Д-р Манджукова

Как да лекуваме различните видове акне

Акне вулгарис е най-често срещаното кожно заболяване в света. То засяга хора от всички възрасти, пол и раса, но най-често се наблюдава при младите хора по време на пубертета. Всъщност 80 % от населението на възраст между 11 и 30 години развива типичните за състоянието пъпки, които могат да се срещнат на лицето, гърба, раменете, понякога и скалпа. Иначе казано, този проблем засяга главно областите от човешката кожа, покрити с космени фоликули – тунеловидни структури, които се намират в епидермалния слой на кожата.

С навлизането в тинейджърска възраст започват физиологични промени в организма, които в определени моменти засягат и епидермалната обвивка. През този период от развитието на човек от мастните жлези, които са вградени в космените фоликули, започва отделянето на секрет, наречен себум. Себумът е вещество, което поддържа обвивката гъвкава, гладка и стегната; той действа като защитна бариера срещу загубата на вода от повърхността на кожата. В определени случаи, поради прекомерното отделяне на секрет от мастните жлези (промени в нивата на хормоните), както и заради натрупаните замърсявания върху кожата, се получават запушвания на фоликулите. Едновременно с това започва размножаването на кожните бактерии, наречени Propionibacterium acnes (P. acnes), които причиняват възпаление и образуват различни видове пъпки.

Не всички проявления на акне са еднакви. Дерматологията различава шест различни вида, като всеки от тях има свои специфични особености.

Пъпки с бял връх

Известни също като „затворени комедони“, белите точки са една от най-типичните форми на акне. Те се появяват на кожата като малки или средни подутини, обикновено белезникави или с цвета на кожата. Лесно разпознаваеми по името си, най-често се наблюдават в области, които са по-податливи на мазнини като носа, челото и брадичката – иначе известни като Т-зона.

Белите точки се образуват, когато фоликулите (порите) се запушат със смесица от мъртви кожни клетки и себум. Запушената пора започва да образува гной отвътре, в резултат на което на мястото се появява бял връх, откъдето идва и името на този вид акне.

За разлика от пустулите (виж по-долу) и повечето други видове акне, белите точки се считат за невъзпалителни образувания.

Белите точки са трудни за лечение, тъй като при тях порите вече са затворени. Все пак продукти, съдържащи салицилова киселина, могат да бъдат полезни за намаляването и премахването им.

Черни точки (комедони)

Наричани още „отворени комедони“, черните точки получават името си, защото изглеждат малки тъмни точици върху кожата.

Подобно на пъпките с бял връх, черните точки се образуват заради натрупване на себум и мъртви кожни клетки. Разликата между двата вида е, че при комедоните горната част на пората остава отворена, въпреки че останалата част от нея е запушена. Черният си оттенък получават от окисляването, а не от замърсяването на кожата.

И тъй като черните точки по същество са просто блокирани пори без никакво подуване или инфекция, те се считат за невъзпалителни. С други думи, те не се зачервяват и не предизвикват болка като други видове акне.  

И тук, както и при пъпките с бял връх, се препоръчва използването на салицилова киселина за ексфолиране на кожата и освобождаването ѝ от натрупаните мъртви клетки и себум. Локалните ретиноиди дават също така отлични резултати при комедонно акне.

Папули

Папулата е малка пъпка, широка по-малко от 5 сантиметра, която обикновено има изпъкнала, куполна форма. Папулите не съдържат гной, но могат да бъдат чувствителни на допир. Не се препоръчва стискането или чопленето на образуваните пъпки, тъй като тези действия могат да влошат състоянието и да доведат до образуването на белези.  

Подобно на другите видове акне, папулите се развиват, когато излишният себум и мъртвите кожни клетки запушат порите. Налягането, което се натрупва в блокираната пора, може да доведе до разрушаване на стените ѝ, което на свой ред допринася за възникването на възпаление. В този случай имунната система реагира на възпалението, придавайки на папулите червен и подут вид.

Пустули

Пустулите също представляват пъпки, които се получават от възпаление. По същество те представляват папули, които се пълнят с гной и образуват бяла глава с червен пръстен около подутината.

Пустулите са възпалени пори, в които се разпространяват бактериите P. acnes. Микроорганизмите активират защитната система на организма, в резултат на което причиняват дразнене и зачервяване. При отварянето си този вид пъпки освобождават натрупаните количества себум и бактерии, същевременно причиняващи още по-голямо възпаление.

Пустулите могат да се образуват навсякъде, но най-често се срещат в областта на лицето, гърба, раменете, гърдите, областите на триене и изпотяване – подмишници и слабините.

Специалистите съветват да не се разчоплят или изстискват, тъй като това може да задълбочи и усложни инфекцията, а впоследствие да се появят белези и тъмни петна.

Продуктите, съдържащи бензоил-пероксид, могат да помогнат за намаляване на отока и регулиране броя на бактериите в кожата. Тези средства също така премахват излишните количества себум, които са причина за запушванията и развиването на папули и пустули.  Обикновено лекарите предписват перорален или локален антибиотик заедно с бензоил-пероксида, които спомагат за лечението на възпалителното акне. Локалните ретиоиди също играят важна роля за премахването на възпалителните папули и пустули.

Нодули

Нодулите са по-тежка форма на акне, при която образуванията изглеждат подобно на папулите, но се развиват в дълбоките слоеве на кожата. Това ги прави изключително трудни и упорити при лечение.

Нодулите изглеждат като червени подутини нямат „глава“ като пъпките с бял връх или пустулите. На допир се усещат твърди и болезнени.

При наличието на този тип акне специалистите предписват перорални медикаменти, съдържащи изотретиноин. Това е форма на витамин А и следва да се приема ежедневно в продължение на четири до шест месеца. По този начин се лекуват образуваните нодули, предотвратява се образуването на нови лезии и се намалява размерът на мастните жлези в порите.

Тетрациклиновата група антибиотици, които включват миноциклин и доксициклин, са също често срещан избор за лечението на видове акне чрез забавяне на растежа на бактериите, като същевременно намаляват подуването и зачервяването.

За дамите медиците прибягват и до предписването на медикаменти за контрол на раждаемостта като спиронолактон, който спомага за регулиране на хормоните, които въздействат върху образуването на акне.

Кистозно акне

Кистозното акне е друга форма на тежко акне, която се образува дълбоко под повърхността на кожата. Подобно на нодулите, кистите се усещат като дълбоки, червени бучки, но за разлика от тях, при кистозното акне образуванията са пълни с гной или други течности и се чувстват меки на допир.

Кистозното акне е често срещано по лицето и линията на челюстта или дори задната част на врата. Образуванията се развиват от обичайната съвкупност на  прекомерни количества себум, мъртви клетки и бактерии, като могат да се задържат върху кожата седмици или дори месеци.

Изотретиноинът е лекарството, което се използва най-често за лечение на кистозно акне. В по-тежки случаи дерматолозите прибягват до хирургично отстраняване на лезиите.