Д-р Манджукова

Как да се предпазим от стрии по време на бременността

Настъпването на бременността е може би най-вълнуващият период от живота на една жена. Период, изпълнен с много тръпки, вълнения, мечти и подготовка за раждането на нов живот. Обикновено това вълнуващо време, носи със себе си и очаквани промени във външният вид, което неминуемо създава и дискомфорт; носи и амбицията за възвръщане на облика от преди настъпване на физиологичите изменения в тялото. По време на бременността и с наедряването на определени части от тялото започват да се забелязват червени или лилави ивици, образуващи се най-често по корема, задните части, бедрата и гърдите. Те са знак, за живота, който расте вътре и за разтягането на кожата, която съвсем естествено също следва нормалния ход на събитията. Разбира се, в списания и в реклами се представят образи на бременни жени, чиято кожа е останала непроменена, но реалната картина е, че до 90 % от жените имат червени/лилави линии по местата с разтегната кожа.

Стриите (Striae gravidarum) се формират, когато тъканта под горните слоеве на кожата (дерма) се разширява с по-бърза скорост, отколкото кожата над нея (епидермис). В случаите на напълняване, което при бременността си има своите видими проявления в зоните по корема, гърдите и бедрата, тъканта се разкъсва и образува белези в епидермалната повърхност с червени и пурпурни цветове. С течение на времето тези белези придобиват нормалния и естествен тен на кожата, но за жалост не изчезват от самосебе си. Съществуват огромни вариации в дължината, ширината и дълбочината при появата на стриите, когато се образуват. Освен всичко, в периода на появата те предизвикват сърбеж, а не е изключение да прокървят, ако са много дълбоки.

Разбира се, не само бременните жени получават стрии. Появата им е възможна при всеки един човек – един бързо развиващ се тинейджър; културист, който натрупва мускулна маса, мъжете, които рязко качват килограми. И въпреки това, най-честата асоциация, която правим със стриите е, че те се появяват по време на бременността. Необходимо е да се знае, че до голяма степен генетиката определя чувствителността на човек към образуването на стрии. Много по-голяма вероятността за образуването им, ако Вашата майка по време на бременността ги е имала.

Въпреки, че стриите се дължат главно на наследствеността, има няколко начина да бъдат сведени до минимум тяхната дължина и дълбочина:

Хидратиране – Лосионите и кремовете, съдържащи естествени и натурални съставки не правят чудеса, но със сигурност не вредят. Освен, че намаляват големината на линиите, помагат на сухотата и появата на сърбеж в областите, в които се втриват.

Подхранване на кожата отвътре – поглъщането на витамин C по време на бременност помага за поддържането на кожата тонизирана и по-малко засегната от стрии.

Наблюдаване на теглото – внимателното следене за качване на килорами. Не е необходимо да бъде поглъщана храна за двама, а всъщност храната, която поемате да е питателна и полезна и за организма на майката, и за този на бебето.  Добре е да се спазват общите препоръки за калориен прием по време на бременност.

Изчакване – Полагането на грижа за тялото и кожата са неизменна част от 9-месечният период на бременността. Разбира се, всяка една жена иска решение на проблемите с външния си вид веднага. Доколкото позволява бременността е добре да се полагат грижи и усилия кожата да изглежда във възможно най-добро състояние. След раждането е необходима консултация с дерматолог, тъй като той може да разясни иновациите в областта и да предложи безболезнени и ефективни методи за отстраняване на образувалите се лилави линии по тялото.

Лазерната терапия е ново, модерно, неинвазивно лечение за стрии, чието прилагане дава максимален ефект при премахването им. Най-новите терапии атакуват само засегнатите области, като не засягат здравата и неувредена кожа. Използването на високоенергийна ултравиолетова лазерна светлина не само разрушава молекулната тъкан, но активизират производството на колаген. Резултатът е намаляване на дълбочината на стриите след 4-5 процедури в интервал през 4 седмици.

В дермато-козметичен център Belle Femme се използват иновативни лазерни технологии, които гарантират максимално бързо лечение, спокойствие и комфорт на пациентите. Даващ видими резултати още след първата процедура Cutera lazer е ефективно решение при премахването на стрии, белези и други увреждания на кожата.