Д-р Манджукова

Как засягат нивата на влажност нашата кожа

Запитвали ли сте се някога каква роля има относителната влажност на въздуха за общото здравословно състояние?  Поддържането на правилните нива на влажност, всъщност, гарантира комфорта на тялото, възможността за пълноценен отдих, подсилването на имунитета и намаляването на риска от разболяване. Това е и основната причина всеки от нас да търси точния баланс и да създаде безопасна среда за себе си и своето семейство. Редно е да се знае, че прекалено влажният въздух може да насърчи праховите акари и нашествия на вредители, а също така да направи дома място за размножаване на мухъл и плесен. И обратно, когато въздухът е твърде сух, организмът е податлив на настинки, респираторни заболявания, суха кожа, суха коса.

Прецизността по отношение нивата на влажността е от съществено значение за нашия красив и бляскав външен вид. Според мнозина намирането на това равновесие е основният фактор за поддържането на кожата здрава, изпъната и гладка.

Когато пътуваме до отдалечени места по света, където климатът е различен от този, където обичайно пребиваваме, можем да забележим как кожата ни реагира на промените. Особеностите на времето оказват значение на нивата на влажност, а това определено може да се окаже ново предизвикателство пред нашата кожа.  Ето защо е добре да се интересуваме от индикатора за влажност, който помага за пренастройване на рутинната грижа, както и за предотвратяване на негативни последици.

Дори и да не пътуваме, можем да забележим разликата в зависимост от годишните времена, например, влажността през лятото, определено е по-висока от тази през зимата. И ако не сме достатъчно гъвкави, за да се настроим според сезона, определено можем да очакваме чувствителност, възпаление, сърбеж или сухота.

Редица изследвания доказват, че 50% относителна влажност е идеална за поддържането на здрава кожа. През летните месеци оптималната влажност може да достигне до 60%, а през зимните месеци – 30%. Въпреки това, „твърде ниска“ и „твърде висока“ се променят в зависимост от сезона, размера на помещението, здравословното състояние, географското положение, прозорците и др. В рамките на 30% – 50%, вирусите, бактериите, акарите, плесените и гъбичките са сведени до минимум, като този диапазон е добър и за поддържане на хидратацията на кожата. Въпреки че една част от хората твърдят, че „по-голямата влажност във въздуха спомага за по-силната хидратация“, трябва да се знае, че това е недоказан мит, а прекомерната влажност може да причини повече вреда, отколкото полза.

Как да се грижим за кожата си в среда с висока влажност

Въпреки че за кожата е по-добре нивата да са леко завишени, прекалено високата влажност може да причини проблеми, включително омазняване, алергии и гъбични инфекции.

При области с високи нива на влага е добре да се помисли за апаратура, която изсушава въздуха в дома или офиса.

В рутинната грижа е препоръчително да се използва разпенващ почистващ препарат, особено при хората с мазен тип кожа. Повърхностноактивните вещества в разпенващите почистващи препарати помагат за премахване на излишното омазняване. Наред с това е полезно прилагането на овлажнител за възстановяване на бариерната функция, особено за онези, които са склонни към развиване на кожни реакции, причинени от висока концентрация на алергени във влажна среда.

Специалистите съветват тялото и лицето да се измиват веднага след тренировка или изпотяване, за да се избегнат гъбични инфекции.

Как да се грижим за кожата си в среда с ниска влажност

Независимо дали районът на пребиваване е със сух климат през цялата година или само през зимата, индивидите усещат влиянието на ниската влажност. Когато влагата във въздуха е недостатъчна, трансепидермалната загуба на вода (изпарението на вода от кожата) се превръща в проблем – суха, сърбяща кожа и развиване на екзема и други свързани кожни заболявания.

Когато животът обикновено протича в северната част на земното кълбо или в райони, където зимите са студени и сухи, е от полза да се потърси овлажнител за възстановяване на кожната бариера, който използва MLE технология (комбинация от серамиди, мастни киселини, холестерол и други липиди). Силната бариера успява да задържа вода, дори и в сух климат, и предпазва от проникване в кожата на дразнители и алергени.

Препоръчително е да се избягват разпенващи почистващи препарати и други продукти, които изсушават кожата. Подходящи за целта могат да бъдат кремообразните, овлажняващи почистващи средства.

И не на последно място, препоръчва се да се избягва къпането и измиването с много гореща вода, тъй като така се уврежда кожната бариера, отмиват се естествените масла и се задълбочава сухотата.

Как да се грижим за кожата си, когато пътуваме от влажен до сух климат

Когато пътуваме от влажна към суха среда или обратно, кожата се нуждае от около две седмици, за да се адаптира естествено. Хората, които живеят в области с влажен климат, обикновено имат отслабена бариерна функция в сравнение с тези, на които животът им преминава в условията на сух климат. Това се дължи на факта, че влагата е лесно достъпна във въздуха в по-топлите ареали и така обвивката не се налага да работи усилено, за да я задържи.

Докато кожата ни се опитва да се пренастрои от влажното към сухото време, можем да ѝ помогнем да остане хидратирана и да нанасяме овлажняващ крем за възстановяване на бариерата толкова често, колкото е необходимо. В рамките на две седмици ще забележим, че необходимостта от усилено прилагане на овлажнител намалява и кожата се е адаптирала към по-сухия климат.

Средата, в която живеем, играе значителна роля за здравето и външния ни вид. Осъзнаването на относителната влажност на въздуха в района, в който се намираме и предприемането на стъпки за борба с последиците от среда с много висока или ниска влажност ще помогне на кожата ни да остане гладка и сияйна.

Когато пътуваме, кожата ни има невероятна способност да се адаптира към новата среда. Този процес отнема около две седмици, през които ние можем да положим усилия този преход да протече плавно и да я дарим с допълнителни грижи.