Д-р Манджукова

Как да се предпазим от възпаление на ушите, причинено от предпазните маски

Коронавирус пандемията изправи човечеството пред тежко предизвикателство и всеки от нас трябва да даде своя принос за забавяне и спиране на разпространението на болестта. Световната здравна организация, както и центровете за контрол и превенция на заболяванията във всяка държава, препоръчват носенето на немедицински маски за лице на обществени места за ограничаване на заразата. Въпреки че тези маски за лице не осигуряват пълна защита, те определено намаляват риска от предаването на вируса на други хора.  

След като здравните институции наложиха спазването на това изискване, пазарът беше залят от разнообразни видове маски за лице, изработени от различни материи. Вариращи от хрирургически, изработени от нетъкан текстил, през латексови или от плат, те трябва да покриват устата и носа, за да намалят разпространението на Ковид-19. И въпреки че до голяма степен предпазват от заразяване, маските могат да причинят някои кожни проблеми. Покриващи органи, през които вирусът може да навлезе в организма, най-разпространеният вид са онези, които се закрепват с ластик или връзка за задната част на ушите или тила. За съжаление, тези еластични тъкани не само поддържат маската да стои върху лицето, но са склонни да причинят дразнене на задната част на ухото.

Всъщност това е често срещан проблем сред здравните работници, на които се налага да носят защитни средства във всеки момент, независимо от ковид пандемията. Ластикът създава натиск и само това може да причини болка. Установено е, че влагата и постоянното триене могат да доведат до дразнене, което да възпали чувствителната кожа.  Гънката зад ухото е „дом“ на някои уникални кожни проблеми, които я излагат на висок риск при закрепване на маската за лице.

Гънката зад ухото е предразположена към себореен дерматит. Това състояние може да съществува тихо, без симптоми, докато тази област не се нарани или травмира. Себореята се характеризира с възпаление на кожата, като я прави крехка и склонна към образуване на люспи и корички. Експертите съветват засегнатата зона да се измие с шампоан срещу пърхот, след което внимателно да се отстрани всяка коричка с чиста влажна кърпа. След подсушаване се нанася овлажняващ крем за изчистване на дерматита. За по-сериозните случаи специалистите предписват нанасянето на локален продукт с 1% хидрокортизон.

Granuloma fissuratum е раничка, която може да се развие зад ухото от триене или натиск, като най-често дръжките на очила или слухов апарат са в основата на този проблем. В настоящето ластиците, които държат маските, също могат да бъдат добавени като причина за това болезнено състояние. Granuloma fissuratum представлява наличието на упорита рана, която се появява в гънката зад ухото и има нежно разцепване или пукнатина в средата.

Хондродерматит нодуларис хелицис е друга болезнена и труднозарастваща рана, която се образува зад ухото вследствие на механичен натиск. Обикновено се проявява в горната част на ухото, но не е изключено да се появи и в други зони на слуховия орган.

Друг срещан проблем, който причинява възпаление и дискомфорт в гънката зад ухото е еластичната контактна алергия. Напълно възможно е кожата да развие алергия към химикалите, които съставляват самата маска. Измиването на ластика, който държи предпазващото средство и изсушаването му в сушилнята, увеличава количеството еластични химикали, които в последствие могат да попаднат върху кожата.  Лечението изисква избягване носенето на такъв тип материя, както и включването на антихистаминови кремове.

За избягване на изброените проблеми експертите дават някои ценни насоки:

Включване на ушите в рутинната грижа за кожата. За да се сведе до минимум дразненето на ушите и дискомфорта от носенето на маски, е необходимо тази зона да се третира внимателно с хидратиращ почистващ препарат, два пъти дневно и некомедогенен овлажнител за лице, също два пъти на ден. Пример за овлажняващи съставки са глицерин, ниацинамид, хиалуронова киселина и серамиди. Ако все пак се образуват възпалени участъци, е разумно използването на оклузивен мехлем като вазелин. Тройно пречистеният вазелин образува защитно уплътнение върху кожата, като същевременно подобрява заздравяването на рани и увеличава хидратацията.

Наред с тази препоръка следва да се потърсят маски, които нямат еластична тъкан зад ушите, а предоставят алтернатива за връзване. Друг вариант е да се носят шалове или ленти за глава, към които има пришити копчета за закрепване на маските.

Също така, препоръчително е маските, изработени от плат, да се измиват с хипоалергенен сапун за пране, да се изплакнат добре и да се избягва използването на омекотител. Редно е да се знае, че остатъците от почистващи препарати и ароматите също са потенциални алергени.

Маските играят жизненоважна роля за намаляване разпространението на коронавирус и други силно заразни болести. Те обаче могат също да раздразнят кожата, да запушат порите, да причинят възпаления на гънките на ушите и да предизвикат алергична реакция. Тези проблеми могат да бъдат избегнати със спазване на посочените по-горе препоръки, както и с консултация с опитен дерматолог.