулация на кръвта.

Способът на карбокситерапия увеличава количеството и скоростта на кръвния поток, намалява натрупването на течности между клетките и разгражда мастната тъкан в дълбоките слоеве на кожата. Освен това, лечението стимулира метаболизма по естествен начин чрез увеличаване на микроциркулацията, елиминиране на токсините и активиране на разрушаването на мастната тъкан.

Самата процедура

Преди да се извърши каквато и да е козметична процедура, се препоръчва провеждане на подробна дискусия със специалист. От една страна, така предварително се набелязват зоните за отстраняване на целулит, а от друга – поставят се реални цели и очаквани резултати, което повишава нивото на удовлетвореност на клиента.

Карбокситерапията е подходяща за хора от всички възрасти, като процедурата е еднакво ефективна и при двата пола. Самият процес се състои в инжектиране на чист CO2 в подкожната тъкан с помощта на много фина игла. След като проникне в мастните тъкани, дифузионните качества на течния въглероден диоксид, му позволяват лесно разпространение съседните тъкани. Веднъж проникнал, той има положителен ефект върху кръвния поток и бързо стимулира клетъчния метаболизъм. Експертите считат, че още след първата сесия могат да се получат осезаеми резултати – по-гладка кожа, подобряване качеството на тъканта и загуба на обема в третираната област.

Терапията обикновено отнема около 12 до 15 сесии, като всяка една от тях трае около 30-40 минути. Сесиите могат да се провеждат и два пъти седмично. Резултатите от карбокситерапията могат да бъдат с трайни, ако пациентът поддържа здравословна диета и здравословен начин на живот. За разлика от други лечения (като редукционни масажи, анти-целулитни кремове и гелове), резултатите от карбокситерапията са дълготрайни, с продължителност между 5-6 месеца, през които сеансите могат да бъдат повтаряни от 3 до 5 пъти.