Д-р Манджукова

Как пълноценният сън помага за възстановяването на кожата

Векове наред учени и обикновени хора се опитват да разгадаят тайната на сияйния външен вид и ефективната формула срещу стареенето. И колкото повече напредва медицинската наука, толкова тя стига до заключението, че здравословният сън най-много се доближава до извора на младостта. Човешкото тяло има способността да се самовъзстановява, което води след себе си дълъг списък от предимства за външния вид. Ключът към щастието е осигуряването на достатъчно време за затворени очи в леглото – от 7 до 9 часа качествен сън всяка вечер.

Нощта е оптималната част от денонощието за подмладяване на кожата и единственият период, когато тялото е напълно отпуснато. През деня кожата работи усилено, за да предпази организма от бактерии, замърсен въздух, ултравиолетови лъчи, свободни радикали и други стресови фактори от околната среда. Именно заради това природата е дарила възможност на цялото тяло да се възстановява и да се подготвя за следващия ден, отново и отново.

При сън, когато човек е отпуснат и в покой, клетките на кожата участват в подмладяването. Учените вярват, че през нощта скоростта на обновяване на кожата се удвоява, производството на колаген се ускорява, а увредените клетки намаляват значително. В допълнение, използването на продукти за рутинна грижа преди заспиване, също съдейства за възстановяването. Нощните процедури са по-концентрирани, по-плътни и съдържат повече активни съставки от дневните. Освен това нанесените вещества остават в контакт с кожата за продължителен период от време, а техните активни съставки помагат за дълъг период от време без прекъсване.

Когато става въпрос за избор на правилните съставки, потребителите трябва да знаят, че някои от тях са много по-ефективни през нощта. Това е безспорен факт, когато става дума за витамин А (ретинол), който не взаимодейства добре със слънчевата светлина. Ретинолът е една от най-ефективните съставки за една нощ, тъй като помага за ускоряване на клетъчния обмен, увеличаване на производството на колаген, подобряване на размера и текстурата на порите и лечение на акне.

Други забележителни съставки включват гликолова киселина, която стимулира клетъчния обмен и подпомага производството на еластин и колаген, заедно с млечна киселина, която разхлабва връзката между мъртвите клетки, за да намали тъмните петна. Специалистите препоръчват използването на алфа-хидрокси киселини (гликолова и млечна киселини) през нощта, тъй като те тогава най-добре способстват отделянето на старите клетки. Антиоксидантите като витамин С също стимулират производството на колаген, като същевременно съдействат за изсветляването на тена.

За омекотяващ ефект, който е необходимо условие за създаването на сияйна кожа, е разумно да се използват масла, богати на мастни киселини и витамини. За суха кожа е отличен вариант да се потърси комбинация от хюмектанти (привличащи водата съставки) като глицерин и хиалуронова киселина и овлажнители за свързване и задържане на влагата. Комбинираният и мазният тип кожа се справят най-добре с хидратиращ, но лек крем за лице.

Кожата изглежда и се чувства здрава, когато е правилно хидратирана, тъй като високите нива на овлажняване се отразяват на нейната текстура и външен вид и я правят по-устойчива на увреждане.

Не на последно място, отделящите внимание за външния си вид могат да изпиват поне чаша вода преди лягане. Това ще ги предпази от дехидратация през нощта, защото кожата губи влага по време на сън. Добра идея е да се използва овлажнител за поддържане на оптимални нива на влажност в стаята. Той обикновено предотвратява излишната дехидратация, особено в сух климат и зимата.

И разбира се, едни от най-важните неща, които трябва да се спазват, когато се полагат грижа за кожата са търпението и последователността. Ако една проста и ненатоварваща рутина се спазва, кожата остава здрава и се възстановява от всякакви увреждания, а ползите от адекватната грижа за кожата способстват за подобряване на самочувствието.