Д-р Манджукова

Как да тестваме нови продукти за рутинна грижа

Всеки човек, отделящ значително време за своя външен вид, знае колко важен е подборът на правилните средства за рутинна грижа. За любителите, които отдават внимание на грижата за кожата, няма нищо по-вълнуващо от закупуването на най-новия продукт на пазара. Отварят го с нетърпението на малко дете, а впоследствие го поставят върху лицето си с очакване да подобри цялостно текстурата на кожата и да изчисти всички дребни проблеми, появили се с годините. Но точно както някои определени храни, които се поднасят за първи път и предстои да бъдат опитани, така и в сферата на дерматологията са познати съставки, агресивни към кожата и предизвикващи реакция. Именно заради това в необятния свят на козметиката, с цел да се избегне дразнене или по-лошо агресивна реакция от организма, е от съществено значение потребителите да научат как се тестват изделия за рутинна грижа.

Изпробването на нов продукт върху външната бариера не е задължително да доведе до болезнено обостряне, но безопасното тестване може да предпази от обрив или зачервяване. Особено що се отнася до хората с чувствителна кожа – те не могат да си позволят да залагат на непознати съставки или известни дразнители. За тях се препоръчват препарати, обозначени като „хипоалергенни“, защото те предизвикват по-малко реакции и е разумно при лесно раздразнима кожа изборът да бъде насочен именно към тях.

Същевременно, изкушението за включване нови формули в грижата за кожата е примамливо. Потребителите искат да използват всички закупени артикули още първия ден, но това действие крие известни рискове. Разумно е всеки нов продукт да се нанася отделно от останалите и да се изчака около седмица, преди да преминаване към следващото непознато изделие. Експертите съветват да се следи внимателно за подуване, зачервяване, сърбеж, парене, лющене или други опасни признаци.

За да се избегнат всички възможни нежелани реакции, както и смущението от образуването на зачервявания по лицето, е препоръчително да се прецени дали поставянето на определен продукт ще предизвика нежелана реакция. Най-често използваният и насърчаван начин се нарича точков тест или тест с пластир, който обикновено се прави чрез нанасяне на малка част от изделието върху дланта на ръката или някоя прикрита от облеклото област от тялото. Потребителите трябва да имат търпение, защото вероятно няма да получат мигновен резултат.

В дерматологията са известни два вида нежелани реакции – дразнещ контактен дерматит, който се случва бързо – в рамките на минути до часове след поставяне на част от новия препарат; и алергичен контактен дерматит, който изисква многократно нанасяне на продукта и дни, за да се развие – най-малко 4 дни. Това е важно уточнение, тъй като индивидите може да може да не са алергични към даден продукт, а просто да имат реакция към него. По същия начин може да се появи отговор от кожата поради еднократни фактори. Например, нанасянето на пилинг съставка като салицилова или ретинол киселина, може да е причината за образуването на червени петна или обриви при хора, които отделят големи количества пот,  и в случаите, когато изсъхне върху лицето им. Поради тази причина е важно продуктите да се нанасят само върху прясно почистена кожа.

Реакциите може да се проявят по различни начини – зачервяване, сухота, сърбеж, лющене, парене, образуване на мехури и подуване. Най-честите виновници, когато става въпрос за дразнещ (неалергичен) контактен дерматит, са приблизително в този ред: ретиноли, киселини (особено тези, които се намират в ексфолиращи продукти с химическо действие ), бои за коса и брада, алкохол, антиперспиранти и груби почистващи препарати, шампоани и сапуни. Междувременно някои от по-често срещаните съставки, които причиняват алергичен контактен дерматит, включват консерванти като ланолиново масло (както и тези невъзможни за произнасяне съставки като феноксиетанол или метилхлороизотиазолинон), както и аромати или бензофенон (вещество за ултравиолетово филтриране, намиращо се в козметика със слънцезащитен фактор).

Поради тази причина към всяка непозната за кожата съставка трябва да се подхожда с необходимото внимание, тъй като тя би могла да действа по различен начин при всеки отделен индивид. Дерматолозите препоръчват следния подход:

  1. Нанасяне на продукта върху тестово място два пъти дневно в продължение на седем до 10 дни. Потребителите избират малка област от тялото, долната страна на ръката или сгъвката на лакътя. Насърчава се да се използва нормалното количество и плътност, които така или иначе биха били използвани при редовна употреба.
  2. Оставяне на продукта върху кожата толкова дълго, колкото обикновено е необходимо. Ако се тества нещо, което трябва да се отмие, като почистващ препарат, е необходимо да се държи върху кожата пет минути или толкова дълго, колкото е посочено в инструкциите.
  3. Ако след седем до 10 дни няма кожна реакция, като зачервена, сърбяща или подута кожа, потребителите могат да използват продукта.
  4. Добре е да се има предвид, че някои съставки, като ретинол и гликолова киселина, могат да раздразнят кожата, особено ако тя чувствителна. Това е нормално и в общия случай – временно.

При развиване на кожна реакция специалистите съветват внимателно да се измие продуктът и да не се използва отново. След почистване на кожата се нанася хладен компрес или вазелин, за да се почувства облекчение, ако е необходимо. Ако реакцията към даден продукт е тежка и не се облекчава с хладни компреси или вазелин, се налага незабавно посещение при дерматолог, за да се предпише адекватно лечение за управляване на симптомите.

Понякога откриването на причината за дразнене на кожата е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ако е трудно да се определи точната съставка, причиняваща реакцията на кожата, се препоръчва консултация с опитен дерматолог, който може да назначи нужните изследвания, за да се намери причинителят на реакцията. След като е идентифициран, е важно в последствие да бъде избягвана и в други продукти. Например, ако ароматът в средствата за рутинна грижа предизвиква реакция, е необходимо да се търсят изделия, които са етикетирани като „без аромати“.