Д-р Манджукова

Как да се преборим с разширените вени

Вените са кръвоносни съдове, по които циркулира кръв от всички органи в тялото към сърцето. Когато различните органи използват кислород от кръвта, за да изпълняват функциите си, те освобождават използваната кръв, съдържаща отпадъчни продукти (като въглероден диоксид) във вените. През вените тя достига до сърцето, от там се връща към белите дробове, където се отделя въглероден диоксид и кислород.

Вените също действат като хранилище за неизползвана кръв. Когато тялото е в покой, само част от наличната кръв в тялото циркулира. Останалата е неактивна във вените и навлиза в активната циркулация, когато организмът се  раздвижва и се нуждае от допълнителна кръв за пренасяне на кислород до цялото тяло. Този капацитет на съхранение се дължи на еластичността (гъвкавостта на разширяване) на стените на вените.

Вените имат различни размери, които зависят от местоположението и функцията им. Най-големите вени са в центъра на тялото, като те събират кръвта от всички други по-малки вени и я насочват към сърцето. Разклоненията на тези големи вени стават все по-малки и по-малки, когато се отдалечават от центъра на тялото. Типът кръвоносни съдове, които са по-близо до повърхността на кожата, се наричат ​​повърхностни вени.

В случаите, в които вените не успяват да циркулират правилно кръвта и започват да я задържат, на определени места те се издуват и разширяват. По този начин вените изпъкват навън и в медицината са известни като „разширени вени“. Разширените вени, познати още и като „варикоза“, могат да бъдат видими, изпъкнали, осезаеми (чувствителни към допир), дълги и раздути (диаметър по-голям от 4 милиметра), като най-често се развиват по краката и бедрата, но не е изключено да се развият навсякъде по тялото.

Една от основните причини за разширени вени е слабостта на клапите във вените, което води до влошена венозна циркулация. В други случаи стените на кръвоносните съдове стават по-слаби от нормалното, което на свой ред увеличава обема на кръвта във вените. По-рядко разширените вени са резултат от заболявания като флебит (възпаление на вените), кръвни съсиреци или вродени аномалии на вените. Други рискови фактори, които могат да бъдат прибавени са генетична предразположеност, заседнал начин на живот, бременност.

Варикозата засяга около 60 % от населението на планетата. Този вид неправилно циркулиране на кръвта във вените е еднакво разпространено и при мъжете, и при жените, независимо от възрастта, но все пак, на по-голям риск са изложени жените в детеродна възраст и възрастните хора. Голяма част от пациентите със състояние на разширени вени нямат физически симптоми и единствено естетичния вид на този проблем създава чувство на дискомфорт и притеснения. Въпреки това варикозното заболяване може да доведе до болки в областта, спазми, сърбеж или оток. Необичайните и същевременно по-тежки симптоми може да доведат до кървене, тромбофлебит (образуване на кръвен съсирек), дразнещ или стазисен дерматит. При продължително венозно заболяване, кожата може да стане фиброзна (струпване на голямо количество съединителна тъкан) и с белези в засегнатите места.

За щастие, разширените вени са по-скоро повърхностен и козметичен проблем – истинската, работеща венозна система, която извършва по-голямата част от доставянето на кръв до сърцето, се намира много по-дълбоко в организма. Това означава, че това състояние подлежи на лечение или чрез намаляване, или напълно премахване на неестетичните кръвоносни съдове, които няма да нарушат или унищожат кръвообращението.

Склеротерапия

Склеротерапията е форма на лечение на разширени вени, при която с фина игла се инжектира разтвор директно във вената. Действието на веществата от разтвора дразни лигавицата на вената, причинявайки подуване и съсирване на кръвта в кръвоносните съдове. В крайна сметка в лекуваната област се образува белег, който изчезва с течение на времето.

При склеротерапия, след инжектиране на разтвора, обграждащата се тъкан на вената обикновено се увива с бинтове в продължение на няколко дни, което води до стесняване на венозните стени. Процедурата отнема около 30 минути, а варикозните вени изчезват в рамките на три до четири месеца, в зависимост от размера на вената. В повечето случаи е необходима повече от една сесия за лечение.

Лазерно лечение на вени

Друго ефективно лечение на варикозното състояние включва използване на високочестотна енергия от лазер. Обикновено се прилага за малки варикозни вени, като лазерът прилага интензивна енергия, която по същество унищожава малките кръвоносни съдове в повърхността на кожата. Резултатите са променливи и е възможно да са необходими многократни лечения, преди да се достигне до желания и видим резултат. Тази процедура е по-малко инвазивна от склеротерапията. Възможен проблем, който може да възникне след лазерно третиране, е временно обезцветяване на кожата.

Катетърна аблация и лазерна хирургия

Този тип терапия е препоръчителна за големи варикозни вени. Това основно включва поставянето на сонда (или катетър) в уголемената вена и загряване върха ѝ чрез използване на радиочестотна или лазерна енергия. С изваждането на катетъра натрупаната топлината кара вената да се затвори и така значително намалява нейния размер. Тази техника се е доказала през годините като по-слабо болезнена и същевременно изискваща по-кратко време за възстановяване в сравнение с хирургията за отстраняване на вени.

Ендоскопска венозна хирургия.

Този метод се използва само за напредналите стадии на разширени вени и в случаите, когато другите лечения не са довели до желания резултат. Процедурата включва поставянето на малка видеокамера за наблюдение на вискозните кръвоносни съдове, след което чрез малки разрези вените се отстраняват.