Д-р Манджукова

Как общуват с кожата различните видове почистващи препарати

Почистването формира основата на солидна и ефективна рутинна грижа за кожата. Премахването на всички следи от мръсотия, себум и грим, за да се предотврати запушването на порите и да се позволи на кожата да диша, възстановява и регенерира, позволява продуктите за рутинна грижа да проникнат дълбоко и да подхранят кожата ефективно. Като първа стъпка в процеса по поддържане и възстановяване на външния вид, почистването е от изключително значение за стабилизиране на зоните, в които предстои да бъдат нанесени избраните серуми или кремове против стареене.

Изготвянето на подходящ режим за красота изисква не само редовно почистване, за да бъдат приложени хидратиращите кожата продукти. Опознаването на индивидуалните потребности и изборът на правилния почистващ препарат, който отговаря на уникалния тип кожа, са също от огромно значение за отдадените на грижата за външността си.

В наши дни пазарът изобилства от различни предложения за почистване и е съвсем естествено потребителите да се затрудняват в избора си. На първо място, те трябва да разберат, че не съществува универсално почистващо средство. Различните почистващи препарати отговарят на различните типове кожа и нужди и поради това дерматолозите съветват да се подходи с разбиране към съответния тип.

Като цяло обаче всички почистващи препарати трябва да са нежни и да почистват старателно, без да изсушават. Също така, потребителите трябва да обърнат внимание на съставките на почистващия препарат и да се въздържат от закупуване, ако са алергични към някоя от тях. Експертите съветват да се избягват изделия, които съдържат алкохол, тъй като той с течение на времето може да направи кожата наистина чувствителна.

Важно е и почистващите средства да не се чувстват мазни или лепкави след изплакване. Водата трябва да отмие всички частици мръсотия, бактерии и замърсявания. Освен това препаратите за отмиване не е добре да съдържат аромати и парабени, тъй като тези добавени химикали могат да предизвикат нежелани реакции върху кожата и да причинят дразнене, обриви и дори меланома.

Ето бърз преглед на всички видове почистващи препарати, какво правят и за кои типове кожа са подходящи.

Гел за почистване

Почистващите гелове имат бистра, желеобразна консистенция и след нанасяне следва да се изплакнат. Те предлагат дълбоко почистване само с едно нанасяне, отпушват порите, премахват излишното масло и почистват бактериите, причиняващи акне. Гелообразните изделия са силно овлажняващи и изобилстващи от хидратиращи съставки, които помагат на кожата да се чувства влажна и свежа. Този тип средства са идеални за премахване на грим.

Подходящ за следните типове кожа: нормална, мазна, комбинирана и склонна към акне.

Крем за почистване

Кремообразните почистващи препарати са с овлажняващи свойства. Те също така не произвеждат много пяна и не премахват естествените масла на кожата, което идва да покаже, че няма да оставят кожата суха и дехидратирана. Като тяхно отрицателно качество би могло да се отбележи склонността им да оставят кремообразна текстура, която в последствие причинява запушване на порите. Кремовете за почистване са идеални за премахване на грим и могат също да помогнат за контролиране на отделянето на себум.

Подходящ за следните типове кожа: суха и чувствителна.

Пяна за почистване

Почистващата пяна се предлага под формата на крем или гел и се смесва с вода до образуването на пенлива консистенция. Пяната достига до порите и ги почиства отвътре, премахне замърсяванията и наслояванията от грим. Основната съставка, която предизвиква пенливия ефект, е натриевият лаурил сулфат (SLS), който обаче може да увеличи чувствителността и да предизвика реакция на кожата

Подходящ за следните типове кожа: мазна и комбинирана.

Глина за почистване

Този тип почистващи средства съдържат глина и са известни най-вече със своите детоксикиращи ползи, подобни на глинените маски. Глинените препарати премахват мръсотията и останалите на повърхността частици, изтеглят излишният себум и наслоявания от порите.

Подходящ за следните типове кожа: мазна, склонна към акне и комбинирана кожа.

Почистващ препарат на прах

Прахообразните препарати обикновено стават кремообразни или пенливи, когато влязат в контакт с вода. Потребителите могат да контролират консистенцията, като преценят какво количество вода да смесят с праха. Този тип почистващи средства притежават ексфолиращи свойства; те са силно концентрирани и добри за премахване на грим, както и за дълбоко почистване на лицето.

Подходящ за следните типове кожа: мазна, комбинирана и чувствителна.

Мицеларна почистваща вода

Мицеларната вода е най-леката форма на почистващ препарат за лице, която има структура, подобна на обикновената вода. Този тип средство е съставено от мицели, малки маслени молекули, които премахват мръсотията. Мицеларната вода обикновено се нанася с памучни тампони и не се нуждае от изплакване. Тя е продукт за многократна употреба, който премахва грима, почиства и тонизира кожата.

Подходящ за следните типове кожа: суха, мазна, нормална кожа и чувствителна.

Сапунени почистващи препарати

Сапуните за тяло съдържат твърде тежки съставки, които могат да повлияят върху чувствителността на кожата. Сапунчетата за лице съдържат овлажняващи съставки, които подхранват кожата и балансират нивата на pH.

Подходящ за следните типове кожа: мазна и комбинирана.

Почистващ препарат без изплакване

Почистващите препарати без изплакване се предлагат в много форми като пяна, кремове и лосиони и много от тях са без сапун. Силните сапунени формули могат да бъдат много груби и да изсушат кожата. Препаратите, за които не е необходимо изплакване с вода, са чудесни за премахване на грим и бързо освежаване на кожата.

Подходящ за следните типове кожа: суха, чувствителна и склонна към акне.

Почистващо масло

Почистващите масла са нежни към кожата и супер ефективни при премахване на грим. Някои от тях дори са водоустойчиви, не изсушават кожата и я подхранват. Почистващите масла не са толкова подходящи за дълбоко почистване, действат на повърхността като средства преди основното почистване.

Подходящ за следните типове кожа: суха, нормална и комбинирана.

Почистващ балсам

Почистващите балсами имат сходни свойства с почистващите масла, но са с по-гъста консистенция, имат наситена и кремообразна текстура, която се топи върху кожата. Страхотни са за премахване на грим, тъй като могат да поглезят кожата с подхранващи съставки. На пазара могат да бъдат срещнати опции както с изплакване, така и такива без.

Подходящ за следните типове кожа: суха и нормална.