Д-р Манджукова

Как стресът влияе върху здравето на кожата

Забързаното ежедневие, в което живеем, свързано с гоненето на срокове в работата, грижа за децата в училищна и предучилищна възраст, ремонт на автомобил и обновяването на някоя стая в дома, определено води със себе си огромни нива на стрес. Спешните съобщения и имейли летят през нашите смартфони всеки час, а емисиите новини съобщават за някоя нова трагедия – и това е просто сутрешна рутина. Да, определено стресът е неизбежен! Независимо дали става дума за ежедневни стресови фактори, които разяждат отвътре, или за голямо, променящо живота преживяване, което разтърсва до основи, стресът превъзбужда организма и прави хората раздразнителни. Тази естествена физическа и психическа реакция причинява хаос в целия организъм, който неминуемо се отразява и върху външния вид.  

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, който служи като защитна бариера срещу агресорите на външния свят, помага при регулиране на телесната температурата, осигурява имунитет, движение и растеж, а също така служи като водоустойчив слой на тялото. Точно поради тази причина, грижите, които се полагат за кожата имат пряк ефект и върху цялостното здраве на другите органи.

Понякога хората забравят, че външната обвивка понася тежестта не само на зловредните външни фактори, но и отразява вътрешното състояние на ума и тялото, представяйки актуални доказателства под формата на кожни състояния. Въпреки, че хората не винаги причиняват безпокойството сами, то може да има отрицателен ефект върху външния вид и функцията на кожата. Известно е, че стресът засяга всички компоненти на кожата, от нейния външен вид и текстура до нейната еластичност.

Стресът и всички изброени по-горе обстоятелства предизвикват отделянето на хормони и адреналин, като и двете се отразяват негативно върху кожата. Когато стресът е хроничен (продължаващ), възпалението се увеличава и съвсем естествено се удължава този пагубен ефект. Целият този процес на силна тревожност рефлектира с образуването на различни кожни състояния – акне, сухота, дразнене и зачервяване. Тези симптоми произтичат от освобождаването на различни хормони, основният от които е известен като „хормона на стреса“.

Кортизолът, както е и медицинското наименование на този хормон, се отделя под въздействието на силна емоция и има съществена роля за здравето на тялото. Той се произвежда в надбъбречните жлези (малка жлеза, която се намира над всеки бъбрек) и след това се освобождава в кръвта, която го транспортира из цялото тяло. Почти всяка клетка реагира на хормона и така той може да окаже различно въздействие в зависимост от вида на клетките, които засяга. Тези ефекти включват контролиране нивата на кръвната захар в тялото, регулиране на метаболизма, действие като противовъзпалително средство, влияние върху формирането на паметта, контролиране баланса на солта и водата, влияние върху кръвното налягане и др.

Когато тялото в ситуация на стрес, човешкото тяло освобождава адреналин и хормона на стреса. При здравословна реакция на стрес (извънредно стресиращо събитие) това повишаване на хормоналната активност е временно и ефектът върху кожата е минимален и краткотраен. Но когато едно стресово събитие е твърде тежко за справяне или продължава с течение на времето, тези хормони остават активни за дълги периоди от време, причинявайки промени в и на повърхността на кожата.

Стресът може също да причини зачервяване и дразнене чрез връзката черва-кожа. Натрупаното безпокойство влияе върху баланса на бактериите в червата, а резултатът е появяването на възпаления върху епидермалната обвивка.

Така или иначе, продължителното емоционално неразположение и силната тревожност са причина за развиването на следните състояния:

Акне

Стресът в никакъв случай не е единствената причина за акне, но може да допринесе за влошаване на състоянието. Освобождаването на кортизол оказва влияние върху другите хормони в тялото. Този химичен дисбаланс води до появата на пъпки по лицето и по останалата част от тялото.

Увеличените нива на адреналин и кортизол въздействат и върху мастни жлези, като при стрес те работят извънредно и произвеждат повече омазняване (себум). Завишените нива на себум запушват порите и допринасят за размножаване на бактериите, причиняващи акне.

Обриви и копривна треска

Известно е, че всеки един човек има благотворни и зловредни бактерии в своето тяло. Високите нива на стрес могат да нарушат баланса между тези два вида микроорганизми, а целият този процес да ескалира до появата на обриви и копривна треска.

