Д-р Манджукова

Камфорът и неговото приложение в грижата за кожата

Забележителните ползи, които продуктите на природата предлагат за решаване на здравни проблеми, не остават незабелязани от козметичната индустрия, а в последствие все повече хора правят избор да включват именно тях в грижата за своята кожа. Добрата информираност за свойствата на съставките е важна, както за правилното прилагане за постигане на максимален позитивен ефект, така и за избягване на нежелани реакции и резултати в следствие на използването им. 

Камфорът е съставка позната и използвана от векове в древен Китай като аромат и лекарство, в индийските храмове за религиозни церемонии, а също така египтяните са го включвали в ритуалите на балсамирането. 

Камфоровото масло се извлича чрез парна дестилация на листата, стъблата и корените на камфоровото дърво, което расте в Китай, Япония, Виетнам, Мадагаскар. Активният компонент нужен за извличане на маслото се намира само в дървета, които са над 50 годишни. В процеса на извличане се добиват три вида камфорово масло – бяло, кафяво и жълто, но за медицински цели се използва само бялото, тъй като кафявото и жълтото са карциногенни и не са безопасни за употреба.  

Освен под формата на масло, на пазара камфорът може да бъде намерен и под формата на прах или таблетки, и разбира се като камфоров спирт. 

Със своите противовъзпалителни, антисептични, противогъбични и успокояващи свойства, както и заради лесната му усвояемост и охлаждащ ефект, камфорът е заел заслужено място в широк спектър от приложения в козметиката. 

Ефективно помага при лечение на акне

Камфорът си е извоювал славата на един доста ефективен, естествен помощник в борбата с пъпките, затова не е учудващо, че доста често влиза в съставите на кремове, лосиони и всякакви препарати против акне. Освен, че унищожава бактериите, които го причиняват, тази природна съставка също така облекчава и симптомите, съпътстващи това неприятно състояние, а именно успокоява свързаните с тази инфекция раздразнения и подувания, както и намалява болката, предизвикана от големите, червени пъпки. 

Камфоровото масло е полезно и когато се съчетава и допълва с други натурални съставки и масла като кокосово, чаено, масло от жожоба, както и розова вода, куркума, сандалово дърво на прах.  

Помага в борбата с гъбички по краката и ноктите 

Охлаждащият и успокояващ ефект на камфора, наред с противогъбичните му свойства, го правят чудесно допълнение в процедури и продукти прилагани за лекуване и облекчаване на гъбични инфекции. Добавяне на малко количество камфор във водата за баня на краката, би облекчило и подобрило също състоянието на напуканите пети. Важно е да се отбележи, че камфорът не бива да се прилага върху разранена кожа. В течно състояние се абсорбира много бързо и лесно се достигат токсични нива. 

Подобрява състоянието на косата и скалпа

Смята се, че камфорът подобрява общото състояние на скалпа и растежа на косата. Приложен адекватно той облекчава интензивността на пърхота, въздейства оздравяващо на възпалението и съпътстващите го неприятни симптоми като успокоява сърбежа и зачервяването на скалпа. 

Подпомага обезпаразитяването при наличие на въшки 

Смесването на камфор с кокосово масло и нанасянето като маска, ефективно допълва изчистването от тези паразити, като ги задушава и убива. 

При болка и възпаление 

Твърди се, че камфорът е в състояние да се справи с болка с лек до умерен интензитет. За тази цел може да бъде открит в състава на кремове и мехлеми за локално приложение, често в съчетание с ментол и евкалиптово масло. Така страдащите от артрит или болки в мускулите могат да се възползват от противовъзпалителния и обезболяващ ефект на камфоровия крем. 

Защитава от молци и комари 

Специфичният аромат на камфора, го прави изключително подходяща употребата му като репелент. А качеството му да успокоява кожата би било приветствано при третиране на ухапване от комар. 

Приложен пък в гардероба, предпазва любимите пуловери от нападение на молци. 

И въпреки всичките си позитивни ефекти, с които природата щедро е заредила камфора, той трябва да се използва в малки дози и с повишено внимание, тъй като е много силен и в големи дози може да бъде токсичен! Дори леко предозиране чрез вдишване, поглъщане или при прилагане върху кожата, може да предизвика отравяне и съответно повръщане, гадене, конвулсии, главоболие, спад на телесната температура. При използване на камфор е добре да се знаят следните предупреждения: 

  • Да не се нанася етерично масло върху увредена, разранена кожа, тъй като това би я раздразнило още повече; 
  • В никакъв случай да не се поглъща и да се избягва контакт с очите, носа и устата. Камфорът проявява своята токсичност в рамките на 5 до 90 минути след поглъщане;
  • Да не се прилага неразредено етерично масло дори върху здрава, гола кожа, защото е твърде възможно да предизвика зачервяване и раздразнение;
  • Деца под две годишна възраст не трябва да използват продукти с камфор, тъй като те са особено податливи на неговата хепатотоксичност;
  • Не бива да се използва от хора страдащи от астма, епилепсия и бременни жени; 
  • Препоръчва се тест за алергична реакция преди пристъпване към употребата на камфор.