Д-р Манджукова

Как да третираме атопичния дерматит

Атопичният дерматит – или ендогенна екзема – е хронично състояние на кожата, което се характеризира с липса на липиди и по този начин външната обвивка не може да изпълнява защитната си функция, не задържа и много лесно губи вода. При този вид дерматит бактерии, микроби и алергени проникват много по-лесно и могат да предизвикат възпаление, сухота, зачервяване по лицето, ръцете, краката и гънките, обриви, напукана и груба кожа и сърбеж. На този етап не е ясна причината за възникването на този проблем, като медицината счита, че той е комбинация от генетична предразположеност и влошаващ фактор – прието е, че свръх чувствителната имунна система, попаднала под влияние на дразнител (вътрешен или външен) реагира като предизвиква възпаление. Симптомите могат да варират според възрастта – при децата до 2 години лезиите се появяват върху скалпа и по бузите, подуват се и изпускат течност; от 2 години до пубертета обриви могат да се появяват в гънките зад колената, по лактите, по врата, като  потъмняват, променят цвета си и уголемят се и стават релефни.

Екземата не е заразно състояние, но е важно да се знае и че в определени периоди и под влияние на различни фактори то се обостря, кожата се възпалява, зачервява и започва силно да сърби. Всяко разчесване допълнително влошава обривите. За съжаление науката все още не е открила медикамент, който напълно да лекува атопичния дерматит. В случаите, при които се развива върху кожата, терапията цели облекчаване на симптомите и изолиране на утежняващите фактори. За тази цел задължително трябва да се проведе консултация с дерматолог и да бъдат установени причините и факторите, които влошават проблема.

Известно е, че всеки един организъм реагира по определен, свой начин, на процесите за намаляване въздействието на дерматита, за това и подходът към всеки пациент трябва да е индивидуален. На първо място следва да бъдат дефинирани потенциалните предизвикващи и/ или влошаващи състоянието фактори:

Иританти – под това име се обозначават всички почистващи или козметични продукти, които могат да раздразнят кожата и влошат симптомите на заболяването – сапуни, спирт, лакочистител, перилни препарати и други, които имат изсушаващо действие. Голяма част от тези изделия съдържат и ароматизатори, което допълнително утежнява симптомите. Тъй като измиването е неизбежна ежедневна дейности, е необходимо да се използват средства с неутрално pH, които най-малко изсушават и отнемат от естествената влага на кожата.  Когато е възможно, е препоръчително да се носят ръкавици, защото кожата на ръцете е чувствителна и особено податлива на възпаление.

Изпотяване – Препоръчва се да се избягва рязка промяна на температурата, както и продължително излагане на твърде студено или твърде топло време. Изпотяването може да влоши екземата, предизвиквайки сърбеж и болезненост в засегнатите области. Поради тази причина е необходимо често измиване и подсушаване с чисти кърпи, в случаи, когато се извършват дейности водещи до изпотяване.

Алергени – за прецизно определяне на алергените, на които реагира организмът, трябва да се направи тест. По този начин пациентът ще се научни какво следва да избягва и как да противодейства. Най-често срещаните дразнители са храните – яйца, мляко, пшеница, домати, мед, ядки, захарта, захарни изделия и риба. Други алергизиращи фактори могат да бъдат домашен прах, животни, полени.

Инфекции – сериозно влошаване на заболяването би могло да причини зараза с бактериална, гъбична или вирусна инфекция. В случаите, в които обривите станат „мокри“ или се образуват пъпки, е възможно да бъде назначено антибиотично лечение.

Стрес – когато тялото е под стрес, започва да произвежда големи количества кортизол, известен като хормон на стреса. Повишените нива на кортизол потискат имунната система и увеличават количеството захар в кръвта, което предизвиква като ответна реакция възпалителен процес. Все пак е важно да се знае, че и двете състояния – психичното и физиологичното – могат да бъдат контролирани, като е добре да се започне и паралелна работа с психолог. Леки упражнения, прием на достатъчно количество вода, релаксираща музика, ароматерапия биха могли да бъдат съпътстващи терапията дейности.

Хормони – по-често срещан рисков фактор при дамите, при които се появяват силни пристъпи на атопичен дерматит при промяна на хормоналните нива –  например в случай на бременност или изменения в менструалния цикъл.

Терапията на това заболяване и облекчаване на симптомите му може да бъде комбинация от:

Хидратация – специфично за атопичния дерматит е, че кожата не задържа влага и много лесно и бързо я губи. Сухотата обостря сърбежа, затова е разумно да се използва душ поне веднъж на ден, след което да се нанася подходящ емолиент, който да задържи влагата.

Кортикостероиди – локалните кортикостероиди са предназначени за овладяване на особено тежки пристъпи на заболяването. За съжаление те са със силно действие и имат множество странични действия, затова следва да се прилагат под лекарско наблюдение. Обикновено за целта се използва крем или унгвент (маз) за облекчаване на сърбежа и възпалението, под формата на компреси след баня за по-лесно проникване и абсорбиране.

Нестероидни противовъзпалителни медикаменти – контролират острите симптоми на атопичния дерматит и развитието на заболяването. Действието им осигурява по-дълъг „спокоен“ период и удължава летаргията на заболяването. Безопасни са за всички възрасти и области на тялото, но въпреки това трябва да бъдат предписани и наблюдавани от дерматолог.

Ултравиолетова светлина – при този метод тялото се облъчва три или четири пъти седмично, като тази процедура трябва да се извършва от професионалист. Естествените слънчеви лъчи също са позволени, но за кратко и не на място с висока влажност.

Антибиотици, противогъбични и противовирусни препарати – до тях се прибягва в случай на бактериална, гъбична или вирусна инфекция на кожата. Антибиотични кремове и антибактериални измивни препарати са противопоказни.

Средства, облекчаващи сърбеж – повечето медицински препарати за тази цел съдържат антихистамини, които обаче имат алергизиращо действие, затова преди да се използват следва да се потърсят съветите на експерт.

Атопичният дерматит е сложно заболяване на кожата, което изисква промени в начина на живот, осъзнаване на необходимостта от превенция и наблюдение от експерт дерматолог. Дългосрочният и устойчив ефект на лечението, е свързан с търпение, упоритост и ежедневно полагане на грижи и то по начин, по който се осигурява комфорт и контролиране на състоянието. Препоръчва се намаляване на времето за вземане на душ и престой в банята, използването на топла, вместо гореща вода и внимателно и нежно подсушаване, вместо силно изтриване. Задължително е премахването на препарати, съдържащи тежки съставки, а след измиване кожата трябва да се овлажнява с подходящи продукти. Острите пристъпи е възможно да бъдат облекчени с чести, но кратки бани, влажни компреси и прилагане на емолиентни кремове до 3 минути след банята. Хранителният режим трябва да е съобразен с нуждите на организма и да се избягват засилващи възпалението храни.