И обривите, и копривната треска са причинени от дисбиоза, която е резултат от дисбаланс в червата.

Зачервено лице

Когато човек е стресиран той е по-склонен да диша учестено и плитко. Съвсем естествено е да се задържа дъха за дълги периоди от време като механизъм за справяне. Въпреки че тази реакция помага на тялото да се справи със ситуацията, тя оказва влияние върху външния вид на кожата. Промяната в дишането се проявява върху лицето под формата на силно изразено зачервяване.

Суха и матова кожа

Науката е доказала връзката между стреса и сухата кожа. Честата тревожност намалява липидната бариера на кожата, което позволява на течностите да се изпарят. Освен това дълго продължаващото безпокойство забавя способността на кожните клетки да достигнат повърхността на кожата и да я обновят. По този начин на повърхността на кожата се натрупват големи количества мъртви клетки, които отнемат блясъка на кожата и ѝ придават уморен вид,

Формиране на лоши навици

Справянето със стреса понякога изисква време, знания и търпение. За съжаление, не всички знаят как да противодействат ефективно на емоционалните неразположения. Когато не се контролира и управлява правилно, стресът провокира лоши навици като триене, драскане и чоплене на кожната обвивка. Въпреки че тези действия изглеждат като временна форма на катарзис, задълбочаването на такива привички води до пукнатини по повърхността на кожата, което позволява на мръсотия, бактерии и други вредни частици да проникнат в тялото.

Освен отрицателните ефекти върху кожата, стресът не е добър и за цялостното здраве. Въпреки че не може да бъде избегнат напълно, хората могат да положат усилия, за да облекчат ума и тялото си.

Трябва да се има предвид, че колкото и правилно изградена да е рутинната грижа за кожата, тя не е достатъчна, за да се поддържа сияен и здрав вид по време на стресови моменти. Експертите препоръчват да се преразгледат някои приоритети и в ежедневието да се включат някои нови дейности и методи:  

Редовна физическа активност и спорт – необходими са поне 30 мин. джогинг, кардио, йога или каквато и друга физическа активност за тонизиране на тялото и изхвърляне на негативните емоции. Тренировките са полезни както за физическото, така и за психическо здраве.

Поне 8 часа сън на денонощие – Количеството почивка има огромно значение за целия организъм. Тялото се нуждае от цели осем часа покой, за да се рестартира и възстанови.

Изготвяне на здравословна, балансирана диета – Храната е основното гориво за извършване на ежедневните дейности. Не може да се очаква хората да функционират по най-добрия начин, ако не се зареждат с правилните и необходимите им съставки.

Прием на големи количества вода – Едно от условията за премахване на стреса и нормализиране нивата на адреналин и кортизол е приемът на големи количества вода.

Споделяне на емоциите – Разговорите за негативните случки от деня, съпътстващите неволи, натрупаното напрежение у дома или в работата може да помогне за облекчаване на стреса. В някои случаи споделянето с добър приятел помага за по-добра оценка на дадена ситуация. Не бива да се изключва възможността да се потърси мнението и на професионален терапевт, който може да препоръча добри практики за справяне с тревожността и да спомогне за изготвянето на облекчаващ режим.

Хоби и време за любими дейности – за всеки човек е важно да намери време за себе си и за нещата, които го правят щастлив.  Експертите съветват да се правят неща, които носят удовлетворение, дори и само 10 мин. на ден.  Без значение дали става дума за релаксираща вана, нова книга, разходка в парка, или билет за кино, съзнанието трябва да се съсредоточи към тема, която не го натоварва.

Поемане на въздух дълбоко – Най-добрият начин за справяне с внезапно настъпила стресова ситуация е дистанцирането от причинителите, затваряне на очите и дълго и дълбоко поемане на въздух. По този начин се увеличават нивата на хормона окситоцин, който намалява стреса и безпокойството.

Стресът е част от живота и това, което наистина има значение е по какъв начин могат да се поемат нещата в правилната посока. Правилната грижа за физическото и психическото здраве може да оставя здравословният блясък върху външния вид, независимо какви ситуации сервира животът.